Ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε αναλυτικά για τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ενάντια στην διασπορά του κορονοϊού, τονίζοντας πως είναι «λελογισμένα» και εφάπτονται με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες στο διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη, τόνισε πως αυτά είναι «λελογισμένα και ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας» μας.

Αναφορικά με το γεγονός πως τα μέτρα δεν εφαρμόζονται οριζόντια σε όλη τη χώρα, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «η κυβέρνηση έχει να προσμετρήσει την κοινωνία και τους ανθρώπους που αγωνιούν και παράλληλα να προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων».

«Χρειάζεται ομαδική προσπάθεια»

Στη συνέχεια, εξήγησε πως σε χώρες που εφαρμόστηκαν πολλά νέα μέτρα ενώ αυτά που ίσχυαν ήδη δεν εφαρμόζονταν, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Συνεπώς, «αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει μια ομαδική προσπάθεια καθώς τα υγειονομικά δεδομένα δυσκολεύουν».

«Οι επόμενοι μήνες θα’ ναι δύσκολοι»

Ο Υπ. Υγείας, τόνισε πως οι μήνες που έρχονται θα είναι πολύ δύσκολοι, επισημαίνοντας πως απαιτείται μια «σημαντική προσπάθεια από όλους έως ότου η επιστήμη βοηθήσει την κατάσταση με ένα εμβόλιο «που δεν είναι μακριά».

«Έχουμε κι άλλα όπλα πριν το lockdown»

«Ένα καθολικό lockdown δεν είναι το επόμενο βήμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας» εξηγηθεί ο Βασίλης Κικίλιας. Και το αιτιολογεί λέγοντας πως ακόμα «υπάρχουν όπλα στη φαρέτρα της πολιτείας». Ενώ παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ως οδηγό τον υγειονομικό χάρτη της πανδημίας.

Πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο

Όσον αφορά το εμβόλιο για τον κοροναϊό, όπως ανέφερε ο Κικίλιας, οι φαρμακευτικές εταιρίες που το «τρέχουν» και βρίσκονται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, προαναγγέλλουν καλά νέα. Καθώς, τα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα, αν όλα πάνε εντός πλαισίου και προγράμματος, στο τέλος της φετινής χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης.

Ο Υπ. Υγείας τόνισε επίσης, πως οι πρώτες δόσεις εμβολίων θα παραδοθούν την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Και αυτό διότι υπάρχει συμφωνία να μοιραστούν τα εμβόλια βάση αλγορίθμου ανάλογα με τον αριθμό κατοίκων ανά χώρα.

Διαβάστε περισσότερα News2u