Με αισιοδοξία για μια καλή περίοδο εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης βαδίζει η χώρα χωρίς προβλήματα. Η αντιγριπική περίοδος ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και όλοι οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου την οποία πραγματοποίησε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας έδωσαν θετικό μήνυμα. 

Η Ελλάδα παρέλαβε 2.100.000 εμβόλια

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ως οικοδεσπότης το λόγο έλαβε το λόγο πρώτος και υπενθύμισε τη λογική πάνω στην οποία κινείται το υπουργείο –και γενικότερα η Κυβέρνηση- αυτήν την περίοδο. «Σε κάθε βήμα μας δεχόμαστε τις εισηγήσεις των ειδικών γιατί η γνώση τους είναι όπλο ενάντια στην πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας σε σχέση με τη γρίπη ότι το 2018 ως χώρα η Ελλάδα παρέλαβε 2.100.000 εμβόλια και για φέτος αναμένεται να λάβει τα διπλάσια με τη λογική ωστόσο ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη το εμβόλιο, χρειάζεται, μία πανστρατιά κοινωνικής ευθύνης για να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού».

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου θυμίζοντας και εκείνη ότι ο εμβολιασμός της γρίπης γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού. Παρόλα αυτά, σημείωσε, «θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε κανένα μέρος του κόσμου η συνύπαρξη αυτών των δύο λοιμώξεων δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα εμβολιασμών για τους πληθυσμούς των διαφόρων χωρών. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στους εμβολιασμούς από τις διάφορες χώρες, διάφορες ηπείρους. Στη χώρα μας προτεραιότητα φέτος αποτελούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου».

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης δεν προστατεύει από τον κορονοϊό

Αναφέρθηκε επίσης σε λανθασμένες αντιλήψεις που έχουν κυριαρχήσει στον κόσμο σημειώνοντας για παράδειγμα ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη δεν προστατεύει απέναντι στη λοίμωξη COVID και ο αντιγριπικός εμβολιασμός στα παιδιά δεν πρέπει κάποιος να πιστεύει ότι τα απαλλάσσει από την ανάγκη να κάνουν άλλα εμβόλια.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει μία ευαισθητοποίηση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό καθώς «είναι πολλοί που αποφεύγουν να το κάνουν και αυτό είναι ένα κενό στη γνώση που πρέπει να το καλύψουν οι θεράποντες γιατροί».

Συστάσεις για τα παιδιά 

Ορμώμενη από την ειδικότητα της ως Παιδίατρος υπενθύμισε ότι «και για τα παιδιά ισχύουν οι ίδιες συστάσεις. Εμβολιάζονται τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και εμβολιάζονται και παιδιά υγιή όταν στο περιβάλλον τους υπάρχει ένα μωρό λίγων μηνών, κάτω των έξι μηνών ή άλλο άτομο το οποίο είναι ευάλωτο αλλά δεν μπορεί να εμβολιαστεί».

Τέλος, διευκρίνισε ότι η λογική του αντιγριπικού εμβολιασμού που ακολουθείται στη χώρα μας δεν είναι αυτή που στοχεύει στην εγκατάσταση συλλογικής ανοσίας. «Προτεραιότητά μας», τόνισε, «είναι να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς».

Η επικεφαλής του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα κ. Marianna Trias αρχικά αναφέρθηκε σε ορισμένα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν να κάνουν με τη γρίπη λέγοντας ότι «κάθε χρόνο η εποχική γρίπη οδηγεί σε σοβαρές λοιμώξεις έως και 5 εκατομμύρια ανθρώπους με 500.000 θανάτους που συνδέονται με το αναπνευστικό σε όλον τον κόσμο. Επομένως ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα έναντι της γρίπης προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση της νόσου. Περαιτέρω ο εμβολιασμός έχει υιοθετηθεί ως ένας από τους τέσσερις καταλύτες της αλλαγής προκειμένου να εφαρμοστεί και να υλοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας 2020 – 2025 του περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη».

Αντιμέτωποι σε διττή μάχη 

Και εκείνη στάθηκε στις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς. «Φέτος είμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα διπλό φορτίο λόγω της εποχικής γρίπης και της COVID 19. Η παράλληλη κυκλοφορία των ιών της γρίπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID 19 τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους ευάλωτους πληθυσμούς και να θέσει ένα επιπλέον φορτίο στο σύστημα υγείας το οποίο είναι ήδη επιβαρυμένο λόγω της COVID 19».

Μεταξύ των άλλων η κ. Trias τόνισε την ανάγκη τα άτομα να εμβολιάζονται με ασφάλεια και χωρίς να εκτίθενται στη λοίμωξη από COVID 19. Γι’ αυτό το λόγο οι εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για την λοίμωξη, την πρόληψη και τον έλεγχο κατά την παροχή υπηρεσιών εμβολιασμού θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά ώστε να διασφαλίζεται ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ασθενείς αλλά και για όσους χορηγούν το εμβόλιο.

emvolio

Κάθε σύγχρονο κράτος διασφαλίζει τους πολίτες 

Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, αφού  υπενθύμισε ότι σε όλα τα σύγχρονα συστήματα δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός αποτελεί την κορωνίδα των παρεμβάσεων, συνέχισε λέγοντας ότι «χρέος κάθε σύγχρονου κράτους είναι να διασφαλίζει την επάρκεια των εμβολίων και να δημιουργεί τις συνθήκες που θα διευκολύνουν την πρόσβαση του πληθυσμού στον εμβολιασμό. Αυτό το έχουμε κάνει. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες φέτος, περισσότερα εμβόλια και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μία επιτυχημένη εμβολιαστική περίοδο».

Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρης Φιλίππου ο οποίος είπε ότι υπήρξε μέριμνα για να μπορέσει να δημιουργηθεί αυτή η αισιοδοξία. Πρόκειται για το «αποτέλεσμα μακράς διαδικασίας η οποία ξεκίνησε με πρόνοια του Υπουργείο σε συνεργασία με τον ΕΟΦ ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Σκεπτόμενοι ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και αυξημένες ανάγκες  μεριμνήσαμε ώστε να εξασφαλίσουμε 30% μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων σε σχέση με πέρσι και 50% σε σχέση με πρόπερσυ. Ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε σχεδιασμό μαζί με το υπουργείο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εμβολιασμού φέτος και σε άριστη συνεργασία με την Επιτροπή Εμβολιασμού αλλά και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο».

Εισάγεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ιδιαίτερα ο κ. Φιλίππου στάθηκε στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. «Φέτος εισάγεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με διπλό στόχο. Πρώτον, την ιχνηλάτηση των εμβολίων ώστε να μπορέσουμε σαν κράτος οργανωμένο να δούμε ποια η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού αλλά και για δεύτερο λόγο, να μπορούμε να έχουμε ένα σαφή έλεγχο των ποσοτήτων που υπάρχουν διαθέσιμες ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λείψουν εμβόλια από τον Έλληνα ο οποίος τα χρειάζεται».

Και κατέληξε: «Εφόσον τηρήσουμε όλα αυτά θεωρώ ότι θα έχουμε μία εξαιρετική, αποτελεσματική και ωφέλιμη για τη δημόσια υγεία εμβολιαστική περίοδο».

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος 

Στο ζήτημα του προγραμματισμού εστίασε ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς: «Πραγματικά υπήρχε ένας προγραμματισμός ειδικά με το Υπουργείο Υγείας και με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για να μην έχουμε τα προβλήματα των προηγούμενων ετών». Αυτός ο προγραμματισμός, όπως πιστεύει θα αποδώσει γιατί σήμερα καταρχήν θα έρθουν στην αγορά τα διπλάσια εμβόλια από εκείνα που υπήρχαν πριν δύο χρόνια.

Πρόβλημα για τον κ. Βαλτά είναι ο πανικός του κόσμου για την COVID. «Έχουμε να διαχειριστούμε τον πανικό του κόσμου για την COVID 19 που αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν. Θα πρέπει λοιπόν βάσει της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης -εκτός από κάποιες ειδικές κατηγορίες- να μπορέσουμε να χορηγήσουμε μέσω των γιατρών τα εμβόλια αυτά στον κόσμο που τα έχει ανάγκη και εμείς να εμβολιάσουμε τον κόσμο. Η ύπαρξη 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα δίνει τη δυνατότητα στο χρόνο που θέλουμε  εμείς ή που θέλουν οι ειδικοί να πετύχουμε το μέγιστο, στο σωστό χρονικό διάστημα».

Και ο κ. Βαλτάς τόνισε τη σημασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του εμβολίου που, όπως είπε, θα δώσει χρήσιμες πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για να γίνει ένας σχεδιασμός για το μέλλον. «Για μένα αυτός είναι προγραμματισμός, αυτό βοηθάει την επιστήμη, αυτό βοηθάει τους ειδικούς, αυτό βοηθάει και τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς».

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος 

Ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιώργος Ελευθερίου ξεκίνησε την ομιλία του μ’ ένα μήνυμα προς τους υγειονομικούς  λέγοντας ότι «φέτος ειδικά θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι συνάδελφοι και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό». Τόνισε δε ότι «ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ασφαλής. Δεν χρειάζεται τεστ COVID 19 προκειμένου να προχωρήσει κάποιος σε εμβολιασμό για τη γρίπη, αυτό όμως που χρειάζεται είναι να επισκεφτεί κάποιος πρώτα το γιατρό για να συνταγογραφήσει μέσω του συστήματος το εμβόλιο και να βάλει τη βασική ένδειξη για το εάν και πότε θα πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος». Επίσης, όπως είπε, «ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πιστεύει ότι κάθε εμβολιασμός θα πρέπει να τυγχάνει ιατρικής παρακολούθησης και πριν και μετά διότι είναι γνωστό ΄πως μπορεί να υπάρξουν –σπάνιες μεν αλλά σίγουρα – κάποιες παρενέργειες».