Η υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας Ρέγιες Μαρότο κατά τις σημερινές της δηλώσεις ενημέρωσε ότι η χώρα είναι σε θέση να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα διαβατήρια εμβολιασμού από τον Μάιο.

Η συζήτηση για το διαβατήριο εμβολιασμών έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη η διεθνής τουριστική έκθεση FITUR.

Τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη διεθνής τουριστική έκθεση

«Μπορεί να είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το ψηφιακό διαβατήριο όταν αρχίσει η FITUR στις 19 Μαΐου» δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός σε τηλεοπτικό κανάλι.

Αντιμέτωποι με μια πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 900.000 ανθρώπους στην Ευρώπη και έχει ρίξει την ήπειρο στη βαθύτερη ύφεσή της, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να εργαστούν για τη δημιουργία πιστοποιητικών εμβολιασμού ώστε να αρχίσει να κινείται η τουριστική βιομηχανία, η οποία έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.

Διαβατήριο εμβολιασμών σε Κίνα και ΗΠΑ 

Σοβαρές διεργασίες σημειώνονται στην Κίνα και τις ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης ενός παγκόσμιας εμβέλειας πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα συμβάλει αποφασιστικά προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διασυνοριακές μετακινήσεις και ο κλάδος του τουρισμού.

Η Κίνα έχει ήδη δημιουργήσει για τους πολίτες της ένα ψηφιακό διαβατήριο, με στόχο το συντομότερο δυνατό άνοιγμα των κινεζικών συνόρων. Το «πιστοποιητικό υγείας για τα διεθνή ταξίδια» είναι μια εφαρμογή για smartphones, η οποία επιδεικνύει και πιστοποιεί υγειονομικά δεδομένα των επιβατών, όπως τον εμβολιασμό τους κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ή τα τεστ (PCR ή αντισωμάτων) που έχουν πραγματοποιήσει.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Μαρτίου του 2020 η Κίνα επιτρέπει την είσοδο στο έδαφός της βασικά σε Κινέζους και σε περιορισμένο αριθμό ξένων –διπλωμάτες, παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου ή ακόμη άνθρωποι που έχουν έγκυρη άδεια παραμονής και εργασίας–, ενώ έχει μειώσει σημαντικά τις διεθνείς πτήσεις. Όλοι πάντως, Κινέζοι και ξένοι, οφείλουν να τίθενται κατά την άφιξή τους σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών σε ξενοδοχείο, με δικά τους έξοδα.

Μάλιστα, όσον αφορά την Ε.Ε., είναι γνωστό ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη δική της πρόταση για το ευρωπαϊκό «διαβατήριο» την ερχόμενη εβδομάδα, στις 17 Μαρτίου. Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα σημαντικό βήμα, έστω και αν η τελική μορφή και η εφαρμογή του διαβατηρίου φαίνεται πως απέχουν αρκετά ακόμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Το Βήμα»