fbpx

Η κυριότερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος είναι να αποβάλλει το παλιό οξυγόνο, ανακυκλώνοντας φρέσκο στους πνεύμονές σας. Ωστόσο, διάφορες επιβλαβείς ουσίες και μικρόβια μπορεί να μειώσουν την περιεκτικότητα οξυγόνου στους πνεύμονες. Μια φιλική προς τους πνεύμονες διατροφή είναι ικανή να προαγάγει την υγεία.

Ασθένειες των πνευμόνων, όπως το άσθμα, ο καρκίνος, η ΧΑΠ και η πνευμονία, επηρεάζουν αρνητικά την εγγενή ικανότητα του οργανισμού να παρέχει το απαραίτητο οξυγόνο στα δισεκατομμύρια κύτταρά του. Ό,τι καταναλώνουμε κατέχει σημαντικό ρόλο στην υγεία αλλά και την ευημερία του οργανισμού. Ανακαλύψτε τις τροφές που ενισχύουν το αναπνευστικό σύστημα.

αναπνευστικό σύστημα και τρόφιμα

  • Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα καρύκευμα που προέρχεται από την Ινδία. Χαρακτηρίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, αφού ανακουφίζει κάθε φλεγμονή και ερεθισμό στις αναπνευστικές οδούς. Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν περιγράψει τις θεραπευτικές δυνατότητες της κουρκουμίνης στις οξείες και χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων. Η κουρκουμίνη διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, καρκινοπροστατευτική, αντιμεταστατική και ανοσοτροποποιητική δράση.

  • Πιπερόριζα

Η πιπερόριζα, εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητές της, μπορεί να αποβάλλει τους ρύπους που έχουν «αγκαλιάσει» τους πνεύμονες, εξασφαλίζοντας έτσι μια ομαλή αναπνοή. Στις πολλές εφαρμογές και χρήσεις της πιπερόριζας συμπεριλαμβάνονται η θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων, μαλακώνοντας και απομακρύνοντας τα φλέγματα από τους πνεύμονες.

  • Μπρόκολο 

Πολλαπλώς ωφέλιμο αποδεικνύεται το μπρόκολο. Εκτός από τη γνωστή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του, το πράσινο λαχανικό φαίνεται από μια νέα μελέτη ότι βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καθαρίσει τους πνεύμονες από βλαβερά βακτήρια. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα πράσινα λαχανικά για την υγεία των πνευμόνων, ειδικά σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονική διαταραχή.

  • Μήλο

Το μήλο διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, E και β-καροτένιο, οι οποίες βοηθούν στην ενίσχυση του αναπνευστικού συστήματος, διατηρώντας τους πνεύμονες υγιείς. Σύμφωνα με μια παλαιότερη έρευνα, τα μήλα μπορούν να επιδιορθώσουν τις φθορές που έχουν υποστεί οι πνεύμονες των καπνιστών αλλά και να επιβραδύνουν τη φυσική διαδικασία γήρανσης των πνευμόνων ακόμη και εκείνων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

  • Εσπεριδοειδή 

Τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι, αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C, που βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας των πνευμόνων. Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στην προστασία κατά του καρκίνου του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του δέρματος. Η ημερήσια κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που ενεργοποιεί την καρκινική δράση που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου.

  • Καρύδια 

Τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βοηθούν στον καθαρισμό των πνευμόνων. Η κατανάλωση κανονικής μερίδας καρυδιών ‒περίπου μία χούφτα ημερησίως‒ μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άσθματος και άλλων αναπνευστικών παθήσεων.

  • Σκόρδο

Το σκόρδο διαθέτει και αυτό αντιφλεγμονώδη δράση και δρα ενάντια στις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα υπέδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά σκόρδο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στους πνεύμονες, ακόμη κι αν είναι καπνιστές.

  • Μούρα 

Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία ‒όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκινοπαθών‒ προστατεύουν τους πνεύμονες. Καταπολεμούν τα βλαβερά κύτταρα των ελεύθερων ριζών. Το βατόμουρο, τα σταφύλια και οι φράουλες συμβάλλουν επίσης θετικά στο αναπνευστικό σύστημα.\

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.