fbpx
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος – Το τσιγάρο ενισχύει τον Covid-19

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος – Το τσιγάρο ενισχύει τον Covid-19

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, παραθέτει σημαντικά δεδομένα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού αλλά και για τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος.

Η κατανάλωση καπνού αποτελεί σημαντικό παράγοντα θνησιμότητας

Τα αποτελέσματα της Εθνικής Έρευνας Υγείας 2019 της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι 1 στα 4 άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω κάνει χρήση καπνού και συναφών προϊόντων καθημερινά (μη συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού τσιγάρου), ενώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του 2014 καταγράφεται μείωση 8,8%. Επιπλέον, ποσοστό 3,7% κάνει χρήση καπνού και συναφών προϊόντων περιστασιακά. Από όσους κάνουν χρήση καπνού και συναφών προϊόντων, καθημερινά ή περιστασιακά, οι 6 στους 10 είναι άνδρες και οι 4 γυναίκες.

Το κάπνισμα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες πρόωρων θανάτων που μπορούν να προληφθούν και, παρά το γεγονός ότι ο Π.Ο.Υ. σύναψε την Παγκόσμια Συνθήκη για τον Έλεγχο του Καπνού (ΠΣΕΚ) το 2004 ώστε να καταπολεμήσει αυτή την «επιδημία» του καπνίσματος, οι ειδικοί κρούουν άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου ότι η πλήρης εφαρμογή της υστερεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κάπνισμα σκότωσε σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους το 2019 και ο αριθμός των καπνιστών αυξήθηκε, καθώς τη βλαβερή συνήθεια υιοθέτησαν νέοι άνθρωποι ανά τον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσίευσε χθες η επιστημονική επιθεώρηση «Lancet».

Εξτρατεία κατά του καπνισματος
Φέτος, και για πρώτη φορά, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε.) και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (Ε.Κ.Ε.) υλοποιούν από κοινού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων καίριες πρωτοβουλίες ενημέρωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου), που αυτή τη χρονιά έχει κεντρικό μήνυμα «Δεσμεύομαι και Σταματώ».

Παρατηρείται πως, παρότι το ποσοστό των Ελλήνων ενηλίκων που καπνίζουν καθημερινά έχει μειωθεί σημαντικά, η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενήλικων καθημερινών καπνιστών (27,3%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Σημαντικά δεδομένα του υπουργείου Υγείας

 • Μόνο 1 στους 4 Έλληνες  καπνιστές αναφέρει μία τουλάχιστον προσπάθεια διακοπής κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.
 • Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει >4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές καρκινογόνες ιδιότητες και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
 • Το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως τη ζωή περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων και αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη προλήψιμη αιτία θνησιμότητας.
 • Σχεδόν το 40% των θανάτων εξαιτίας όλων των μορφών καρκίνου και σχεδόν το 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα μπορούν να αποδοθούν στο κάπνισμα.
 • Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία για την εμφάνιση της ΧΑΠ, ενώ υπολογίζεται ότι το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στο κάπνισμα.
 • Το κάπνισμα φαίνεται να συσχετίζεται με την αρνητική εξέλιξη και τις δυσμενείς επιπτώσεις από Covid-19. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι καπνιστές είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα από τον Covid-19, να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη ή και να χάσουν τη ζωή τους.

To κάπνισμα συμβάλλει στην μετάδοση του Covid-19

H χρήση κοινών καπνικών προϊόντων συνεπάγεται αυξημένη επαφή των χεριών με το στόμα και τη μύτη με αποτέλεσμα να αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του SARS-Cov-2. Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση αριθμού τσιγάρων την ημέρα δύναται να επηρεάσει την ορθή χρήση της μάσκας ιδίως στους πολυσύχναστους χώρους, ενώ το ποσοστό των ασθενών που εισέρχονται σε ΜΕΘ λόγω σοβαρής covid 19 λοίμωξης φαίνεται να είναι μεγαλύτερο στους καπνιστές με μακροχρόνιο καπνιστικό ιστορικό και μεγάλης εξάρτησης. Επίσης, περισσότερες πιθανότητες νοσηλείας εμφανίζουν οι καπνιστές με λοίμωξη covid 19, οι οποίοι καπνίζουν περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για περισσότερα από 30 έτη.

Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος είναι η καλύτερη κίνηση που μπορεί να κάνει ο καπνιστής για την υγεία του.

 • Επιφέρει τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη και συνεπάγεται περισσότερα και υγιέστερα χρόνια ζωής.
 • Ήδη μέσα σε 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνονται και τα επίπεδα οξυγόνου επανέρχονται στο φυσιολογικό.
 • Έναν χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται κατά 50%.
 • Δέκα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 50%.

Στην Ελλάδα, το νέο εθνικό σχέδιο κατά του καπνίσματος ενισχύει και θωρακίζει την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με εθνικό στόχο τη μείωση του καπνίσματος κατά 30% μέχρι το 2025, κάτι που αποτελεί στόχο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι τέσσερις βασικοί άξονες του εθνικού σχεδίου είναι:

 1. Η προαγωγή της υγείας και της πρόληψης για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος, ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω.
 2. Η προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα.
 3. Η υποστήριξη στη διακοπή του καπνίσματος.
 4. Ο έλεγχος και η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τα νέα προϊόντα καπνού.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σχεδιάζει σειρά δράσεων, στο πλαίσιο της ενεργού υποστήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος. Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ θα συμμετάσχει ως εθνική αρμόδια αρχή στην υλοποίηση της νέας Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης για την «Ενίσχυση της συνεργασίας στον Έλεγχο του Καπνού μεταξύ ενδιαφερόμενων κρατών-μελών και Επιτροπής».

Διαβάστε περισσότερα:

 

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.