fbpx
Εχινόκοκκος κύστη στον πνεύμονα

Εχινόκοκκος κύστη στο συκώτι και τον πνεύμονα

Η εχινοκοκκίαση στους ανθρώπους προκαλείται από βρώση αυγών του echinococcus, που απεκκρίνονται σε κόπρανα σαρκοφάγων, οι οποίοι αποτελούν κύριους ξενιστές.  Ο άνθρωπος μολύνεται από τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, οι οποίες έχουν μολυνθεί από τα κόπρανα του σκύλου.

Εχινόκοκκος κύστη και είδη 

Τα είδη που αναγνωρίζονται ότι προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι τέσσερα και είναι τα εξής:

  1. vogeli (κυστική εχινοκοκκίαση)
  2. Ε. multilocularis (κυψελιδική εχινοκοκκίαση)
  3. granulosus (πολυκυστική εχινοκοκκίαση)
  4. oligarthrus (πολυκυστική εχινοκοκκίαση)

Τι είναι ο echinococcus granulosus;

Ο echinococcus granulosus είναι ένα υδάτινο σκουλήκι, γνωστό και ως σκουλήκι με ταινία. Κατοικεί στο λεπτό έντερο των ωαρίων ως ενήλικος, αλλά έχει σημαντικούς ενδιάμεσους ξενιστές τους ανθρώπους και τα ζώα, όπου προκαλεί κυστική εχινοκοκκίαση. Η ταινία σε μήκος κυμαίνεται από 3mm έως 6mm και διαθέτει τρία τμήματα.

Ο echinococcus granulosus απαιτεί δύο τύπους ξενιστών: τον κεντρικό και τον ενδιάμεσο. Ο κεντρικός ξενιστής αυτού του παρασίτου είναι οι σκύλοι και ο ενδιάμεσος ξενιστής είναι συνήθως ένα πρόβατο, άλογο, γουρούνι κ.λπ. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να είναι ένας ενδιάμεσος ξενιστής, ωστόσο αυτό είναι ασυνήθιστο και ως εκ τούτου οι άνθρωποι θεωρούνται παρεκκλίνοντες ενδιάμεσοι ξενιστές.

Εχινόκοκκος κύστη

Σε αρκετά σπάνιες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να μολυνθεί απευθείας από την επαφή του με τον σκύλο. Για παράδειγμα, βάζοντας τα χέρια του στο στόμα αφού χαϊδέψει τον σκύλο, ο οποίος μολύνθηκε αρχικά γλείφοντας τον πρωκτό του. Στην κυστική εχινοκοκκίαση, το συκώτι και οι πνεύμονες είναι τα όργανα που συνήθως προσβάλλονται.

Εχινόκοκκος κύστη και συκώτι 

Η κύστη που θα δημιουργηθεί στο συκώτι μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική και για 20 χρόνια και να ανακαλυφθεί σε έναν υπέρηχο κοιλιάς. Όταν η κύστη φτάσει τα 10mm, εμφανίζονται συμπτώματα πόνου και εμέτου. Η πίεση των παρακείμενων ιστών μπορεί να προκαλέσει ίκτερο, περιτονίτιδα, κίρρωση. Εάν η κύστη σπάσει αιφνιδίως, μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία που θα οδηγήσει σε θάνατο.

Εχινόκοκκος κύστη και πνεύμονας

Πρόκειται για μια παρασιτική νόσο, η οποία είναι συχνή στην Ελλάδα. Η εχινόκοκκος κύστη προσβάλλει συνήθως τα νεότερα άτομα, από τα οποία τα περισσότερα είναι ασυμπτωματικά μέχρι να συμβεί ρήξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζονται επιπλοκές, όπως απόφραξη βρόγχου με δύσπνοια ή αναπνευστική ανεπάρκεια. Η εχινόκοκκος ταινία είναι συχνή στην Ελλάδα και παρασιτεί στο λεπτό έντερο του σκύλου, ο οποίος μολύνεται όταν τρώει σπλάχνα ζώων που έπασχαν από τη νόσο. Μέσα στα όργανα τα έμβρυα ωριμάζουν και σχηματίζουν τις κύστεις που μεγαλώνουν και προκαλούν διαταραχές. Όταν η εχινόκοκκος κύστη σπάσει, μπορεί να μολυνθεί από μικρόβια προκαλώντας λοιμώξεις.

Θεραπεία

Κατά το παρελθόν η χειρουργική επέμβαση αποτελούσε μονόδρομο, παρά τα υψηλά ποσοστά θνητότητας και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές. Σήμερα όμως, με τα μοντέρνα ανθελμινθικά σχήματα, το ποσοστό των ασθενών που τελικώς χειρουργούνται έχει μειωθεί σημαντικά. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως στις περιπτώσεις στις οποίες οι κύστεις είναι πολύ μικρές σε μέγεθος, κάτω δηλαδή από 5 εκατοστά, τότε η χειρουργική επέμβαση δεν είναι απαραίτητη. Μετά τη χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται η χορήγηση παρασιτοκτόνων φαρμάκων, με σκοπό να εμποδιστεί η υποτροπή. Για ασθενείς με διάχυτη νόσο ή για ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε εγχείρηση, η φαρμακευτική αυτή αγωγή αποτελεί την κύρια θεραπεία.

Πρόληψη

  • Μη δίνετε εντόσθια για τροφή στα ζώα.
  • Φροντίστε να τρώτε πλυμένα φρούτα και λαχανικά.
  • Πλένετε τα χέρια σας μετά τη συναναστροφή σας με ζώα.
  • Αλλάξτε αμέσως ρούχα μετά τη συναναστροφή σας με ζώα.
  • Φτιάξτε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο αποκλειστικό για τα ζώα.

Πληροφορίες από: cdc.gov, ncbi.nlm.nih.gov, wikipedia.org