Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες απειλούν την υγεία μας ειδικά των ειδικών ομάδων (ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες, βρέφη)με κίνδυνο τη θερμοπληξία.

Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η υπερβολική ζέστη αλλά και οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας στην καθημερινότητα για παράδειγμα η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μετά από τον κλιματιζόμενο χώρο του γραφείου μπορεί να έχουν συνέπειες στην υγεία.

Πρώτα σημάδια και ομάδες κινδύνου

Ο κύριος κίνδυνος είναι η θερμοπληξία. Η θερμοπληξία μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, μυϊκή αδυναμία, εμέτους και συμπτώματα εγκεφαλοπάθειας που μπορεί να φθάσουν μέχρι και σε κώμα. Η θερμοπληξία μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και πολλοί δεν αντιλαμβάνονται τα προειδοποιητικά συμπτώματα, ένα από τα οποία είναι η διακοπή της εφίδρωσης στα τελικά στάδιά της. Η θερμοπληξία εκδηλώνεται όταν το σώμα ενός ανθρώπου απορροφά περισσότερη θερμότητα απ’ όση αποβάλλει, με συνέπεια να αυξάνεται επικίνδυνα η εσωτερική θερμοκρασία του.

Η κλασική θερμοπληξία προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους με υποκείμενες χρόνιες παθήσεις ενώ η θερμοπληξία ασκήσεως νέους υγιείς ενήλικους που ασκούνται υπερβολικά έντονα σε περιόδους αυξημένης θερμοκρασίας και υγρασίας.

Ένα από τα συμπτώματά της είναι το στεγνό δέρμα, που οφείλεται στο ότι το σώμα δεν παράγει πια ιδρώτα. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ζάλη και ναυτία. Αυτή απειλεί κυρίως τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά που δεν έχουν καλή αίσθηση δίψας, οπότε μπορεί να χάνουν υγρά και να μην το συνειδητοποιούν.

Ευάλωτοι είναι επίσης σε θερμοπληξία, οι ασθενείς που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά φάρμακα, δηλαδή τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση (πίεση) ή καρδιακή ανεπάρκεια ή σακχαρώδη διαβήτη. Στις περιπτώσεις αυτές κάθε ασθενής πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του, ο οποίος είναι ο καθ’ όλα αρμόδιος να προσαρμόσει τη δοσολογία των φαρμάκων που παίρνει ο άρρωστος ανάλογα με τις επικρατούσες ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Πρώιμη Αντιμετώπιση-Πρώτες Βοήθειες

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε εάν αντιληφθούμε ότι κάποιος παρουσιάζει ένα ή περισσότερα προειδοποιητικά σημεία της θερμοπληξίας. Η έγκαιρη αναγνώριση της θερμοπληξίας μπορεί να σώσει τη ζωή του ασθενούς. Σε περίπτωση που αντιληφθούμε ότι κάποιος παρουσιάζει προειδοποιητικά σημεία θερμοπληξίας μπορούμε να κάνουμε τα ακόλουθα ενώ παράλληλα κάποιος άλλος καλεί ιατρική βοήθεια.

  • Μεταφορά του θύματος σε σκιερό μέρος, μείωση της θερμοκρασίας του ασθενούς με οποιοδήποτε τρόπο όπως για παράδειγμα διαβρέχοντάς τον με χλιαρό νερό ή κάνοντας του με αυτό μπάνιο ή ντους.
  • Βοηθούν επιπλέον οι κρύες κομπρέσες,παγοκύστες σε βουβώνες/μασχάλες ή το σφουγγάρι με κρύο νερό και η χρήση ανεμιστήρα. Χρειάζεται επίσης παρακολούθηση με μετρήσεις της θερμοκρασίας του σώματος μέχρι αυτή να κατέβει κάτω από 38,5 βαθμούς Κελσίου.
  • Εάν η ιατρική βοήθεια που πρέπει αναζητηθεί και να παρασχεθεί το ταχύτερο δυνατόν, αργεί να έρθει, είναι καλό να ζητηθούν οδηγίες, από τους γιατρούς του τμήματος επειγόντων περιστατικών ή από άλλους γιατρούς.

Η γνώση των βασικών αυτών στοιχείων μπορεί να είναι ωφέλιμη όχι μόνο για μας και την οικογένεια μας αλλά και για συνανθρώπους μας που θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε εάν βρεθούν στον κίνδυνο της θερμοπληξίας.

Μέτρα πρόληψης της θερμοπληξίας

Η λήψη άφθονων υγρών, η προστασία από τον ήλιο, η παραμονή σε σκιερό μέρος, η κατάλληλη ενδυμασία, η χρήση αντηλιακών κρεμών, η παρακολούθηση ηλικιωμένων και άλλων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, ο καλός προγραμματισμός των δραστηριοτήτων, τα κλιματιστικά συστήματα, μπορούν μεταξύ άλλων να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της απειλής των υψηλών θερμοκρασιών.