Είναι τοξικός ο αέρας στα αεροπλάνα; Πολλοί άνθρωποι – καθώς και το πλήρωμα πτήσης – εμφανίζουν συμπτώματα που ομαδοποιούνται με τον όρο αεροτοξικό σύνδρομο.
Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν συμπτώματα που σχετίζονται με πιθανή μόλυνση του αέρα της καμπίνας.
Οι πιλότοι, οι αεροσυνοδοί και οι αεροσυνοδοί εκτίθενται σε ορισμένες πηγές μόλυνσης, σύμφωνα με γνωμοδότηση που εκδόθηκε ταπό την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (ANSES, Γαλλία). Αναφέρει ότι οι πιλότοι, οι αεροσυνοδοί και οι αεροσυνοδοί εκτίθενται σε ορισμένες πηγές μόλυνσης . Συνολικά, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι εργάζονται σε καμπίνες αεροσκαφών στη Γαλλία.
Για αρκετά χρόνια, ορισμένοι εργαζόμενοι ανέφεραν την ύπαρξη συμπτωμάτων που σχετίζονται με πιθανή μόλυνση του αέρα στις καμπίνες των αεροσκαφών ή στα πιλοτήρια από διάφορους ρύπους .
«Αυτά τα συμπτώματα, τα οποία είναι πολύ ποικίλα και μη ειδικά, όπως πονοκέφαλοι και απώλεια ισορροπίας, έχουν αναφερθεί σε αρκετές μελέτες και έχουν ομαδοποιηθεί με τον όρο αεροτοξικό σύνδρομο », συνοψίζει το δελτίο τύπου της ANSES.
«Στις καμπίνες των αεροσκαφών, η ANSES σημειώνει ότι εντοπίζονται πολλαπλές πηγές ρύπων , οι οποίες μπορούν να συνδεθούν με τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τη λειτουργία του αεροσκάφους και ειδικότερα το σύστημα εξαερισμού, τις λειτουργίες που πραγματοποιούνται στο έδαφος και κατά την πτήση κ.λπ.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των αεροπλάνων, ο αέρας που τροφοδοτεί την καμπίνα λαμβάνεται εν μέρει από τους κινητήρες», εξηγεί η Υπηρεσία Υγείας.
Λόγω ανεπαρκών ποιοτικών δεδομένων, η ANSES δεν μπορεί επί του παρόντος να καταλήξει σε συμπέρασμα ούτε για την προέλευση των ρύπων που ανιχνεύονται στον αέρα καμπίνας ούτε για τα επίπεδα συγκέντρωσής τους.
Ακανόνιστες ώρες
Μεταξύ των άλλων κινδύνων στους οποίους εκτίθενται αυτοί οι εργαζόμενοι, η ANSES επισημαίνει το κλιμακωτό ωράριο εργασίας και την έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία από τις κοσμικές και ηλιακές ακτίνες.
Στην τεχνογνωσία της, η ANSES τονίζει ότι η συχνότητα ορισμένων μορφών καρκίνου , όπως οι καρκίνοι του δέρματος (πλακώδες και μελάνωμα) και η λευχαιμία , αυξάνεται μεταξύ αυτών των εργαζομένων, που θα μπορούσαν να προκληθούν από αυτή την ακτινοβολία.
Επί του παρόντος, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές μελέτες σχετικά με τη θνησιμότητα από καρκίνους και μη καρκινικές ασθένειες που συνδέονται ιδίως με την έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία, την πιθανή μόλυνση των καμπινών από τον αέρα που λαμβάνεται από κινητήρες από ενώσεις από λάδια κινητήρα κ.λπ.