Ποιά χρόνια νόσο αντιμετωπίζει ο Μόργκαν Φρίμαν;

Ποιά χρόνια νόσο αντιμετωπίζει ο Μόργκαν Φρίμαν;

Ο Μόργκαν Φρίμαν πάσχει από χρόνια ινομυαλγία. Η ασθένεια προκαλεί αφόρητους πόνους στους μυς, στους τένοντες και στους ιστούς. Το κύριο χαρακτηριστικό των ασθενών με ινομυαλγία είναι η μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο και η ελαττωμένη αντοχή στα φυσιολογικά, μη επώδυνα αισθητικά ερεθίσματα δηλαδή ακουστικά, οπτικά, οσφρητικά και ερεθίσματα αφής.

Ινομυαλγία
Η ινομυαλγία είναι μία χρόνια διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από διάχυτο πόνο. Ως χρόνιος θεωρείται ο πόνος που διαρκεί πάνω από τρείς μήνες και ως διάχυτος ο πόνος που εντοπίζεται και στα δύο ημιμόρια του σώματος, πάνω και κάτω από τη μέση, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης συνήθως στους παρασπονδυλικούς μυς, στους μυς της ωμοπλάτης και του αυχένα. Επίσης στην ινομυαλγία εκτός από τον πόνο συνυπάρχουν τα εξής συμπτώματα:

– δυσκαμψία
– κόπωση
– διακοπτόμενος και μη αναζωογονητικός ύπνος
– γνωσιακές διαταραχές όπως διαταραχές μνήμης ή διαταραχές προσοχής     και
– πολλαπλά άλλα   συμπτώματα όπως άγχος, κατάθλιψη, ημικρανίες , ευερέθιστο έντερο,  κοιλιακά άλγη κ.ά.

Η ινομυαλγία αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή νοσολογική οντότητα το 1990 από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολόγων (American College of Rheumatology-ACR) και το ίδιο χρόνο δημοσιεύθηκαν τα πρώτα κριτήρια για την ταξινόμηση αυτής της πάθησης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και για την διάγνωση. Παρουσιάζεται τυπικά σε νέες ή μέσης ηλικίας γυναίκες, όμως μπορεί να εμφανιστεί και σε  άνδρες όπως επίσης και στα παιδιά.
Το ποσοστό της ινομυαλγίας στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από2-8% σε διάφορες μελέτες.

Τι μπορεί να προκαλέσει;

Μερικά από τα σωματικά συμπτώματα αναφέρονται παρακάτω:
–    Μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα ή αίσθηση καψίματος
–    Χρόνιες κεφαλαλγίες, όπως ημικρανία ή κεφαλαλγία τάσεως
–    Εμβοές ή ζάλη
–    Σύνδρομο ανήσυχων κνημών την νύχτα
–    Άγχος ή κατάθλιψη
–    Συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα , όπως ευερέθιστο έντερο ή διάχυτοι κοιλιακοί πόνοι
–    Προβλήματα από το δέρμα όπως χρόνιος κνησμός, έντονη υπεριδρωσία ή αίσθηση καψίματος
–    Ουρολογικά συμπτώματα όπως συχνουρία ή επώδυνη ούρηση

Το κύριο χαρακτηριστικό των ασθενών με ινομυαλγία είναι η μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο.

Αιτιολογία ινομυαλγίας

Η αιτιολογία και η παθοφυσιολογία  της ινομυαλγίας δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένα. Έχουν ενοχοποιηθεί νευροφυσιολογικοί, ορμονικοί, γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες. Πιστεύεται γενικά ότι είναι μία διαταραχή κεντρικής ευαισθητοποίησης όπου υπάρχει ένα διάχυτο πρόβλημα ελέγχου των αισθητικών ερεθισμάτων. Οι ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία παρουσιάζουν μικρότερη ανοχή στον πόνο και σε άλλα αισθητικά ερεθίσματα.

Θεραπεία ινομυαλγίας

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την χρόνια ινομυαλγία. Η αντιμετώπιση είναι πολύπλευρη και εξαρτάται από το είδος των συμπτωμάτων που παρουσιάζει  κάθε ασθενής  ξεχωριστά.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ρευματικά Νοσήματα EULAR πρέπει να ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα :

  • Αρχικά με την διάγνωση της ινομυαλγίας πρέπει ο ασθενής να εκπαιδεύεται και να ενημερώνεται  έτσι ώστε να κατανοήσει τι ακριβώς πάθηση  είναι η ινομυαλγία και να διαμορφώσει ανάλογα τον τρόπο ζωής του ενδεχομένως κάνοντας ριζικές αλλαγές.
  • Να συστήνεται εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει υδροθεραπεία και βελονισμό. Φαίνεται από τις μελέτες ότι η αερόβια άσκηση ίσως βοηθάει περισσότερο.
    Σε μη ανταπόκριση του ασθενούς στα παραπάνω συστήνονται:
    –  Φαρμακευτική θεραπεία όταν υπάρχει σοβαρός πόνος και διαταραχές ύπνου. Χρησιμοποιούνται η duloxetine (αντικαταθλιπτικό), η pregabaline(αντιεπιληπτικό) και η tramadol (ήπιο οπιοειδές αναλγητικό) μόνη της ή σε συνδυασμό με παρακεταμόλη.
    –  Ψυχολογικές θεραπείες, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία σε περιπτώσεις συνοδού  κατάθλιψης ή άγχους και
    –  Εξειδικευμένα προγράμματα αποκατάστασης σε σοβαρή ανικανότητα.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.