Οι μελανιές/μώλωπες δημιουργούνται από κάποιον τραυματισμό που προκλήθηκε στα τριχοειδή αγγεία.
Οι περισσότερες μελανιές στο σώμα πονάνε, αλλά δε κρύβουν περαιτέρω κινδύνους. Μόνο σε σοβαρά περιστατικά ο μώλωπας μπορεί να εξελιχθεί σε κάποιου είδους αιμάτωμα ή σε εσωτερική αιμορραγία.
Εμφανίζονται ως αποχρωματισμοί στο δέρμα και έχουν απόχρωση μπλε, κίτρινη και μαύρη ή έναν συνδυασμό των τριών. Τα αίτια των ανεξήγητων μελανιών μπορεί να σημαίνουν πολλά για την υγεία σας.
Πότε οι μελανιές είναι ανησυχητικές;
Είναι λογικό να εμφανιστούν ύστερα από κάποιο ατύχημα, κάποιο άθλημα ή από άτσαλο ύπνο. Τι σημαίνει όμως όταν οι μελανιές εμφανίζονται στο σώμα χωρίς λόγο και αιτία;
Το μελάνιασμα στο πρόσωπο, οι μελανιές στα χέρια, στα πόδια ή γενικότερα στο σώμα που δημιουργήθηκαν δίχως κάποιον τραυματισμό μπορούν να θεωρηθούν ανησυχητικές. Ας δούμε μερικά παθολογικά και μη αίτια.
- Έκθεση στον ήλιο – Η UV ακτινοβολία του ήλιου βλάπτει το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία με συνέπεια να προκαλεί μώλωπες, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.
- Χαμηλά αιμοπετάλια – Τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές αιμοπεταλίων, οι ανεξήγητες μελανιές που δεν οφείλονται σε τραυματισμό είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα.
- Αιμορραγική διαταραχή – Οι ρονορραγίες, η μεγάλη αιμορραγία κατά την περίοδο ή η εκτενής αιμορραγία μετά από κάποιο χειρουργείο μπορεί να υποδεικνύουν κάποια αιμορραγική διαταραχή.
- Πρόβλημα στο συκώτι – Μια δυσλειτουργία στο ήπαρ συνεπάγεται με λιγότερα αιμοπετάλια απ’ όσα χρειάζονται για να πήζει φυσιολογικά το αίμα. Από αυτό ο οργανισμός μπορεί να δημιουργεί μελανιές στο δέρμα.
- Καρκίνος του δέρματος – Οι μελανιές είναι κοινό σύμπτωμα των ανθρώπων με λευχαιμία ή λέμφωμα και αποτελούν λόγο ανησυχίας όταν συνδυάζονται και με άλλα συμπτώματα των δύο καρκίνων του αίματος, όπως οι πρησμένοι λεμφαδένες και ο πόνος στα οστά.
- Φαρμακευτική αγωγή – Ορισμένα φάρμακα π.χ. ασπιρίνη μπορούν να επηρεάσουν την πήξη του αίματος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύκολα μελανιές. Σε καμία περίπτωση αυτός δεν είναι λόγος να διακόψετε τη θεραπεία χωρίς την έγκριση του γιατρού σου.
- Αυτοάνοσο με μελανιές – Το σύνδρομο Wegener, η κοκκιωμάτωση με πολυαγγειΐτιδα οφείλεται σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή αίματος σε ορισμένα όργανα του σώματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα των άκρων, αιματουρία, πληγές ή μελανιές στο δέρμα κ.ά.
Μελανιές από άγχος
Η σύνδεση του άγχους και των μικροατυχημάτων μελετάται για χρόνια σε υγιείς ενήλικες και σε ανθρώπους που βασανίζονται από αγχωτικά συναισθήματα.
Οι μελέτες δείχνουν ότι το υπερβολικό άγχος βλάπτει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Όταν η προσοχή, η μνήμη και η συγκέντρωση επηρεάζονται είναι πιθανό να προκληθούν μικροατυχήματα. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές στο χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι που παλεύουν με καταστάσεις άγχους είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς, καθώς σκοντάφτουν και χτυπούν δίχως να το αντιληφθούν.
Μελανιές που αργούν να φύγουν
Οι μελανιές όπως προαναφέρθηκε είναι αποτέλεσμα τραυματισμού του δέρματος και θραύσης των αιμοφόρων αγγείων του. Κάποια άτομα εμφανίζουν πιο εύκολα μελανιές γιατί το αίμα τους δεν πήζει γρήγορα.
Υπάρχουν μελανιές που αργούν να φύγουν, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της βλάβης είναι κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές φυσικές θεραπείες που μειώνουν τη διαρροή αίματος και «διώχνουν» τους μώλωπες.
Μώλωπες αντιμετώπιση
- Βάλτε πάγο!
Η ψύξη των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να κάνει μικρότερη τη μελανιά που θα εμφανιστεί. Χρησιμοποιείστε μια παγοκύστη, αφού πρώτα την τυλίξετε σε μια πετσέτα ή ένα πανί.
- Δοκιμάστε το βότανο αρνίκα!
Πρόκειται για ένα ομοιοπαθητικό βότανο με επουλωτικές ιδιότητες. Μειώνει το πρήξιμο και θεωρείται κατάλληλο για την αγωγή μωλωπισμών και διαστρεμμάτων. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο φυτό μετά από ρινοπλαστική επέμβαση, είχαν βελτιωμένη εμφάνιση των μελανών σημείων.
- Δοκιμάστε κρέμα βρομελίνης!
Η βρομελίνη είναι ένα μείγμα ενζύμων που βρίσκονται στον ανανά. Αυτά τα ένζυμα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στη μείωση των μελανιών και του πρηξίματος όταν εφαρμόζονται στο δέρμα. Μια μελέτη ανακάλυψε ότι η βρομελίνη που ελήφθη από το στόμα, μείωσε το πρήξιμο ύστερα από εξαγωγή δοντιών.
- Λάβετε βιταμίνη Κ!
Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην πήξη του αίματος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Drugs in Dermatology» διαπίστωσε ότι τα άτομα που εφάρμοσαν ένα τζελ βιταμίνης Κ, μετά από μια αισθητική διαδικασία, παρατήρησαν μείωση των μελανιών. Τρίψτε απαλά την κρέμα βιταμίνης Κ στη μελανιά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
- Εφαρμόστε αλόη βέρα!
Η αλόη έχει την τιμητική της εδώ και αιώνες χάρη στις θεραπευτικές του ιδιότητες. Εκτός των άλλων μειώνει και την εμφάνιση των μελανιών. Εφαρμόστε, αμέσως μετά τον τραυματισμό, ένα κουταλάκι του γλυκού αλόη βέρα στην περιοχή και κάντε απαλό μασάζ στο δέρμα. Επαναλάβετε πολλές φορές μέσα στη μέρα, μέχρι να υποχωρήσει η μελανιά.