fbpx
Ποιά σπάνια ασθένεια αντιμετωπίζει η ‘Ελλη Κοκκίνου;

Ποιά σπάνια ασθένεια αντιμετωπίζει η ‘Ελλη Κοκκίνου;

Πριν από λίγα χρόνια ανακάλυψε ότι πάσχει από κοιλιοκάκη. Μια ασθένεια αρκετά σπάνια, αφού προσβάλει περίπου έναν στους 3.000 – 4.000 ανθρώπους. Πρόκειται για μια ασθένεια που έχει σχέση με το στομάχι και τη διατροφή. Η τραγουδίστρια δε μπορεί να φάει οποιοδήποτε τρόφιμο περιέχει γλουτένη.

Περι τίνος πρόκειται;

Η κοιλιοκάκη (celiac disease) είναι μια νόσος που αφορά το 0.3-1% του Δυτικού πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από παθολογικό βλεννογόνο [τοίχωμα] στο λεπτό έντερο, ο οποίος βελτιώνεται με δίαιτα χωρίς γλουτένη και υποτροπιάζει με την επανεισαγωγή της γλουτένης στην διατροφή.

Πρώτος ο Αρεταίος ο Καππαδόκης περιέγραψε την νόσο τον 2ο μ.χ αιώνα, η συσχέτιση όμως των δημητριακών με την νόσο άργησε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, όταν ο Ολλανδός παιδίατρος Dicke παρατήρησε πως τα παιδιά με κοιλιοκάκη βελτιώθηκαν κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, για να υποτροπιάσουν μετά την εισαγωγή των δημητριακών στην διατροφή τους.

Η κοιλιοκάκη αφορά κυρίως τους Ευρωπαίους και τις χώρες στις οποίες μετανάστευσαν, όπως η Αμερική και η Αυστραλία.

Τα συμπτώματα είναι πιθανόν να εμφανιστούν ή και να μην εμφανιστούν στο πεπτικό σύστημα. Για παράδειγμα ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει διάρροια και κοιλιακούς πόνους σε αντίθεση με κάποιο άλλο που μπορεί να εμφανίσει στειρότητα ή αναιμία. Κάποια άτομα εμφανίζουν κοιλιοκάκη από την παιδική τους ηλικία ενώ άλλα ως ενήλικες.

Η κοιλιοκάκη μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:
 1. φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά
 2. χρόνια διάρροια/δυσκοιλιότητα
 3. εμετούς / απώλεια βάρους
 4. σιδηροπενική αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με σίδηρο
 5. κούραση
 6. χαμηλό ανάστημα
 7. καθυστερημένη εφηβεία
 8. πόνους στις αρθρώσεις
 9. μούδιασμα στα πόδια
 10. δερματικά εξανθήματα
 11. απώλεια του σμάλτου και της λευκότητας των δοντιών
 12. ανεξήγητη στειρότητα, επαναλαμβανόμενες αποβολές
 13. οστεοπενία/Οστεοπόρωση
 14. περιφερική νευροπάθεια
 15. άγχος ή κατάθλιψη
Διαγνωστικές Δοκιμασίες

Σήμερα 4 ορολογικά τεστ χρησιμοποιούνται στην εκτίμηση ασθενών με πιθανή κοιλιοκάκη, στον έλεγχο τόσο της ανταπόκρισης όσο και της συμμόρφωσης στην δίαιτα, αλλά και στον έλεγχο ασυμπτωματικών ατόμων: τα αντι-ενδομυσίου αντισώματα (IgA EMA), τα αντισώματα εναντίον της ιστικής τρανσγλουταμινάσης (IgA tTG) και τα αντιγλιαδινικά αντισώματα (IgA και IgG AGA).

Βιοψία λεπτού εντέρου

Παρόλο που τα ορολογικά τεστ είναι πολύ χρήσιμα στο screening, στον έλεγχο της ανταπόκρισης και προσκόλλησης στην δίαιτα, καθώς και στην ενίσχυση της διάγνωσης, η δωδεκαδακτυλική ή νηστιδική βιοψία είναι απαραίτητη για την διάγνωση της κοιλιοκάκης.

Πρέπει να λαμβάνονται 3-4 βιοψίες από την δεύτερη ή καλύτερα από την τρίτη μοίρα του δωδεκαδάκτυλου. Η μακροσκοπική εικόνα του δωδεκαδάκτυλου κατά την ενδοσκόπηση πρέπει επίσης να καταγράφεται γιατί η τμηματική δωδεκαδακτυλίτιδα μπορεί να έχει παρόμοια ιστολογική εικόνα με την κοιλιοκάκη.

Ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού

Στην προσπάθεια βελτίωσης της ευαισθησίας της ενδοσκόπησης για την διάγνωση της λαχνικής ατροφίας χρησιμοποιήθηκε η χρωμοενδοσκόπηση με indigo carmine ή methylene blue. Φαίνεται πως η χρωμοενδοσκόπηση διευκολύνει την αναγνώριση των ενδοσκοπικών μορφών της νόσου χωρίς να βελτιώνει όμως την διαγνωστική ακρίβεια. Το 2003 οι Gasbarrini et al εισήγαγαν την «water immersion technique» για την ενδοσκοπική απεικόνιση της δεύτερης μοίρας του 12λου.

Σύμφωνα με την τεχνική αυτή, αφού αφαιρεθεί ο αέρας από την δεύτερη μοίρα κατά την διάρκεια της ενδοσκόπησης, εγχύονται 100-150 ml νερού και παρατηρείται η επιφάνεια του βλεννογόνου κάτω από την επιφάνεια του νερού. Με τον τρόπο αυτό οι λάχνες φαίνονται ως δακτυλιοειδείς προεξοχές που επιπλέουν.

Πρόσφατα, οι Baldreldin et al χρησιμοποίησαν με πολύ καλά αποτελέσματα την υψηλής ευκρίνειας μεγενθυντική ενδοσκόπηση σε συνδυασμό με την water immersion technique για τον έλεγχο της λαχνικής ατροφίας.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.