fbpx
Έρευνα: Πώς οι ιοί των θηλωμάτων εξαπατούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Έρευνα: Πώς οι ιοί των θηλωμάτων εξαπατούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Ισχύει ότι συγκεκριμένα αντισώματα μας προστατεύουν από ιογενείς λοιμώξεις; Ερευνητές στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) μελέτησαν την ανοσολογική απόκριση στους ιούς των θηλωμάτων σε ποντίκια και ανακάλυψαν έναν μέχρι τώρα άγνωστο μηχανισμό με τον οποίο τα παθογόνα παραπλανούν το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από αμυντικές στρατηγικές για την προστασία του σώματος από παθογόνα. Μία από αυτές περιλαμβάνει την παραγωγή αντισωμάτων για την καταπολέμηση ιών και βακτηρίων. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, αυτά τα παθογόνα αναπτύσσουν περίπλοκους τρόπους διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ορισμένες από αυτές τις στρατηγικές. Στους ανθρώπινους ιούς θηλώματος (HPV) όμως είναι ενήμεροι για τις στρατηγικές στην ήδη υπάρχουσα ανοσία και όχι στην προσαρμοστική. Η προσαρμοστική ανοσία δεν αναπτύσσεται έως ότου τα παθογόνα εισέλθουν στο σώμα και συνδεθούν με την παραγωγή αντισωμάτων.

Νέος Μηχανισμός των ιών HPV που ξεγελά το ανοσοποιητικό

Ο Frank Rösl και οι συνεργάτες του από το DKFZ υπό την επίβλεψη του Daniel Hasche ανακάλυψαν τώρα έναν νέο μηχανισμό με τον οποίο οι ιοί θηλώματος (ειδικά αυτοί του δέρματος) παραπλανούν και ξεγελούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην αρχή του κύκλου μόλυνσης, παράγουν μια μεγαλύτερη έκδοση πρωτεΐνης που περιβάλλει το ιικό γονιδίωμα. Το σώμα παράγει αντισώματα κατά αυτής της πρωτεΐνης, αλλά δεν είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του παθογόνου.

Ορισμένοι δερματικοί HPV, όπως οι HPV5 και HPV8, εμφανίζονται ως φυσικές μολύνσεις στο δέρμα. Δεν μεταδίδονται σεξουαλικά, αλλά μεταδίδονται από τη μητέρα στο νεογέννητο παιδί. Έτσι, τα μέλη της οικογένειας αποικίζονται συνήθως με τους ίδιους τύπους HPV.

Μια λοίμωξη συνήθως γίνεται απαρατήρητη, επειδή το σώμα είναι σε θέση να τη ξεπεράσει. Ανάλογα με την ατομική κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου, τη γενετική του προδιάθεσή, την ηλικία και άλλους εξωτερικούς παράγοντες -όπως η υπεριώδης ακτινοβολία-  ορισμένοι δερματικοί τύποι HPV είναι σε θέση να διεγείρουν την κυτταρική διαίρεση στα κύτταρα ξενιστές τους.

Αυτό οδηγεί σε αλλαγές του δέρματος και σε σπάνιες περιπτώσεις στην ανάπτυξη καρκινώματος πλακωδών κυττάρων, επίσης γνωστό ως καρκίνος ανοιχτού δέρματος.

θηλώματαΤα πειράματα διεξήχθησαν σε ένα συγκεκριμένο είδος ποντικού, το Mastomys coucha, το οποίο, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να μολυνθεί με δερματικούς ιούς θηλώματος λίγο μετά τη γέννηση και να παράγει ειδικά αντισώματα κατά του ιού. Σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία, τα μολυσμένα ζώα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο πλακωδών κυττάρων.

Η πρωτεΐνη που δρα ως “δόλωμα”

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων παράγει αντισώματα έναντι των δύο ιικών πρωτεϊνών L1 και L2 που αποτελούν τα σωματίδια του ιού, που ονομάζονται επίσης καψίδια. Αυτά τα αντισώματα μπορούν να αποτρέψουν την είσοδο των ιών στα κύτταρα ξενιστές και έτσι να εξουδετερώσουν τον ιό.

Ωστόσο, τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από τους επιστήμονες του DKFZ έδειξαν ότι εκτός από την κανονική πρωτεΐνη L1 , οι ιοί παράγουν επίσης μια μεγαλύτερη έκδοση της. H τελευταία δεν είναι σε θέση να συμμετάσχει στην δημιουργία του ιικού καψιδίου. Αντ’αυτού, δρα ως ένα είδος δολώματος κατά του οποίου το ανοσοποιητικό σύστημα κατευθύνει την απόκρισή του και παράγει συγκεκριμένα αντισώματα.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποδείξουν ότι αυτά τα αντισώματα δεν είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του ιού του θηλώματος. Αντί να εξουδετερώνουν το μολυσματικό παθογόνο μέσω δέσμευσης στην L1, τα αντισώματα απλώς δεσμεύουν τη μη λειτουργική πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται ως δόλωμα.

Ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα είναι απασχολημένο με την παραγωγή αυτών των μη εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ο ιός μπορεί να συνεχίσει να αναπαράγεται και να εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Χρειάζονται αρκετοί μήνες πριν να εξουδετερωθούν αντισώματα που στοχεύουν την κανονική πρωτεΐνη L1 και τελικά τους ίδιους τους μολυσματικούς ιούς.

“Και στα τρωκτικά και στους ανθρώπους, σε σχεδόν όλους τους τύπους HPV που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, η  L1 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να παραχθεί μια μεγαλύτερη έκδοση της πρωτεΐνης. Αυτό ισχύει επίσης για τύπους HPV υψηλού κινδύνου όπως HPV16 και HPV18, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ως εκ τούτου, φαίνεται να είναι ένας κοινός μηχανισμός που επιτρέπει στους ιούς να αναπαράγονται και να εξαπλώνονται αποτελεσματικά κατά το αρχικό στάδιο της μόλυνσης », εξήγησε ο Daniel Hasche.

“Το γεγονός ότι μπορούν να ανιχνευθούν αντισώματα κατά των ιών θηλώματος δεν συνδέεται απαραίτητα με την προστασία έναντι της λοίμωξης. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στο μέλλον κατά την αξιολόγηση και την ερμηνεία επιδημιολογικών μελετών “, πρόσθεσε ο Frank Rösl.

 

Πηγή:  German Cancer Research Center

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.