fbpx
Αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη για τα παιδιά που πέρασαν Covid-19

Αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη για τα παιδιά που πέρασαν Covid-19

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δημοσίευσαν μια έκθεση που υποδεικνύει ότι τα παιδιά μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη μετά τη μόλυνση από τον κορονοϊό.

Τα παιδιά που αρρώστησαν με Covid-19, έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου ΙΙ είναι αυξημένος κατά 72%.

Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η ίδια η νόσος πυροδοτεί την εκδήλωση παιδικού διαβήτη.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πάμελα Ντέηβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 571.000 ασθενείς έως 18 ετών στις ΗΠΑ και άλλες 13 χώρες, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με Covid-19 ή με άλλη αναπνευστική λοίμωξη κατά τη διετία 2020-2021.

⇒ Σύνδρομο post-Covid σε παιδιά και εφήβους

διαβήτη

Μπορεί ο Covid-19 να προκαλέσει διαβήτη στα παιδιά;

Αυτή η αναφορά από το CDC βρήκε ορισμένα στοιχεία ότι η μόλυνση από τον κορονοϊό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου I ή τύπου II ενός παιδιού. Αν και είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τον πιθανό κίνδυνο, ο Δρ Adhikari εξηγεί ότι αυτή η μελέτη δεν είναι οριστική.

«Το μέγεθος των ευρημάτων από μόνο του – μια αύξηση 2,5 φορές στον κίνδυνο διάγνωσης διαβήτη μετά τον COVID – αξίζει περαιτέρω μελέτης», λέει ο Δρ Adhikari. «Ωστόσο, η έκθεση είχε ορισμένους σημαντικούς περιορισμούς που θα ήταν σημαντικοί για να κατανοήσουμε καλύτερα πόσο από τον κίνδυνο βασιζόταν στη μόλυνση από COVID-19 σε σύγκριση με άλλους παράγοντες κινδύνου».

Ο Δρ Adhikari εξηγεί ότι η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα ιατρικών ισχυρισμών, τα οποία είναι χρήσιμα για να δούμε τις τάσεις, αλλά δεν είναι ιδανικά για σημαντικά συμπεράσματα. Επιπλέον, η έκθεση δεν έλαβε υπόψη την παχυσαρκία, τα φάρμακα ή άλλες υποκείμενες παθήσεις, που είναι όλα σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η έρευνα για τον παιδικό διαβήτη

Διαπιστώθηκε ότι το επόμενο εξάμηνο από την λοίμωξη με κορονοϊό 123 παιδιατρικοί ασθενείς είχαν διαγνωσθεί για πρώτη φορά με διαβήτη τύπου Ι, έναντι 72 μεταξύ όσων είχαν περάσει άλλη αναπνευστική λοίμωξη πλην Covid-19. Αυτό ισοδυναμεί με μια αύξηση 72% στις νέες διαγνώσεις παιδικού διαβήτη στους ασθενείς με Covid-19. Αυτό ίσχυε τόσο για τα μικρότερα παιδιά (0-9 ετών), όσο και για τα μεγαλύτερα (10-18 ετών).

«Οι οικογένειες υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου Ι στα παιδιά τους θα πρέπει να βρίσκονται ιδιαίτερα σε εγρήγορση για σχετικά συμπτώματα μετά από Covid, το ίδιο και οι παιδίατροι, από τη στιγμή ιδίως που η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στα παιδιά. Μπορεί να δούμε μια σημαντική αύξηση στα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 τους επόμενους μήνες και χρόνια», δήλωσε η δρ Ντέηβις.

διαβήτη

Γιατί ο Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

Έχει προταθεί ότι ο ιός που προκαλεί το Covid-19 μπορεί να επιτεθεί άμεσα στα βήτα κύτταρα, τα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη. Το τι συμβαίνει αφού ο ιός μολύνει τα βήτα κύτταρα δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό.

«Η ανησυχία είναι ότι ο ιός θα μπορούσε να καταστρέψει άμεσα ορισμένα βήτα κύτταρα ή να προκαλέσει μια αυτοάνοση απόκριση κατά των βήτα κυττάρων», λέει ο Δρ Adhikari. Εξαιτίας αυτού, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξεταστεί προσεκτικά η σχέση μεταξύ του κορονοϊού και του διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου Ι θεωρείται αυτοάνοση πάθηση. Συμβαίνει κυρίως όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η παραγωγή της. Είναι μια νόσος συχνότερη στα παιδιά από ό,τι ο διαβήτης τύπου ΙΙ που εμφανίζεται κυρίως στους ενήλικες με το πέρασμα του χρόνου, καθώς ο οργανισμός τους αποκτά αντίσταση (αντοχή) στην ινσουλίνη, ενώ αργότερα το πάγκρεας τους σταματά να παράγει επαρκή ινσουλίνη, με συνέπεια να αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα τους.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκρέιχαμ Ογκλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η οποία δημοσιεύθηκε στο διαβητολογικό-ενδοκρινολογικό περιοδικό «The Lancer Diabetes & Endocrinology», εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων στον κόσμο που ζουν με διαβήτη τύπου 1 θα διπλασιασθεί έως το 2040, από 8,4 εκατομμύρια το 2021 (μόνο το 18% ήσαν κάτω των 18 ετών, ενώ το 64% ήσαν 20-59 ετών και το 19% άνω των 60 ετών) σε 13,5 έως 17,4 εκατομμύρια το 2040.

Αύξηση των περιστατικών τις επόμενες δεκαετίες

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρόλο που ο διαβήτης τύπου 1 παραδοσιακά θεωρείται παιδική ασθένεια, το 2021 εκτιμάται ότι περισσότεροι ενήλικες (316.000) από ό,τι παιδιά και έφηβοι (194.000) διαγνώστηκαν με την ασθένεια, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 32 έτη. Οι θάνατοι λόγω της νόσου παγκοσμίως το 2021 υπολογίστηκαν σε 175.000.

Η μελέτη εκτιμά ότι τα περιστατικά διαβήτη τύπου I θα εμφανίσουν αύξηση σε όλες τις χώρες τις επόμενες δεκαετίες, προειδοποιώντας για σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις κοινωνίες και στα συστήματα υγείας. Οι δέκα χώρες με την μεγαλύτερη εξάπλωση του διαβήτη τύπου I στον γενικό πληθυσμό είναι κατά σειρά οι ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Κίνα, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Καναδάς, Σαουδική Αραβία και Ισπανία.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.