fbpx
Πέτρες στα νεφρά – Λιθίαση: Ένα συχνό πρόβλημα και η λύση του

Πέτρες στα νεφρά – Λιθίαση: Ένα συχνό πρόβλημα και η λύση του

Πολύ συχνά μας επισκέπτονται στο ιατρείο ή στα επείγοντα του νοσοκομείου άνδρες και γυναίκες με πέτρες στα νεφρά.

Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες ‒περίπου σε έναν στους δέκα‒, ενώ στις γυναίκες η συχνότητα είναι μισή (5-7%) και αφορά όλες τις ηλικίες, και τα παιδιά, συχνότερα όμως τις ηλικίες 20-50 ετών.

Γράφει ο Αθανάσιος Ρήγας, MD, PhD, FEBU, Διευθυντής Ουρολογίας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

πέτρα στα νεφρά

Οι πέτρες μπορεί να εντοπίζονται στο εσωτερικό του νεφρού (πυελοκαλυκικό σύστημα), στον ουρητήρα (το σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη), στην ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα (εικ. 1). Μπορεί να είναι μονήρεις ή πολλαπλές και να είναι μικρές, λίγα χιλιοστά ή πολύ μεγαλύτερες και να φτάνουν έως και κάποια εκατοστά. Για παράδειγμα, μια πέτρα μπορεί να καταλαμβάνει όλο το εσωτερικό του νεφρού σαν ένα κοράλλι (κοραλλιοειδής λίθος).

Αθανάσιος Ρήγας Χειρουργός Ουρολόγος
Αθανάσιος Ρήγας, MD, PhD, FEBU, Διευθυντής Ουρολογίας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Το πόσο μεγάλη είναι η πέτρα, πόσο σκληρή η σύστασή της, πόσο ομαλό το σχήμα της και σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται είναι βασικοί παράγοντες που εξηγούν την ποικιλία των ενοχλημάτων των ασθενών με λιθίαση και βάσει αυτών των στοιχείων αποφασίζουμε ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση για κάθε ασθενή.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω πέτρες στα νεφρά;

Πολλοί ασθενείς με πέτρες στα νεφρά δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και έτσι εξηγείται γιατί ενίοτε αυτές μπορεί να μεγαλώσουν σημαντικά πριν διαγνωστούν ή να ανακαλυφθούν τυχαία. Αν η πέτρα κολυμπάει στο φαρδύ εσωτερικό του νεφρού, μπορεί απλώς να υπάρχει ήπιο βάρος προς την περιοχή της μέσης ή λίγο αίμα στην εξέταση ούρων, αλλά όχι έντονος πόνος.

Αν η πέτρα όμως προχωρήσει μέσα στον ουρητήρα, εμποδίζει τη ροή των ούρων από τα νεφρά και προκαλεί διάταση, δηλαδή αύξηση της ενδονεφρικής πίεσης. Τότε εμφανίζεται ο κολικός του νεφρού, ένας πολύ έντονος πόνος στην περιοχή των νεφρών, που μπορεί να αντανακλά στην κοιλιά, στην κύστη ή στα έξω γεννητικά όργανα. Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά, δεν ανακουφίζεται με την αλλαγή θέσης και συχνά συνοδεύεται από τάση για έμετο (ναυτία) ή και έμετο. Μπορεί να συνυπάρχει αίμα στα ούρα ή να το εντοπίζουμε στην εξέταση ούρων. Αυτός ο έντονος πόνος, που δεν υποχωρεί με απλά αναλγητικά, συχνά οδηγεί τον ασθενή στο νοσοκομείο επειγόντως.

Μερικές φορές, όταν συνυπάρχει ουρολοίμωξη, η λιθίαση μπορεί να παρουσιαστεί με συμπτώματα, όπως ρίγος, πυρετός, κόπωση, δυσουρικά ενοχλήματα και πόνος στα νεφρά.

Πετρούλες που βρίσκονται χαμηλά στον ουρητήρα ή την ουροδόχο κύστη μπορεί να προκαλούν συχνουρία, δυσουρία και κυστικά ενοχλήματα και η κλινική τους εικόνα μοιάζει με ουρολοίμωξη ή προστατίτιδα.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;

Ο κολικός του νεφρού έχει πολύ χαρακτηριστική εικόνα, καθώς είναι ένας πολύ ισχυρός πόνος, με αντανάκλαση προς τα πλάγια της κοιλιάς και τα γεννητικά όργανα, συνοδεύεται από τάση εμέτου και δεν μαλακώνει, όποια θέση και αν πάρει ο ασθενής. Κατά την πλήξη της νεφρικής χώρας ο ασθενής εμφανίζει ευαισθησία (σημείο Giordano).

Η απλή ακτινογραφία νεφρών, ουρητήρων και κύστης (ΝΟΚ), το υπερηχογράφημα του ουροποιητικού και η αξονική πυελογραφία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της πέτρας, το σημείο όπου βρίσκεται και το μέγεθός της καθώς και εάν προκαλεί απόφραξη και διάταση του νεφρού ή όχι. Επίσης, προσδιορίζουν εάν υπάρχει κάποια λειτουργική ή ανατομική ανωμαλία του ουροποιητικού συστήματος που σχετίζεται με τη λιθίαση (εικ. 2).

Εικόνα 2
Εικόνα 2

 

Εξετάσεις αίματος και ούρων μπορούν να συμπληρώσουν τον διαγνωστικό έλεγχο, προσδιορίζοντας την ύπαρξη αιμορραγίας ή λοίμωξης, και καθορίζουν τη νεφρική λειτουργία.

Ποια είναι η θεραπεία για την πέτρα στα νεφρά;

Πρώτη μας φροντίδα είναι να αντιμετωπίσουμε τον κολικό και να μην πονά ο ασθενής μας, χορηγώντας ενέσιμα αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί ή υπάρχει απόφραξη του νεφρού με πυρετό και λοίμωξη, θα χρειαστεί άμεσα ενδοσκοπικά, από την ουρήθρα, να τοποθετήσουμε έναν ουρητηρικό καθετήρα (pig-tail), με σκοπό την άρση της απόφραξης και την αποκατάσταση της φυσιολογικής νεφρικής λειτουργίας. Συνήθως στον ίδιο χρόνο γίνεται και η ενδοσκοπική αφαίρεση του λίθου.

Εικόνα 3
Εικόνα 3

Να τονίσουμε ότι μικρές πετρούλες κάποιων χιλιοστών που δεν δημιουργούν έντονο πόνο και απόφραξη τις περιμένουμε, γιατί έχουν πολλές πιθανότητες με άφθονα υγρά και κίνηση να αποβληθούν με την ούρηση. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα χρειαστεί παρέμβαση, με σκοπό τη θραύση και την απομάκρυνση του λίθου (εικ. 3).

Πραγματοποιείται θραύση του λίθου με κρουστικά κύματα. Γίνεται συνήθως πολύ καλά ανεκτή από τον ασθενή και μπορεί να είναι αποτελεσματική σε λίθους κυρίως του νεφρού. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλοι και σκληροί λίθοι δεν μπορούν να σπάσουν με την εξωσωματική λιθοτριψία. Τα συγκρίματα μετά τη λιθοτριψία πρέπει να αποβληθούν διά του ουρητήρα και έτσι μπορεί να ακολουθήσει κολικός ή να χρειαστεί να παρέμβουμε ενδοσκοπικά για την αφαίρεση των αποφρακτικών λιθιασικών συγκριμάτων.

  • Ουρητηροσκόπηση και ενδοσκοπική λιθοτριψία (εικ. 4):
Εικόνα 4
Εικόνα 4

Είναι η μέθοδος επιλογής για πέτρες που βρίσκονται στον ουρητήρα. Το ουρητηροσκόπιο μέσω της ουρήθρας και της κύστης εισέρχεται στον ουρητήρα μέχρι τον λίθο και με laser σπάμε τις πέτρες, εξασφαλίζοντας άμεση άρση της απόφραξης και λειτουργία του νεφρού, απομάκρυνση των λιθιασικών συγκριμάτων και πλήρη ίαση του ασθενούς. Στα συγκρίματα μπορεί να γίνει χημική ανάλυση του λίθου. Ο ασθενής φεύγει την ίδια ή την επόμενη μέρα απαλλαγμένος από την πέτρα.

Χρησιμοποιείται για μεγάλους λίθους του νεφρού ή λίθους του νεφρού που δεν σπάνε με την εξωσωματική λιθοτριψία. Μέσω μιας οπής, που γίνεται από το δέρμα μέχρι το νεφρό, εισάγεται το νεφροσκόπιο, ανευρίσκεται ο λίθος και σπάει με τη χρήση υπερήχων.

  • Ενδοσκοπική νεφρολιθοτριψία με laser:

Τα τελευταία χρόνια με το εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο και ειδική ίνα laser (εικ. 5) ενδοσκοπικά από την ουρήθραφτάνουμε στο νεφρό και σπάμε την πέτρα στο εσωτερικό του, αποφεύγοντας τη διαδερμική προσπέλαση και οποιονδήποτε τραυματισμό του νεφρού. Είναι η απλούστερη και ασφαλέστερη μέθοδος για τον ασθενή, που την επόμενη μέρα επιστρέφει στο σπίτι του (εικ. 6).

Εικόνα 6
Εικόνα 6
  • Ανοιχτή χειρουργική επέμβαση:

Σπανιότατα σήμερα χειρουργούμε ανοιχτά για την αντιμετώπιση της λιθίασης.

Με το ρομποτικό σύστημα αφαιρούμε λαπαροσκοπικά μεγάλες πέτρες, διορθώνοντας παράλληλα και ανωμαλίες της ανατομίας του ουροποιητικού, π.χ. τη στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής ή ένα στένωμα ουρητήρα.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.