fbpx
Τι είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και πως αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και πως αντιμετωπίζεται;

Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι ένα ακτινολογικό εύρημα σε μια εξέταση της μέσης, με αξονικό ή ακόμη καλύτερα, μαγνητικό τομογράφο.

Ο δίσκος της σπονδυλικής στήλης είναι σαν λαστιχένιο ζελέ που στο κέντρο του διατηρεί έναν πιο μαλακό πυρήνα, ο οποίος περιβάλλεται από σκληρό περίβλημα.Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου εμφανίζεται όταν μέρος του μαλακού σημείου προβάλει προς τα έξω, μέσα από το σκληρό «περιτύλιγμα».

Άμεσο αποτέλεσμα είναι ο ερεθισμός των παρακείμενων νεύρων, οδηγώντας σε πόνο, μουδιάσματα και αδυναμία στο χέρι ή το πόδι.

Αρχικές ενδείξεις προβλήματος

Το πρωταρχικό σύμπτωμα είναι ο πόνος που εμφανίζεται στην οσφυϊκή μοίρα ή στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της κήλης δίσκου, είναι:

  • Πόνος στα κάτω άκρα, ότανη κήλη είναι κοντά στο κάτω μέρος της μέσης.  Συνήθως ο πόνος εντοπίζεται στους γλουτούς ,τον μηρό,την γάμπα αλλά και το πέλμα. Αν το πρόβλημα είναι πιο ψηλά, ο πόνος είναι έκδηλος στον αυχένα και στα ανω άκρα
  • Μυρμήγκιασμα στο τμήμα του σώματος, το οποίο νευρώνεται από τα νεύρα που έχουν προσληφθεί
  • Αδυναμία και εξασθένιση μυών (πάρεση – παράλυση)

Συνήθως η φυσιολογική φθορά – γήρανση επιφέρει τον εκφυλισμό δίσκου, και η αφυδάτωση καθιστά τους δίσκους ανελαστικούς και πιο επιρρεπείς σε ρωγμές.

Τέλος, ένας τραυματισμός ή μία σοβαρή πτώση είναι πολύ συχνή αιτία για να προκληθεί μία κήλη δίσκου.

Ποιά η σοβαρή επιπλοκή της

Μια σοβαρή αλλά σπάνια επιπλοκή είναι η Ιππουριδική συνδρομή, κατά την οποία η δισκοκήλη συμπιέζει τα νεύρα της ιππουρίδας (ενός συμπλέγματος νεύρων που αποτελεί συνέχεια του νωτιαίου μυελού). Είναι μια σοβαρή νευρολογική κατάσταση που προκαλεί μερική ή ολική απώλεια της κινητικότητας των κάτω άκρων κι αποτελεί μία από τις πιο επείγουσες καταστάσεις της Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης.

Συντηρητική αγωγή

Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε συνδυασμό με μυοχαλαρωτικά. Αν υπάρχει οξύς πόνος συνταγογραφούνται και οπιοειδή παυσίπονα, για να ελαττωθεί ο πόνος.

Η φυσιοθεραπεία και η ήπια κινητοποίηση και άσκηση, συνήθως βοηθούν. Η κατάκλιση δεν βοηθά, αντίθετα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σοβαρές επιπλοκές.

Χειρουργικές θεραπείες (Περινευρικές Εγχύσεις – Εγχείρηση)

Η τεχνική αφορά την χορήγηση φαρμάκων μέσω ένεσης, επιλεκτικά στην σπονδυλική στήλη, με σκοπό να βρεθεί το σημείο του πόνου. Οι εγχύσεις αυτές έχουν δηλαδή και διαγνωστικό και θεραπευτικό σκοπό. Γίνονται σε περιβάλλον χειρουργείου, χωρίς νάρκωση, υπό ακτινολογική καθοδήγηση, με διάρκεια που δεν ξεπερνάει τα 10 λεπτά.

Ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων με δισκοκήλη τελικά χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι χειρουργοί αφαιρούν μόνο εκείνο το τμήμα του δίσκου που προεξέχει και προκαλεί το πρόβλημα.

Σπάνια, ωστόσο, ενδέχεται να απαιτείται ολική αφαίρεση του δίσκου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι σπόνδυλοι μπορεί να χρειαστεί να συντηχθούν μαζί με μεταλλικό υλικό για να εξασφαλίσουν σταθερότητα στη σπονδυλική στήλη.

Η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα για την δισκοκήλη, που πλησιάζουν το άριστα, είναι η μικροδισκεκτομή. Με απλά λόγια, μέσω μια μικρής οπής στη βάση της μέσης και με την χρήση μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων, ο γιατρός αποκτά πρόσβαση στο σημείο του δίσκου που προβάλλει και πιέζει τα νεύρα. Κατόπιν, αφαιρεί το κομμάτι εκείνο του δίσκου που προκαλεί το πρόβλημα. Η μέθοδος αυτή είναι αναίμακτη, εξαιρετικά ασφαλής με ελάχιστες επιπλοκές και εξαιρετικά αποτελέσματαστην αντιμετώπιση του πόνου. Ο ασθενής παίρνει συνήθως εξιτήριο την ίδια ημέρα.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.