fbpx
Αυχενικό Σύνδρομο: Αίτια & αντιμετώπιση

Αυχενικό Σύνδρομο: Αίτια & αντιμετώπιση

Όταν μιλάμε για αυχενικό σύνδρομο δεν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένη πάθηση αλλά σε διάφορα συμπτώματα που συγκεντρώνονται στην περιοχή του αυχένα.

Μερικά απ’αυτά είναι δυσκαμψία, νευραλγία, ζαλάδες, πονοκέφαλος κ.α.

Ο αυχένας είναι ο συνδετικός κρίκος του κορμού με το κεφάλι. Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από 7 σπονδύλους.

Οι σύνδεσμοι και οι μύες εφάπτονται στους σπονδύλους, διαμορφώνοντας μία τόσο δυνατή δομή, που μπορεί να ανταποκριθεί σε πολύπλοκες απαιτήσεις που παρουσιάζονται στην ζωή του ανθρώπου.

Για να δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο θεραπείας, απαιτείται μία προσεκτική διάγνωση από τον ορθοπεδικό, προκειμένου να τεθούν με σαφήνεια τα αίτια από τα οποία ξεκίνησε το αυχενικό σύνδρομο.

Αίτια:μυικά και μέσω μεσοσπονδύλιων δίσκων

Οι πολλές ώρες εργασίας παράλληλα με την κακή στάση σώματος – κατ’ επέκταση και του αυχένα – αποτελούν την απαρχή των σπασμών στους μύες της περιοχής. Αυτή η κατάσταση επιτρέπει στον αυχένα να χάσει την φυσιολογική λόρδωση που έχει και να ευθειαστεί, προκαλώντας προβλήματα.

Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι μία συχνή αιτία που σχετίζεται με το αυχενικό σύνδρομο και μπορεί να αφορά όλες τις ηλικίες. Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου προκαλείται στον αυχένα από έντονο φορτίο που ασκείται στην περιοχή ή από απότομη εφαρμογή φορτίου με μη φυσιολογικό τρόπο (π.χ. τροχαίο ατύχημα).

Τρόποι αντιμετώπισης

Η θεραπεία κινείται σε 3 άξονες:

1.Τα φάρμακα είναι η πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση του πόνου και την ανακούφιση από τους μυϊκούς σπασμούς. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει μη στεροειδή και μυοχαλαρωτικά, τα οποία μπορούν να λαμβάνονται για μικρό χρονικό διάστημα. Σε μερικές περιπτώσεις συνιστάται και η κορτιζόνη.

2.Η φυσικοθεραπεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας για το αυχενικό σύνδρομο και ανακουφίζει πολύ από τον πόνο τον ασθενή. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μόλις παρέλθει η οξεία φάση του έντονου πόνου. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί με υπέρηχο, με μαλάξεις, με κινησιοθεραπεία ή με ηλεκτροθεραπεία να αντιμετωπίσει στο 100% όλα τα συμπτώματα.

3.Οι αυχενικοί νάρθηκες και κηδεμόνες που υποστηρίζουν τον αυχένα, χωρίζονται σε μαλακούς και σκληρούς και σε γενικές γραμμές προσφέρουν μεγάλη σταθερότητα και καλά λειτουργικά αποτελέσματα. Τα κολλάρα μπορούν να τοποθετηθούν στο αυχένα περίπου για 15 ημέρες αν είναι δυνατόν 24 ώρες το 24ωρο. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε με το κολλάρο, τότε είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού μαξιλαριού.

Το αυχενικό σύνδρομο εμφανίζεται σε άτομα μέσης ηλικίας, που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν και εκφυλιστικά στοιχεία στην σπονδυλική στήλη.Παρόλ’αυτά όλοι μας οφείλουμε να κάνουμε οικονομία δυνάμεων στις καθημερινές μας δραστηριότητες ώστε να μην καταπονούμε το μυοσκελετικό μας σύστημα.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.