fbpx
Κάταγμα κόπωσης

Κάταγμα κόπωσης: Όσο πιο έγκαιρη η πρόληψη τόσο γρηγορότερη η θεραπεία

Όταν γίνεται αναφορά σε κάταγμα κόπωσης, εννοείται μια ρωγμή η οποία προκαλείται από συνεχή και επαναλαμβανόμενη επιβάρυνση του οστού. Παρατηρείται κυρίως στα κάτω άκρα αθλητών ή χορευτών. Πόσο σημαντικές είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση και ποια η θεραπεία;

Κωνσταντίνος Κωνσταντάκης Χειρουργός-Ορθοπεδικός / Ιατρός εθνικής ομάδας πάλης
Κωνσταντίνος Κωνσταντάκης, Χειρουργός-Ορθοπεδικός-Aθλητίατρος, Ιατρός εθνικής ομάδας πάλης.

«Το κάταγμα κόπωσης εμφανίζεται κυρίως στα κάτω άκρα, συνήθως στην κνήμη, την περόνη και τα μετατάρσια, ενώ συνοδεύεται από πόνο κατά την άσκηση, ο οποίος υφίεται κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης» αναφέρει στο health4U.gr ο χειρουργός – ορθοπαιδικός και αθλητίατρος Κωνσταντίνος Κωνσταντάκης.

Σύμφωνα με μελέτες, κάταγμα κόπωσης συμβαίνει συχνότερα στον στίβο, στο τένις και το μπάσκετ. Αθλητές, ανεξαρτήτως φύλου, που ασχολούνται με τον μαραθώνιο και γενικότερα την έντονη γυμναστική έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν το συγκεκριμένο είδος κατάγματος στις προπονήσεις τους. Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, η επαναλαμβανόμενη πίεση του ποδιού, όταν χτυπάει στο έδαφος, μπορεί να προκαλέσει κάταγμα κόπωσης.

Συμπτώματα 

Στο κάταγμα κόπωσης τα αρχικά συμπτώματα είναι ήπια. Για τον λόγο αυτό, ο αθλητής επισκέπτεται τον γιατρό μετά το πέρας των δύο εβδομάδων. Εμφανίζονται ως πόνος κατά την άσκηση, ο οποίος υφίεται με την ανάπαυση. Έτσι, η κάκωση λανθασμένα εκλαμβάνεται συχνά ως θλάση. Δεν είναι απίθανο να δημιουργηθεί τοπικό οίδημα. Το τυπικότερο σύμπτωμα, όμως, είναι η υποτροπή του πόνου αμέσως μόλις ο ασθενής-αθλητής αρχίσει την προπόνηση.

Διάγνωση 

Σύμφωνα με τον γιατρό, οι ασθενείς επισκέπτονται τον ορθοπαιδικό για πόνο που εντοπίζεται στα κάτω άκρα δίχως κάποιο ιστορικό τραυματισμού. Κατά τον ακτινολογικό έλεγχο διαπιστώνεται αν υφίσταται κάταγμα κόπωσης. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι απαραίτητες για να επιστρέψει ο αθλητής σύντομα στις προπονήσεις του, καθώς ο χρόνος είναι συνήθως περιορισμένος.

Πρόληψη 

Και η πρόληψη κατέχει σημαντικό ρόλο. Το σωστό προπονητικό πλάνο, με σταδιακά αυξανόμενο ρυθμό προπόνησης αλλά και ικανά μεσοδιαστήματα ανάπαυσης, όπως προαναφέρθηκε, είναι βασικά. Το ίδιο σημαντικά είναι και η σωστή διατροφή, το σωστό πρόγραμμα και το κατάλληλο περιβάλλον.

«Η σωστή διατροφή, η οποία πρέπει να είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, το σωστό προπονητικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει εναλλαγές ασκήσεων και παύσεις, τα μεσοδιαστήματα ανάπαυσης μεταξύ προπονήσεων είναι σημαντικά για την αποφυγή τέτοιων καταγμάτων. Επίσης, η χρήση του σωστού αθλητικού εξοπλισμού (υποδήματα) και το κατάλληλο έδαφος περιορίζουν τις πιθανότητες» εξηγεί ο κ. Κωνσταντάκης.

Θεραπεία 

Τις περισσότερες φορές η θεραπεία είναι συντηρητική και γίνεται με τη χρήση νάρθηκα και ανάπαυση. Με τους σύγχρονους νάρθηκες, είναι δυνατή η βάδιση με χρήση βακτηριών (επόμενη εικόνα). Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως το κάταγμα, μπορεί να οδηγήσει σε ψευδάρθρωση (αδυναμία του οστού να κολλήσει και παραμονή αστάθειας στην περιοχή του κατάγματος), με συνοδό πόνο και χρόνια δυσχέρεια και αναπηρία. Σε περιπτώσεις ανάπτυξης ψευδάρθρωσης ή παρεκτόπισης του κατάγματος ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Συνοψίζοντας όσα γνωστοποίησε ο ειδικός, τα κατάγματα κόπωσης συμβαίνουν στον αθλούμενο πληθυσμό. Είναι αποτέλεσμα χρόνιας καταπόνησης συγκεκριμένου οστού, το οποίο υφίσταται θραύση χωρίς μεγάλη βία. Απαιτούν έγκαιρη αντιμετώπιση, ώστε ο αθλητής να μπορέσει να γυρίσει σύντομα στις προ του τραυματισμού αθλητικές του δραστηριότητες.

Διαβάστε περισσότερα: