Ένας τραυματισμός του νωτιαίου μυελού προκαλεί συχνά μόνιμες αλλαγές σε αρκετές λειτουργίες του σώματος, κι αυτό γιατί περιέχει νεύρα που συνδέουν τη σπονδυλική στήλη με τον εγκέφαλο. Εάν έχετε υποστεί τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, σίγουρα έχετε αισθανθεί τα αποτελέσματα του τραυματισμού σας διανοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Πώς γίνεται η αποκατάσταση του νωτιαίου μυελού;

Κάκωση του νωτιαίου μυελού

Οι σπονδυλικές κακώσεις συμβαίνουν συνηθέστερα στην κατώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης (οσφυϊκή) και στην περιοχή του τραχήλου (αυχενική). Η πρώτη μπορεί να επηρεάσει τα κάτω άκρα, τον έλεγχο του εντέρου και της ουροδόχου κύστης καθώς και τη σεξουαλική λειτουργία. Η κάκωση στον τράχηλο μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή και τις κινήσεις των άνω άκρων. Επιπλέον, η παράλυση από κάκωση του νωτιαίου μυελού μπορεί να αναφέρεται ως τετραπληγία ή παραπληγία.

Νωτιαίος μυελός

Συμπτώματα 

Η ικανότητά σας να ελέγχετε τα άκρα σας έπειτα από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού εξαρτάται από δύο παράγοντες: τη θέση του τραυματισμού κατά μήκος του νωτιαίου μυελού και τη σοβαρότητα του τραυματισμού στον νωτιαίο μυελό.

  • Δυσκολία με ισορροπία και περπάτημα.
  • Μειωμένη αναπνοή έπειτα από τραυματισμό.
  • Ακραίος πόνος στην πλάτη, το κεφάλι ή την πλάτη.
  • Απώλεια αίσθησης στα χέρια, στα δάχτυλα ή τα πόδια.
  • Αδυναμία ή παράλυση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
Άλλα προβλήματα έπειτα από κάκωση του νωτιαίου μυελού:

Αποκατάσταση

Η θεραπεία συνίσταται σε επείγουσα φροντίδα, νοσηλεία για την επούλωση των τραυμάτων και αποκατάσταση.

Η οστεοπόρωση και η έκτοπη οστεοποίηση μπορούν να προληφθούν με πρώιμη κινητοποίηση, ήπιες διατάσεις και ορθοστάτες. Για τις επιπλοκές της ούρησης και της κένωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρικός διεγέρτης. Όσον αφορά τη γονιμότητα, οι γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο ωορρηξίας δεν θα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Αντίθετα, στους άντρες είναι πιο συχνό το φαινόμενο της υπογονιμότητας, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεθόδους ανάκτησης και ενίσχυσης του σπέρματος. Τέλος, η υπερδραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος είναι μια δυσλειτουργία που εκδηλώνεται με υπέρταση, βραδυκαρδία, πονοκέφαλο και εφίδρωση, πάνω από το επίπεδο της βλάβης. Αν το άτομο εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να καθίσει και να του παρασχεθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Τα κορτικοστεροειδή φάρμακα μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του οιδήματος που ενδέχεται να συμπιέζει τον νωτιαίο σας μυελό. Επιπλέον, μπορεί να είναι απαραίτητες οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση οστικών τμημάτων ή ξένων αντικειμένων, για τη διόρθωση σπασμένων σπονδύλων με έγχυση μέσα στο οστό ή τοποθετώντας μεταλλικές λάμες ή για την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού.

Η διαχείριση των ψυχολογικών προβλημάτων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη παράλληλα με την ιατρική και φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση. Είναι βέβαιο πως τα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού θα βιώσουν κακή ψυχολογική κατάσταση και γι’ αυτό θα πρέπει να έχουν ειδική διαχείριση και θεραπεία.

Βέβαια, πολλοί επιστήμονες είναι αισιόδοξοι, καθώς οι ερευνητικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουν πως δεν αργεί ο καιρός που η επιστήμη θα φέρει την πλήρη αποκατάσταση των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού. Μέχρι τότε, οι θεραπείες θα συνεχίσουν να επιτρέπουν στα άτομα αυτά να ζουν παραγωγικά και ανεξάρτητα.

Πρόληψη

Βάσει των διαθέσιμων στοιχειών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι τρεις συνηθέστερες αιτίες είναι τα τροχαία ατυχήματα, οι πτώσεις και η βία. Μετά ακολουθούν τα αθλήματα, τα εργατικά ατυχήματα κ.ά. Για να μειώσετε τον κίνδυνο κακώσεων του νωτιαίου μυελού, θα πρέπει να φοράτε ζώνη ασφαλείας, κράνος και πάντα τον κατάλληλο εξοπλισμό όταν ασχολείστε με κάποιο άθλημα.

Πληροφορίες από: mayoclicic.com