Αμερικανοί ερευνητές συνέκριναν τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου από τα γεωργικά φυτοφάρμακα, με αυτόν που προκαλείται από το κάπνισμα.
Καρκίνοι, αναπαραγωγικές διαταραχές, νευρολογικές παθήσεις κ.λπ.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν επισημάνει τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.
Σε μια μελέτη, Αμερικανοί ερευνητές συνέκριναν τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου λόγω της χρήσης γεωργικών φυτοφαρμάκων με αυτά που προκαλούνται από το κάπνισμα.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Frontiers in Cancer Control and Society .
«Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι για ορισμένους καρκίνους, η επίδραση της χρήσης γεωργικών φυτοφαρμάκων είναι συγκρίσιμη σε μέγεθος με την επίδραση του καπνίσματος », ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Isain Zapata, αναπληρωτής καθηγητής στο Rocky Vista University, College of Osteopathic στο Κολοράντο.
«Δεχόμαστε ότι ένα άτομο που δεν είναι αγρότης και ζει σε μια κοινότητα όπου η γεωργική παραγωγή είναι σημαντική, εκτίθεται σε πολλά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στο περιβάλλον του. Είναι μέρος του περιβάλλοντός του», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ισχυρότερη συσχέτιση παρατηρήθηκε για το λέμφωμα non-Hopkins , τη λευχαιμία και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης .
«Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε την κλίμακα ενός προβλήματος χωρίς να παρέχουμε πλαίσιο, γι’ αυτό και ενσωματώσαμε δεδομένα για το κάπνισμα. Ήμασταν έκπληκτοι όταν είδαμε εκτιμήσεις σε παρόμοια εύρη», πρόσθεσε ο Zapata.
Προσοχή στο αποτέλεσμα του κοκτέιλ
Συνολικά, 69 φυτοφάρμακα συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη. «Στον πραγματικό κόσμο, οι άνθρωποι είναι απίθανο να εκτεθούν σε ένα μόνο φυτοφάρμακο, αλλά μάλλον σε ένα κοκτέιλ φυτοφαρμάκων στην περιοχή τους», είπε ο Zapata.
«Παρουσιάζουμε μια λίστα με τα κύρια φυτοφάρμακα που συμβάλλουν σε συγκεκριμένους καρκίνους, αλλά τονίζουμε έντονα ότι είναι ο συνδυασμός όλων αυτών των φυτοφαρμάκων και όχι μόνο ένα που μετράει».
Πράγματι, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα φυτοφάρμακα δεν χρησιμοποιούνται ένα προς ένα. Είναι επομένως ο συνδυασμός που μπορεί να έχει επιβλαβές αποτέλεσμα.
«Κάθε φορά που πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσω τρόφιμα, σκέφτομαι έναν αγρότη που βοήθησε στην παραγωγή αυτού του προϊόντος. Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν συχνά ρίσκα για την άνεσή μου και αυτό παίζει ρόλο στην απόλαυση αυτού του προϊόντος», αναφέρει ο συγγραφέας.