Πρεσβυωπία: Γιατί σε άλλους εμφανίζεται νωρίτερα και σε άλλους αργότερα

Πρεσβυωπία: Γιατί σε άλλους εμφανίζεται νωρίτερα και σε άλλους αργότερα

Η πρεσβυωπία είναι μία διαθλαστική πάθηση των ματιών που σχετίζεται με την ηλικία και προκαλεί δυσκολία στην κοντινή όραση.

Συχνά εμφανίζεται στην ηλικία των 40 ετών.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι το μάτι χάνει την ελαστικότητά του, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εστίαση σε κοντινές αποστάσεις.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για την πρεσβυωπία. Ωστόσο, με απλά βοηθήματα όπως οι πολυεστιακοί φακοί επαφής, η πρεσβυωπία μπορεί να διορθωθεί μειώνοντας σημαντικά, ή ακόμη και εξ ολοκλήρου, την απώλεια της ευκρίνειας.

Γιατί σε άλλους εμφανίζεται νωρίτερα η πρεσβυωπία και σε άλλους αργότερα;

Η ηλικία στην οποία θα αρχίσει το άτομο να καταλαβαίνει τα πρώτα συμπτώματα της πρεσβυωπίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως όμως από την διαθλαστική ικανότητα των ματιών του, αν έχει δηλαδή μυωπία ή υπερμετρωπία.

Άτομα με δουλειές γραφείου ή άλλες κοντινές δραστηριότητες αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας πιο νωρίς από άτομα που δεν έχουν τέτοιες απαιτήσεις.

Ένας ασθενής με υπερμετρωπία έχει από κατασκευής ένα οπτικό σύστημα με μικρότερη δύναμη εστίασης από το φυσιολογικό. Με την προοδευτική μείωση της ελαστικότητας του φακού, αυτή η δύναμη πέφτει στα όρια εμφάνισης των συμπτωμάτων της πρεσβυωπίας νωρίτερα, από κάποιον με φυσιολογικά μάτια. Έτσι άτομα με υπερμετρωπία μπορεί να εμφανίσουν πρεσβυωπία ακόμα και σε ηλικίες μικρότερες των 40 ετών.

Άτομα με μυωπία έχουν μεγαλύτερη δύναμη εστίασης του οπτικού τους συστήματος από ό,τι τους χρειάζεται. Αυτή η μεγαλύτερη δύναμη δημιουργεί προβλήματα στην μακρινή όραση, όπου δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς διόρθωση (π.χ. με γυαλιά). Το σημείο που μπορούν να εστιάσουν όμως είναι πλησιέστερο από το φυσιολογικό και αυτό τους δίνει ένα προσωρινό πλεονέκτημα κατά την εστίαση σε κοντινά αντικείμενα.

Πρεσβυωπία

Ο αστιγματισμός, όπου το μάτι δεν μπορεί να επιτύχει ομοιόμορφη εστίαση σε ένα αντικείμενο, επιβαρύνει τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο φακός χάνει την ελαστικότητα του και το εύρος των αποστάσεων που μπορεί να εστιάσει περιορίζεται, καθιστώντας αδύνατη την προσαρμογή χωρίς κάποιας μορφής διόρθωση.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.