Η υπερμετρωπία είναι πάθηση ακριβώς αντίθετη από τη μυωπία. Στην περίπτωση αυτή το μάτι είναι πολύ μικρό. Έτσι, οι εικόνες δεν σχηματίζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή, αλλά σε κάποιο σημείο πίσω από αυτόν. Ποια είναι τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία;

Τι είναι η υπερμετρωπία; Μια πάθηση ή, πιο σωστά, μια ανωμαλία του ματιού. Πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα όρασης, που μπορεί να διορθωθεί είτε με φακούς επαφής είτε με γυαλιά. Όποιος έχει υπερμετρωπία μπορεί να ξεχωρίζει καθαρά αντικείμενα που βρίσκονται μακριά, αλλά δυσκολεύεται να εστιάσει σε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά. Σε περιπτώσεις υπερμετρωπίας υψηλού βαθμού μπορεί να υπάρχει δυσκολία εστίασης σε αντικείμενα που βρίσκονται σε οποιαδήποτε απόσταση.

Γυαλιά υπερμετρωπίας καθρεφτίζουν τη πόλη

Αίτια

Η υπερμετρωπία υπάρχει συνήθως από τη γέννηση και είναι κληρονομική. Εμφανίζεται όταν το μήκος του ματιού είναι μικρό από το μπροστινό έως το πίσω μέρος ή η καμπύλη του κερατοειδούς δεν είναι αρκετά ισχυρή για το μάτι. Το φως εστιάζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, αντί να εστιαστεί μπροστά από αυτόν, με αποτέλεσμα τη θολή όραση. Η υπερμετρωπία δεν θα πρέπει να συγχέεται με την πρεσβυωπία, η οποία καθιστά δύσκολη την εστίαση σε κοντινή απόσταση γιατί ο φακός στο εσωτερικό του ματιού γίνεται λιγότερο εύκαμπτος με την ηλικία και δεν μπορεί να εστιάσει σε κοντινές αποστάσεις.

Συμπτώματα 

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και τη σοβαρότητα του διαθλαστικού σφάλματος. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός. Μικρή ποσότητα διαθλαστικού σφάλματος σε νέους ασθενείς συνήθως διορθώνεται με ήπια διευκολυντική προσπάθεια, χωρίς να δημιουργούνται συμπτώματα. Tα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

  • Ενόχληση στο μάτι.
  • Συχνές κεφαλαλγίες.
  • Ελαφριά οπτική κόπωση.
  • Άλλες δυσλειτουργίες, όπως η διόφθαλμη όραση, η αμβλυωπία και ο στραβισμός.

Αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται καθώς η ημέρα εξελίσσεται.

Κανονική όραση

Hyperopie

Υπερμετρωπία

Hyperopie

Διόρθωση

Hyperopiecorrectie met contactlenzen

Σε τι διαφέρει από την πρεσβυωπία;

Πρεσβυωπία και υπερμετρωπία μοιάζουν πολύ, αφού η μακρινή όραση είναι ευκρινής, ενώ η κοντινή δεν είναι. Η διαφορά είναι ότι σε περίπτωση πρεσβυωπίας, που ξεκινάει μετά την ηλικία των 40 ετών περίπου, το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει κοντά ευκρινώς γιατί έχει σκληρύνει ο κρυσταλλοειδής φακός. Στην περίπτωση της υπερμετρωπίας, όμως, το πρόβλημα ξεκινάει σε νεανική ηλικία και συμβαίνει διότι η δύναμη του ματιού δεν είναι η σωστή.

Αντιμετώπιση

Αρχικά, το μόνο που χρειάζεται για να διαγνωστεί η υπερμετρωπία είναι μια οφθαλμολογική εξέταση, που μπορείτε εύκολα να την κάνετε στον γιατρό ή τον οπτικό σας. Ο οφθαλμίατρος θα εντοπίσει εγκαίρως το πρόβλημα και θα εξακριβώσει τη φύση και το μέγεθός του. Τα γυαλιά οράσεως, οι συγκλίνοντες φακοί επαφής, διάφορες ορθοπτικές ασκήσεις και η χειρουργική επέμβαση αποτελούν αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας.

Η σύγχρονη οφθαλμολογία επιτρέπει πλέον όχι μόνο τη βελτίωση, αλλά και τη διόρθωση και αποκατάσταση αρκετών διαθλαστικών σφαλμάτων.

  • Κλασική χειρουργική επέμβαση: Πραγματοποιείται με διενέργεια τομών, που στόχο έχουν τη μεταβολή του σχήματος του κερατοειδούς στο μάτι που έχει προσβληθεί.
  • Διαθλαστική χειρουργική επέμβαση με laser: Με τον όρο «διαθλαστική χειρουργική» εννοούμε το σύνολο των χειρουργικών τεχνικών για τη διόρθωση των ανωμαλιών. Αυτή η τεχνική θεωρείται και κρίνεται η πλέον ασφαλής μέθοδος διόρθωσης της υπερμετρωπίας.

Πληροφορίες από: mayoclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, eyewiki.aao.org