Η υπερμετρωπία εμφανίζεται ως διαθλαστικό ελάττωμα, το οποίο κάνει την όραση θολή. Η αιτία μπορεί να οφείλεται στον βολβό του ματιού ή στην κληρονομικότητα. Ποια τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή της;

Η υπερμετρωπία στα παιδιά είναι συχνή. Είναι το αντίθετο της μυωπίας. Ενώ, δηλαδή, στη μυωπία οι φωτεινές ακτίνες, αντί να εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή, εστιάζονται μπροστά από αυτόν, στην υπερμετρωπία οι ακτίνες φωτός εστιάζονται πίσω από αυτόν. Το αποτέλεσμα είναι το παιδί να μη βλέπει καλά τα κοντινά αντικείμενα. Aν όμως η υπερμετρωπία είναι μεγάλου βαθμού, τότε το παιδί δεν βλέπει καλά ούτε τα μακρινά αντικείμενα.

Αίτια

Εμφανίζεται όταν το φως συσσωρεύεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, αντί να πέφτει απευθείας σε αυτόν. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή ο βολβός του ματιού είναι πολύ μικρός ή δεν υπάρχει αρκετό βάθος στον κερατοειδή. Άλλα αίτια είναι:

  • Παράλυση κρανιακού νεύρου: Είναι η συχνότερη νευρολογική βλάβη κρανιακού νεύρου, που, όταν συμβεί, οδηγεί σε αδυναμία ή παράλυσηβασικών μυών του προσώπου.
  • Σύνδρομο Brown: To σύνδρομο χαρακτηρίζεται από αδυναμία του ματιού να κοιτάξει προς τα πάνω, όταν βρίσκεται στη θέση προσαγωγής.
  • Σύνδρομο Duane: Πρόκειται για ένα σπάνιο συγγενές σύνδρομο στραβισμού, που χαρακτηρίζεται από περιορισμό των οφθαλμικών κινήσεων.
  • Νόσος Graves: Είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που στοχεύει στον θυρεοειδή αδένα.

Συμπτώματα 

Τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν εύκολα την ελαττωματική όρασή τους. Ωστόσο, υπάρχουν συμπτώματα τα οποία πρέπει να οδηγήσουν σε οφθαλμολογική εξέταση:

  • Κεφαλαλγία.
  • Ενόχληση στα μάτια.
  • Δυσκολία στην ανάγνωση και τη γραφή.
  • Δυσλειτουργίες, όπως η διόφθαλμη όραση, η αμβλυωπία και ο στραβισμός.

Αντιμετώπιση

Η υπερμετρωπία διορθώνεται απλά. Πώς; Φορώντας γυαλιά. Το μόνο που χρειάζεται για να διαγνωστεί είναι μια οφθαλμολογική εξέταση, που μπορείτε εύκολα να την κάνετε στον γιατρό ή τον οπτικό σας. Ο οφθαλμίατρος θα εντοπίσει εγκαίρως το πρόβλημα και θα εξακριβώσει τη φύση και το μέγεθός του.

Επιπλοκή

Μία από τις κύριες επιπλοκές της υπερμετρωπίας στα παιδιά είναι η αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι). Χαρακτηρίζεται, χωρίς αμφιβολία, ως η πιο συχνή οφθαλμολογική πάθηση της παιδικής ηλικίας. Είναι η οφθαλμική κατάσταση όπου η η λειτουργία της όρασης δεν έχει αναπτυχθεί με τον φυσιολογικό τρόπο. Η συγκεκριμένη δυσλειτουργία συνήθως αφορά τα οπτικά ερεθίσματα του ενός οφθαλμού, ωστόσο είναι δυνατόν να επηρεάσει και τις λειτουργίες της διόφθαλμης όρασης.