fbpx

Η ουλίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλείται όταν η πλάκα συσσωρεύεται στα δόντια και δημιουργεί φλεγμονή στον ιστό των ούλων. Η πλάκα παράγει τοξίνες που ερεθίζουν τα ούλα, καθιστώντας τα κόκκινα και πρησμένα, προκαλώντας συχνά αιμορραγία. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή μορφή φλεγμονής των ούλων, γνωστή ως περιοδοντίτιδα, η οποία αποτελεί σημαντική αιτία απώλειας δοντιών σε ενηλίκους. 

Η ουλίτιδα συνήθως προηγείται της περιοδοντίτιδας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν εξελίσσεται πάντα σε περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα εμφανίζεται σε 3 στους 4 ενηλίκους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά με την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα από νωρίς αντιστρέφεται εύκολα.

Συμπτώματα

Καθώς η ουλίτιδα πολλές φορές δεν προκαλεί πόνο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν. Στην πραγματικότητα, το 75% όλων των ενηλίκων θα εμφανίσουν σε κάποιον βαθμό ουλίτιδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο να υπάρχει γνώση αναφορικά με τα συμπτώματα, αλλά να γίνονται και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό και εξετάσεις.

Μερικά συμπτώματα ουλίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Κόκκινα, πρησμένα ούλα.
 • Αιμορραγία των ούλων, ειδικά κατά το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος.
 • Πόνο στα ούλα που δεν περνά.
 • Πόνο ή ευαισθησία στα δόντια. Όταν τα ούλα απομακρύνονται από τα δόντια, τα δόντια είναι πιο εκτεθειμένα και ευαίσθητα σε ζεστά και κρύα τρόφιμα ή ποτά.
 • Άσχημη αναπνοή. Η πλάκα περιέχει εκατομμύρια βακτήρια που παράγουν άσχημες οσμές.
 • Χαλαρά δόντια. Κατά τη διάρκεια της μάσησης μπορεί να δόντια να είναι χαλαρά και να κουνιούνται. Αυτό θα μπορούσε να δείχνει προχωρημένη νόσο των ούλων, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα.

ουλίτιδα γυναίκα στον οδοντίατρο με λευκά δόντια

Τι προκαλεί την ουλίτιδα;

Η πλάκα είναι η κύρια αιτία της ουλίτιδας. Ωστόσο, και άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην περιοδοντική νόσο. Αυτοί είναι:

 • Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της εφηβείας, της εμμηνόπαυσης και της μηνιαίας εμμήνου ρύσεως. Οι αλλαγές αυτές καθιστούν τα ούλα πιο ευαίσθητα, γεγονός που κάνει ευκολότερη την ανάπτυξη ουλίτιδας.
 • Διάφορες ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ούλων. Ασθένειες όπως ο καρκίνος ή ο ιός HIV, που παρεμβαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι τέτοια παραδείγματα. Επιπλέον, καθώς ο διαβήτης επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί σάκχαρο στο αίμα, οι ασθενείς με αυτή την ασθένεια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της περιοδοντικής νόσου.
 • Τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη στοματική υγεία, επειδή κάποια από αυτά μειώνουν τη ροή του σάλιου, η οποία έχει προστατευτική επίδραση στα δόντια και τα ούλα. Ορισμένα φάρμακα, όπως το αντισπασμωδικό Dilantin και τα φάρμακα κατά της στηθάγχης Procardia και Adalat μπορεί να προκαλέσουν ανώμαλη ανάπτυξη στον ιστό των ούλων.
 • Οι κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, δυσκολεύουν την επισκευή του ιστού των ούλων.
 • Η κακή στοματική υγιεινή, όπως το να μη γίνεται σχολαστικό βούρτσισμα σε καθημερινή βάση, διευκολύνει την ανάπτυξη ουλίτιδας.
 • Το οικογενειακό ιστορικό των οδοντικών ασθενειών μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ουλίτιδας.

Ψυχολογικά αίτια

Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα πιστεύεται ότι οφείλονται στους μικροοργανισμούς του στόματος που συνήθως αποικίζουν τις επιφάνειες των δοντιών. Τα βακτήρια είναι οι βασικοί υπαίτιοι της ουλίτιδας, όμως το επίπεδο του ανοσοποιητικού συστήματος ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της βλάβης των ιστών αλλά και για την εξέλιξη των ασθενειών.

Πρόσφατα αποδείχτηκε ότι το συναισθηματικό και ψυχολογικό στρες μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική δραστηριότητα άμεσα μέσω των αγγελιοφόρων νεύρων (νευροδιαβιβαστές και νευροπεπτίδια) και/ή έμμεσα μέσω των νευροενδοκρινών (ορμονών). Εν ολίγοις, το συναισθηματικό στρες και οι νευρικές και νευροενδοκρινικές αποκρίσεις σε ψυχολογικά στρεσογόνες καταστάσεις μπορούν να δυσκολέψουν την ανοσοαπόκριση στα βακτήρια, συνεπώς να βοηθήσουν στην εμφάνιση ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.

Θεραπεία και πρόληψη ουλίτιδας

Η ουλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με τη βοήθεια του οδοντιάτρου και της καλής στοματικής υγιεινής. Η θεραπεία και η πρόληψή της έχουν να κάνουν με την εξάλειψη όσο το δυνατόν περισσότερης πλάκας από τα δόντια και τα ούλα. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η έγκαιρη διάγνωση. Ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει την πλάκα ή την πέτρα με ειδικά εργαλεία.

Βήματα για την πρόληψη και τη θεραπεία της ουλίτιδας:

 • Οδοντόκρεμα κατά της ουλίτιδας. Η οδοντόκρεμα θα πρέπει να μπορεί να αφαιρεί την πλάκα από τα δόντια και γύρω από τη γραμμή των ούλων σας.
 • Στοματικό διάλυμα κατά της ουλίτιδας. Στοματικό διάλυμα, χωρίς αλκοόλ διάλυμα που εξουδετερώνει τη συσσώρευση επιβλαβών βακτηρίων πλάκας και μειώνει την αιμορραγία των ούλων, είναι σημαντικό για την πρόληψη της ουλίτιδας.
 • Βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά.
 • Οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Το νήμα χωράει εύκολα μεταξύ των δοντιών και κάτω από τη γραμμή των ούλων, αφαιρώντας την πλάκα.
 • Αντικατάσταση οδοντόβουρτσας κάθε τρεις μήνες. Οι φθαρμένες τρίχες αφαιρούν λιγότερη πλάκα.
 • Συχνός έλεγχος των ούλων στον καθρέφτη. Οι αλλαγές στο χρώμα ή την υφή των ούλων πρέπει να οδηγούν σε επίσκεψη στον οδοντίατρο.
 • Περιορισμός των τροφίμων με ζάχαρη. Η ζάχαρη συμβάλλει στην ανάπτυξη της πλάκας, που προκαλεί ουλίτιδα.

Στοιχεία από: crest.com www.webmd.com pubmed.ncbi.nlm.nih.gov