fbpx
Έρευνα συνδέει τους εφιάλτες με την άνοια – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Έρευνα συνδέει τους εφιάλτες με την άνοια – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι άνθρωποι που βλέπουν συχνά άσχημα όνειρα και βρίσκονται στη μέση ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Οι ερευνητές του Μπέρμιγχαμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «eClinicalMedicine», ανέφεραν ότι οι εφιάλτες μπορεί να γίνουν πολύ συχνοί αρκετά χρόνια ή και ακόμη δεκαετίες προτού εκδηλωθούν τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της άνοιας, όπως τα προβλήματα μνήμης και λειτουργίας του νου.

Οι εφιάλτες μπορεί να επικρατήσουν αρκετά χρόνια πριν εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά προβλήματα μνήμης

⇒ Έρευνα εξηγεί πως η άνοια συσχετίζεται με την κοινωνική απομόνωση

Εφιάλτες και άνοια – Η σύνδεση που σοκάρει

Ο Δρ Abidemi Otaiku, του Κέντρου για την Υγεία του Ανθρώπινου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Για πρώτη φορά αποδεικνύουμε ότι τα στενάχωρα όνειρα ή οι εφιάλτες μπορούν να συνδεθούν με τον κίνδυνο άνοιας και τη γνωστική έκπτωση στους υγιείς ενήλικες στο γενικό πληθυσμό» και συνέχισε αναφέροντας ότι πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό καθώς «υπάρχουν πολύ λίγοι δείκτες κινδύνου για άνοια που μπορούν να εντοπιστούν ήδη από τη μέση ηλικία. Αν και χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά για να επιβεβαιωθούν αυτοί οι σύνδεσμοι, πιστεύουμε ότι τα άσχημα όνειρα θα μπορούσαν να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για τον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου να αναπτύξουν άνοια και για τη θέσπιση στρατηγικών για την επιβράδυνση της εμφάνισης της νόσου».

εφιάλτες

Η «εφιαλτική» μελέτη

Στη μελέτη, ο Δρ Otaiku εξέτασε δεδομένα από τρεις κοόρτες με βάση την κοινότητα στις ΗΠΑ. Αυτοί περιλάμβαναν περισσότερους από 600 ενήλικες άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 35 και 64 ετών και 2.600 ενήλικες ηλικίας 79 ετών και άνω. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν χωρίς άνοια στην αρχή της μελέτης και παρακολουθήθηκαν -κατά μέσο- όρο εννέα χρόνια για τη νεότερη ομάδα και πέντε χρόνια για τους μεγαλύτερους συμμετέχοντες.

Η μελέτη ξεκίνησε τη συλλογή δεδομένων μεταξύ 2002 και 2012

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων, συμπεριλαμβανομένου του Δείκτη Ποιότητας ύπνου του Πίτσμπουργκ, ο οποίος περιλαμβάνει μια ερώτηση σχετικά με το πόσο συχνά τα άτομα βίωναν άσχημα όνειρα.

Αυτά τα δεδομένα αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας στατιστικό λογισμικό για να διαπιστωθεί εάν οι συμμετέχοντες με υψηλότερη συχνότητα εφιαλτών είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Διαπιστώθηκε, ότι οι μεσήλικες (35-64) που βλέπουν άσχημα όνειρα σε εβδομαδιαία βάση, έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν γνωστική εξασθένηση (συχνά πρόδρομη της άνοιας) μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ για τους πιο ηλικιωμένους με συχνούς εφιάλτες η πιθανότητα για διάγνωση άνοιας είναι διπλάσια.

Η συσχέτιση εφιαλτών-άνοιας βρέθηκε να είναι πιο έντονη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Έτσι, οι ηλικιωμένοι άνδρες με εφιάλτες τουλάχιστον μια φορά κάθε εβδομάδα, έχουν πενταπλάσια πιθανότητα για εμφάνιση άνοιας από ό,τι οι ηλικιωμένοι άνδρες χωρίς εφιάλτες. Στις συνομήλικες γυναίκες με εφιάλτες όμως ο κίνδυνος είναι αυξημένος μόνο κατά 41%.

Θα ακολουθήσει παρεμφερής έρευνα σε ακόμη νεότερους ανθρώπους κατά πόσο οι εφιάλτες αυξάνουν τον κίνδυνο μελλοντικής γνωστικής εξασθένησης και άνοιας. Χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG) και μαγνητική τομογραφία (MRI), οι ερευνητές σχεδιάζουν επίσης να διερευνήσουν τη βιολογική βάση των κακών ονείρων τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε άτομα με άνοια.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.