fbpx
Δ. Αυγερινοπούλου: «Εντός του 2023 η Μονάδα Άνοιας και Αλτσχάιμερ στην Κρέστενα»

Δ. Αυγερινοπούλου: «Εντός του 2023 η Μονάδα Άνοιας και Αλτσχάιμερ στην Κρέστενα»

Αυγερινοπούλου
Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Κοντά στην υλοποίηση, βρίσκεται η δημιουργία Μονάδας Άνοιας και Αλτσχάιμερ στους χώρους του Νοσοκομείου Κρεστένων, καθώς εγκρίθηκε η άδεια σκοπιμότητας από την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη.

Η Βουλευτής του Ν. Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας κα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο health4U.gr μιλώντας για την πρωτοβουλία που ανέλαβε και που «αγκάλιασε» το υπουργείο Υγείας.

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Η πρωτοβουλία στην εκφυλιστική νόσο του Αλτσχάιμερ

Η ευαισθησία του υπουργείου στην πρόταση

Σύμφωνα με την κα Αυγερινοπούλου, το υπουργείο Υγείας όχι απλά καλοδέχτηκε την πρόταση αλλά έδειξε έμπρακτα την υποστήριξή του.

«Θα ξεκινήσω με την ρήση «πρώτα από όλα η υγεία». Μια ρήση που πρεσβεύει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει πραγματοποιήσει τομές στη δημόσια υγεία για την στήριξη του ΕΣΥ, την αναβάθμιση των υποδομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας και την σύσταση για πρώτη φορά μονάδων ανακουφιστικής φροντίδας εντός των νοσοκομείων. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχει δοθεί δε ιδιαίτερη σημασία τόσο στην αναβάθμιση των υποδομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας όσο και στον σχηματισμό υποστηρικτικών δομών σε όλη τη χώρα, με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας προς τους συμπολίτες μας.

Αλτσχάιμερ

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας «αγκάλιασε» την πρόταση μου, σε συνεργασία με το νοσοκομείο Κρεστένων, για τη λειτουργία Μονάδας Άνοιας και Αλτσχάιμερ και ενέταξε την υποστηρικτική αυτή δομή στον σχεδιασμό του Υπουργείου, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου συστήματος ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στην Ηλεία, με επίκεντρο τον άνθρωπο, καθώς και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030. Κάτι για το οποίο ευχαριστώ θερμά την Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανάγκη του Νομού Ηλείας σε μια τέτοια δομή

Με τη δημιουργία της Μονάδας για τους πάσχοντες με άνοια και Αλτσχάιμερ στο Νοσοκομείο Κρεστένων, καλύπτεται ένα σημαντικό κενό στο Νομό και ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των πολιτών της Ηλείας για τους ευάλωτους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

«Οι συμπολίτες μας θα μπορούν να λαμβάνουν έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, αλλά και θα υποστηρίζεται η οικογένεια των ασθενών ή οι φροντιστές τους, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ποιότητα ζωής τους και επιτυγχάνοντας την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση», τόνισε η Βουλευτής.

Από τη θεωρία στην πράξη

«Σημαντικό βήμα για την δημιουργία Μονάδας Άνοιας και Αλτσχάιμερ στους χώρους του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κρεστένων αποτέλεσε η έγκριση της άδειας σκοπιμότητας που υπεγράφη από την Υφυπουργό Υγείας, κα Ζωή Ράπτη, εντός του 2022 με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», είπε  η κα Αυγερινοπούλου. «Η υλοποίηση της δράσης έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου του 2022 και έχει ορίζοντα υλοποίησης τους 18 μήνες.»

Αλτσχάιμερ

Οι σκοποί που θα εξυπηρετούνται

Τη λειτουργία της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης έχει αναλάβει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) Ξένιος Ζευς, με την οποία υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας για χρήση μιας πτέρυγας του Νοσοκομείου που δεν λειτουργούσε. Στη Μονάδα θα παρέχονται υπηρεσίες στα άτομα με οργανικά ψυχοσύνδρομα, νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές, έτσι ώστε να επιτύχουν ένα όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο ανεξάρτητης λειτουργίας τους στην κοινότητα, καταργώντας την ιδρυματική περίθαλψη και την περιθωριοποίηση των ατόμων.

«Στο Οικοτροφείο δε στο οποίο θα διαμένουν πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου θα παρέχονται υπηρεσίες ολιστικής φροντίδας των ιατρικών, συναισθηματικών, ψυχολογικών και πνευματικών αναγκών των πασχόντων και υπηρεσίες φροντίδας των οικογενειών τους», πρόσθεσε.

Οι υπηρεσίες της Μονάδας Άνοιας και Αλτσχάιμερ

Η κα Αυγερινοπούλου αναφέρει ότι η Μονάδα θα παρέχει υπηρεσίες σε ασθενείς τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα άνοιας και Αλτσχάιμερ και θα στεγαστεί σε μια πτέρυγα του Νοσοκομείου Κρεστένων που δεν χρησιμοποιούταν.

Αλτσχάιμερ

«Θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο των έργων «Δημιουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας για την ενίσχυση της προσβασιμότητας του πληθυσμού σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας» της Δράσης «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας». Ταυτόχρονα, στο ήδη υπάρχον κτίριο του Νοσοκομείου θα συνεχίσουν να παρέχονται, όπως και σήμερα, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Στόχος είναι η οργάνωση και η εφαρμογή ομαδικών και ατομικών θεραπευτικών προγραμμάτων που θα διαμορφώνονται πάντα ανάλογα με το στάδιο της νόσου κάθε ασθενή. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται, μεταξύ άλλων, να εφαρμοστούν προγράμματα που να ωθούν το άτομο στην απόκτηση του μέγιστου δυνατού επιπέδου λειτουργικότητάς του, αλλά και να εκπαιδεύουν τους φροντιστές τους, καθώς και να υλοποιηθούν προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινότητας για τη ψυχική νόσο.

Επιδίωξη είναι να επιτύχουμε ένα καινοτόμο σύστημα ψυχικής υγείας που να προτεραιοποιεί ακόμη την πρόληψη της νόσου και την προαγωγή της υγείας και ευεξίας όλων των συνανθρώπων μας, πέρα από το να εστιάζει σε υπηρεσίες και δομές,» καταλήγει.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.