Ο Γ. Ζουγανέλης μιλά για την κώφωση και τη μουσική στο health4U.gr

Ο Γ. Ζουγανέλης μιλά για την κώφωση και τη μουσική στο health4U.gr

Η κώφωση και η μουσική ίσως αποτελούν για το ευρύ κοινό ένα οξύμωρο σχήμα. Στην πραγματικότητα, οι κωφοί μπορούν να αντιληφθούν τη μουσική και να κατανοήσουν τις αξίες και τον ρυθμό της.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο health4U.gr, παρέχοντας πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την κοινότητα των κωφών και επικοινωνώντας τις δικές του προσωπικές εμπειρίες.

«Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα να έχω βήμα στην ιστοσελίδα σας. Το αυτί μας είναι ο μόνος ασυνείδητος καταγραφέας, καθώς καταγράφει ακόμα και όταν κοιμόμαστε ή όταν κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Είναι ένα όργανο για την ισορροπία της ψυχής, του πνεύματος, για το βάδισμα και το πώς αντιλαμβανόμαστε τη ζωή. Αλλιώς ένας άνθρωπος αντιλαμβάνεται τη ζωή ακούγοντάς την και αλλιώς όταν του την περιγράφουν».

Κώφωση, νοηματική και μουσική

Η νοηματική δεν έχει κλίσεις και δεν μπορεί να περιγράψει ακριβώς τη ζωή, όπως μπορεί ο λόγος. «Η ζωή δεν είναι μόνο επιβίωση, αλλά και εξέλιξη και γνώση», είπε χαρακτηριστικά. Το αυτί είναι βασικό κριτήριο λοιπόν για να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. «Η νοηματική είναι μια γλώσσα ιδιαίτερη και βασίζεται στα ελληνικά, καθώς είναι η μόνη εννοιολογική γλώσσα στον κόσμο. Τα αγγλικά δηλαδή βασίζονται σε κώδικες, ενώ τα ελληνικά σε έννοιες.

Η κώφωση με την τύφλωση είναι δύο διαφορετικά πράγματα και δεν μπορούν να συγκριθούν, όπως κάποιοι λένε», ανέφερε. «Μπορείς να εξηγήσεις σε έναν κωφό τι είναι η μουσική, η αρμονία και το πώς σου διεγείρει το σώμα, τη σκέψη. Μπορείς να τον βοηθήσεις να καταλάβει τον ρυθμό και να διαβάσει τις νότες. Μέσω των μαθηματικών μαθαίνουν τις αξίες και τους ρυθμούς». «Σε κλαμπ καθόμασταν με κωφούς μαθητές μου δίπλα στα ηχεία, για να νιώσουν τις δονήσεις», είπε ο Γιάννης Ζουγανέλης, ενώ δήλωσε ότι απέσπασε εξαιρετικές εκθέσεις από τους κωφούς για το τι είναι η μουσική. Κάποιος έγραψε ότι είναι η απεικόνιση των ήχων της φύσης και ότι το βιολί μιμείται ήχους ζώων.κώφωση μουσική ζουγανέλης

«Οι κωφοί αντιλαμβάνονται τη μουσική με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η μουσική δεν προκαλεί ευχαρίστηση σε κανέναν κωφό, παρά το τι μπορεί να ακούγεται. Είναι ουτοπικό να λέμε τέτοια πράγματα. Δεν χαίρονται τον ήχο, τον ονειρεύονται ίσως και τον φαντάζονται. Έχω δει κωφούς να χορεύουν σε πάρτι, άλλα μιμούμενοι αυτό που βλέπουν, καθώς δεν νιώθουν οι ίδιοι τη μουσική. Φτάνουν σε σημείο να μπορούν να συντονίζονται απόλυτα με τους υπόλοιπους. Είναι οξύμωρο να βάζουν μουσική για να χορέψουν, καθώς θα μπορούσαν και χωρίς αυτήν. Το κάνουν για να μπορούν να εναρμονιστούν με το κοινωνικό σύνολο», δήλωσε ο μουσικός.

Ο «κατασκευασμένος» μικρόκοσμος

Οι κωφοί είναι μια κοινότητα που αναγκάζεται να φτιάξει έναν δικό της κόσμο για να συντονιστεί με την υπόλοιπη κοινωνία. «Οι άνθρωποι, ακούν δεν ακούν, εκπέμπουν τον δικό τους τόνο, όπως ακριβώς είχε πει και ο Πυθαγόρας. Μόνο με την αντίληψη της τονικότητας συνειδητοποιείς ότι είσαι μοναδικός. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του μοναδική εκπομπή. Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να είμαστε ματαιόδοξοι και ατομικοί, αλλά στο να μην μπούμε σε οποιαδήποτε μαζικότητα», ανέφερε.

«Η Ελλάδα είναι μια μεγάλη χώρα, όχι μικρή. Ας αναλογιστούμε αν κάποιος Ελβετός, Βέλγος, Κροάτης έχει πει ότι η χώρα του είναι μικρή, είναι μια ψωροκώσταινα. Για μένα είναι η πιο πολύπλοκη και πολύπλευρη χώρα του κόσμου και πολύ σημαντική σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε τους περισσότερους ποιητές και πανσπερμία μουσικών ειδών. Η Ελλάδα είναι όμως μια χώρα με ένα Σύνταγμα μη σοβαρό», είπε χαρακτηριστικά. «Οι Δημοκρατίες έχουν Συντάγματα που προστατεύουν τον πολίτη από το κράτος, ενώ στην Ελλάδα το κράτος προστατεύεται από τον πολίτη. Οφείλουμε να πούμε όμως ότι η Ελλάδα έχει πλέον πολύ καλύτερο σύστημα για τους κωφούς, αλλά μιλάμε για κέρδη που οι ίδιοι απέσπασαν με αγώνες. Μπήκαν σε διαδικασία σπουδών», τόνισε. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που το φως της δεν έπρεπε να επιτρέπει τέτοιο έλλειμμα στην ισονομία.

Οι προσωπικές εμπειρίες του καλλιτέχνη

Οι αποκλεισμοί δημιουργούν ισχυρές προσωπικότητες. «Οι γονείς μου, φοβερά πολιτισμένοι και δυνατοί άνθρωποι, λόγω του ελληνικού συστήματος έμειναν αναλφάβητοι, αποκλείοντάς τους κοινωνικά», τόνισε ο δημοφιλής καλλιτέχνης. Όμως όλοι αυτοί οι άνθρωποι εφευρίσκουν δικούς τους τρόπους για να κοινωνικοποιηθούν. «Σε μια ταινία, η μάνα μου έφτιαχνε τα δικά της σενάρια, εκφράζοντας τη δική της προσωπικότητα», ανέφερε.κώφωση μουσική ζουγανέλης

«Σε μια παράστασή μου, το 1995, αφιερωμένη σε κωφούς, παραπονέθηκαν γιατί δεν τους σατίριζα όπως όλους τους άλλους. Στην επόμενη παράσταση λοιπόν έφτιαξα σκετς σατιρικά και για τους κωφούς. Οι ίδιοι μερικές φόρες ζητούν έναν χιουμοριστικό τόνο απέναντί τους για να νιώθουν ίσοι με τους υπόλοιπους. Η κωμικότητα είναι το πιο σοβαρό κομμάτι της ζωής. Αν δεν υπάρχει χιούμορ σε μια φιλική ή ερωτική σχέση, τη βαριέσαι. Απλώς συχνά, σε ολόκληρο τον κόσμο, το χιούμορ μπερδεύεται με τον χαβαλέ», κατάληξε ο Γιάννης Ζουγανέλης.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.