Υπό διερεύνηση τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη

Υπό διερεύνηση τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη

Τα περιστατικά θρομβώσεων στην επικράτεια, και ειδικότερα στην Κρήτη, όλο και αυξάνονται, ωστόσο ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δεν υπάρχει ουδεμία συνάφεια με προβληματική παρτίδα στα εμβόλια που στάλθηκαν στο νησί.

Για το θέμα των περιστατικών θρομβώσεων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι αφενός υπάρχουν πολύ περισσότερα περιστατικά από άλλες αιτίες, όπως το αλκοόλ, τα φάρμακα κ.λπ., αφετέρου δεν τίθεται θέμα προβληματικής παρτίδας εμβολίων που να έχει συνάφεια με τους εμβολιασμούς στην Κρήτη. Δήλωσε, ωστόσο, ότι αναμένονται τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις των ειδικών, τόσο από τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα όσο και από τις διεθνείς, καθώς το ζήτημα είναι υπό διερεύνηση.

Αύξηση κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών

Επίσης, ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει αύξηση στις ηλικίες κάτω των 40 ετών σε κρούσματα κορονοϊού. Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα, ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι την Τρίτη ήταν 2.040 επιβεβαιωμένα κρούσματα τη μέρα. Όπως σημειώθηκε, η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 39 έτη, πέφτοντας πρώτη φορά κάτω από τα 40 έτη. Επίσης, ο δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει σταθερά κάτω από το 4% και την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στο 3,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα είναι 21.136.

«Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου. Την εβδομάδα που μας πέρασε, αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου» σημείωσε.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» μέχρι σήμερα

«Από την αρχή της επιχείρησης “Ελευθερία” και μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν πραγματοποιηθεί 4.554.868 εμβολιασμοί. Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 4.615.000 εμβολιασμούς αλλά και το 1,7 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Ενώ την Παρασκευή θα περάσουμε τα 3 εκατομμύρια συμπολιτών μας που θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση. Να τονίσω ότι κλείνουμε δύο εβδομάδες που ξεπερνάμε καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς, μια δυναμική που θα αυξάνεται συνεχώς και θα κορυφωθεί τον μήνα Ιούνιο» επισήμανε ο υπουργός χθες.

Σημείωσε ακόμη ότι όπως αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο των εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data (πάνω από εμάς η Μάλτα, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο).

Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα με 16,1% είναι στην 5η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.