Τα πρωτότοκα παιδιά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων

Τα πρωτότοκα παιδιά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων

Τα πρωτότοκα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά, σε σχέση με τα αδέλφια τους που γεννιούνται μετά, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική μελέτη.

Όι άνθρωποι όμως που έχουν μία πολυμελή οικογένεια, με πολλά αδέλφια, αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι γνωστό ότι το οικογενειακό ιστορικό -η υγεία γονιών και παππούδων- έχει επίπτωση στην υγεία ενός ανθρώπου. Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό αφορά, επίσης, τον αριθμό και την ηλικία των αδελφών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πέτερ Νίλσον του Πανεπιστημίου Λουντ του Μάλμε, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 2,62 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες.

Οι τρίτεκνοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού

Διαπιστώθηκε ότι τα πρωτότοκα παιδιά -αγόρια και κορίτσια-διατρέχουν γενικά μικρότερο κίνδυνο για μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά και στεφανιαία επεισόδια, σε σχέση με τα επόμενα αδέλφια. Εάν ληφθεί υπόψη και το μέγεθος της οικογένειας, οι άνδρες με ένα ή δύο αδέλφια έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού, σε σχέση με όσους δεν έχουν αδέλφια, ενώ εκείνοι με τέσσερα ή περισσότερα αδέλφια μεγαλύτερο κίνδυνο. Παρομοίως, όσοι έχουν ένα ή δύο αδέλφια, έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν αδέλφια, ενώ εκείνοι με τρία ή περισσότερα αδέλφια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Ανάλογη είναι η εικόνα στις γυναίκες. Σε σχέση με όσες δεν έχουν αδέλφια, εκείνες με τρία ή περισσότερα αδέλφια έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, ενώ εκείνες με δύο ή περισσότερα αδέλφια έχουν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Επίσης, οι γυναίκες με ένα ή περισσότερα αδέλφια έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσες δεν έχουν καθόλου αδέλφια.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.