fbpx
Κουνταλίνι: Η γιόγκα της επίγνωσης – Πώς η πρακτική της βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας

Κουνταλίνι: Η γιόγκα της επίγνωσης – Πώς η πρακτική της βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας

Γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες στο σώμα και στο πνεύμα, η κλασική γιόγκα έχει γνωρίσει άνθηση τα τελευταία χρόνια στον δυτικό κόσμο, όπως και στην Ελλάδα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν την περιέργεια να γνωρίσουν κομμάτια της μέσω της πρακτικής, ενώ, παράλληλα, και ασυνείδητα γνωρίζουν τα όριά τους, την αντοχή, τη δύναμη, την αξία της υπομονής, αλλά και την αξία της ψυχικής ευημερίας. Η Κουνταλίνι Γιόγκα συνδυάζει όλα τα παραπάνω στοχεύοντας στη γνωριμία με τον εαυτό μας και στην αφύπνισή μας σε πνευματικό επίπεδο. Ο κ. Αντώνης Καμπιτάκης, δάσκαλος γιόγκα, μιλάει στη «Health4U» για τα οφέλη της πρακτικής Κουνταλίνι.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ιορδανίδη

Κουνταλίνι
Αντώνης Καμπιτάκης, δάσκαλος γιόγκα, ΤΕΦΑΑ
  • Τι ακριβώς είναι η Κουνταλίνι Γιόγκα;

Η Κουνταλίνι Γιόγκα είναι η ακριβής επιστήμη που σε οδηγεί στην επίτευξη του βέλτιστου των ικανοτήτων σου. Θα τολμούσα να πω ότι είναι η ωδή στον αληθινό εαυτό, με την έννοια ότι υμνεί τη διαδικασία της επιτακτικής εξέλιξης, της αλλαγής προς το «γνώθι σαυτόν». Χρησιμοποιεί επιτυχημένα, εμπειρικά εργαλεία χιλιάδων ετών, με στόχο την πνευματική σου αφύπνιση, τη νοητική και συναισθηματική σου νηφαλιότητα, τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σου κ.ο.κ. Ως αποτέλεσμα αυτών, η ζωή σου είναι περισσότερο ευχάριστη, δημιουργική, αποδοτικότερη, υγιέστερη και με καλύτερη ποιότητα.

  • Ποια είναι τα οφέλη της και πώς μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία;

Η Κουνταλίνι Γιόγκα σού διδάσκει τις τεχνικές και σε ευαισθητοποιεί στο να παραμείνεις ή να αρχίσεις είσαι υγιής. Σου διδάσκει πώς να αποκτήσεις ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ένα ισχυρό νευρικό σύστημα, να διατηρείς λειτουργικούς τους αδένες, να έχεις καλή κυκλοφορία, καθώς επίσης να έχεις την επίγνωση των επιπτώσεων των συνηθειών σου.

Τα τελευταία χρόνια, όπως φαίνεται από την ιατρική επιστημονική ιστοσελίδα PubΜed, έγκυρες έρευνες δημοσιεύονται, όπου η Κουνταλίνι Γιόγκα χρησιμοποιείται ως μέθοδος θεραπείας σε κλινικό πληθυσμό. Η έρευνα έχει επικεντρωθεί στην ψυχιατρική, νευρολογική και ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική και την ικανότητα της Κουνταλίνι Γιόγκα ως θεραπευτικού ή/και κλινικού μέσου. Είμαι σίγουρος πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα αρχίσουν να δημοσιεύονται έρευνες για την επίδραση της Κουνταλίνι Γιόγκα σε κλινικό πληθυσμό εκτός του ψυχιατρικού και νευρολογικού πεδίου, αλλά στο ευρύτερο φάσμα του κλινικού πληθυσμού.

Ο λόγος για τον οποίο τα αναφέρω όλα τα παραπάνω είναι διότι γνωρίζω πως ο δυτικός άνθρωπος χρειάζεται αποδείξεις. Θα μου ήταν πολύ εύκολο, αλλά όχι και τόσο ευχάριστο, να αναμασήσω τα τετριμμένα, να αναπαραγάγω λέξεις και εκφράσεις που συχνά βρίσκουμε σε κείμενα για τη Γιόγκα σε περιοδικά και ιστοσελίδες. Ναι, είναι αλήθεια ότι η Κουνταλίνη Γιόγκα έχει πολλαπλά οφέλη στην ψυχική, νοητική και σωματική σου υγεία. Ευλυγισία, δύναμη, ευεξία, ιδρώτας, αυτοπεποίθηση, αυτοέλεγχος, αυτοεκτίμηση, ηρεμία (…), όλοι αυτοί οι παράγοντες βελτιώνονται. Κουνταλίνι Γιόγκα όμως είναι εσύ είναι η εμπειρία σου, είναι η εξέλιξή σου. Είναι ο αληθινός εαυτός σου, αποσυμφορημένος από τυχόν φοβίες, συμπλέγματα, κοινωνικά πρότυπα, ακόμα και παθολογίες, που σε κρατούν ασφυκτικά δέσμιο και μακριά από την ευχαρίστηση του να ζεις.

Κουνταλίνι

  • Είναι μια μορφή γιόγκα που μπορούν να κάνουν όλοι;

Ναι. Μπορείς να αρχίσεις τα μαθήματα Κουνταλίνι Γιόγκα γιατί έχεις πρόβλημα με το ισχιακό νεύρο, είτε γιατί θέλεις καλύτερη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, είτε γιατί χρειάζεσαι βαθιά χαλάρωση, είτε για συναισθηματική αποφόρτιση, είτε γιατί είσαι άτομο τρίτης ηλικίας, είτε γιατί θέλεις μια βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό σου, είτε γιατί πονάνε οι μύες της αυχενικής σου μοίρας, είτε γιατί κάνεις καθιστική ζωή, είτε γιατί θες να βελτιώσεις τα επίπεδα τις ενέργειάς σου, είτε γιατί νιώθεις ότι η αναπνοή σου είναι ανεπαρκής ανά περιόδους ή ανά καταστάσεις, είτε γιατί ο ύπνος σου μοιάζει να μην είναι αναζωογονητικός κ.ο.κ. Σίγουρα, όμως, θα πρέπει να αρχίσεις αν πιστεύεις ότι δεν έχεις χρόνο για τον εαυτό σου.

  • Πώς είναι ένα μάθημα

Κάθε μάθημα είναι μια ξεχωριστή εσωτερική διεργασία, τα αποτελέσματα της οποίας είναι φανερά σε κάθε πτυχή της ύπαρξής σου. Μπορεί στην αρχή να έχεις δυσκολίες στο να το κατανοήσεις, αλλά με τον χρόνο και αυτό θα αλλάξει. Ένα μάθημα Κουνταλίνη Γιόγκα περιλαμβάνει Μάντρα, Κρίγια, Πραναγιάμα, Μπάντας, χαλάρωση και διαλογισμό.

Στην αρχή του μαθήματος συντονιζόμαστε τραγουδώντας κάποια συγκεκριμένα Μάντρας, μετά έρχεται το ζέσταμα για να προετοιμάσει το σώμα και τον οργανισμό για την Κρίγια (το σετ των ασκήσεων) που θα ακολουθήσουν. Μετά την Κρίγια, σειρά έχουν η βαθιά χαλάρωση και ο διαλογισμός. Στον διαλογισμό χρησιμοποιούμε Πραναγιάμα (διάφορες τεχνικές αναπνοών), Άσανας (θέσεις του σώματος), πολύ συχνά τραγουδάμε κάποιο Μάντρα, Μούντρας (θέσεις των χεριών και των δαχτύλων) και Μπάντας (ενεργοποίηση συγκεκριμένων μυών). Το μάθημα κλείνει τραγουδώντας και πάλι συγκεκριμένα Μάντρας.

Κουνταλίνι

Ο Αντώνης Καμπιτάκης είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, ασχολείται με την θεραπευτική μάλαξη και άσκηση, διδάσκει Γιόγκα, και βρίσκετε στο δεύτερο έτος των μεταπτυχιακών σπουδών του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, με τίτλο «Κλινική Εργοσπιρομετρία, Άσκηση, Προηγμένη Τεχνολογία και Αποκατάσταση». Απολαμβάνει τη διαδικασία της μάθησης, να ταξιδεύει, να ακούει μουσική, να διαλογίζεται και φυσικά απολαμβάνει την πρακτική της Γιόγκα.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.