fbpx
Οι χριστουγεννιάτικες ιώσεις σαρώνουν και τα φαρμακεία είναι χωρίς αντιπυρετικά

Οι χριστουγεννιάτικες ιώσεις σαρώνουν και τα φαρμακεία είναι χωρίς αντιπυρετικά

Oι ελλείψεις φαρμάκων την περίοδο μάλιστα που οι ιώσεις έχουν σαρώσει παιδιά και ενήλικες είναι κάτι το ανησυχητικό.

Οι ποσότητες των φαρμάκων που διατέθηκαν πριν τις γιορτές στα φαρμακεία δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση που έχει προκύψει από τις ιώσεις.

Την ίδια στιγμή βέβαια, παραμένουν οι ελλείψεις που ήδη γνωρίζαμε σε μια σειρά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, αλλά και σε αντιβιοτικά, σε αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά κλπ.

Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τις ελλείψεις φαρμάκων όχι τόσο στην αύξηση της ζήτησης, αλλά περισσότερο σε προβλήματα παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω ελλείψεων σε πρώτες ύλες, αλλά και σε αύξηση του κόστους παραγωγής που σε πολλά υλικά έχει τριπλασιαστεί.

⇒ Ιώσεις του χειμώνα: Oι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Ελλείψεις εντοπίζονται και σε φάρμακα σε μορφή παρακεταμόλης και σε αντιπυρετικά/αντιβιοτικά

«Ενόψει των γιορτών, ζήτησα κάποιες ποσότητες και ούτε τα μισά δεν μου έστειλαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φαρμακοποιός – μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Δαγρές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά διεθνές.

ιώσεις

Σημειώνοντας πως πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα, πρόσθεσε πως παραμένουν τα προβλήματα με τις ινσουλίνες, τις ηπαρίνες, τα αντιδιαβητικά, και άλλα φάρμακα χρονίων παθήσεων, που δημιουργούν αναστάτωση στους ασθενείς. Παρόλα αυτά, τόνισε πως μπορεί άμεσα να μην είναι δυνατόν να εκτελεστεί μια συνταγή, όμως εάν υπάρχει περιθώριο χρόνου οι φαρμακοποιοί κάνουν έρευνα και το φάρμακο θα φτάσει στα χέρια του ασθενή.

Εξηγώντας τις αιτίες των ελλείψεων, ο κ. Δαγρές είπε ότι το κόστος της φαρμακοβιομηχανία έχει αυξηθεί δραματικά τελευταία λόγω της ενέργειας, των πρώτων υλών, των πλαστικών κλπ, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να έχει τριπλασιαστεί. Είναι επίσης γνωστό το πρόβλημα στη διανομή, το οποίο αναδείχθηκε στην Ευρώπη με το κλείσιμο των συνόρων λόγω της πανδημίας. Το αποτέλεσμα είναι να επιδιώκεται ο επαναπατρισμός της παραγωγής στο ευρωπαϊκό έδαφος με τη Γερμανία να αποφασίζει να δώσει κίνητρα, για να επιστρέψει η παραγωγή από Κίνα και Μαλαισία. Άλλες χώρες παίρνουν μέτρα απαγόρευσης του παράλληλου εμπορίου, στην προσπάθεια να διασφαλίσουν την επάρκεια φαρμάκων εντός των συνόρων τους.

Φαρμακευτικές και φαρμακοαποθήκες

Από την πλευρά του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο πρόεδρος Ολύμπιος Παπαδημητρίου, παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα εντείνονται στις γιορτές, γιατί παρότι κλείνουν οι φαρμακευτικές, η διάθεση των φαρμάκων ήταν αυτή που αντιστοιχούσε στη συνηθισμένη ζήτηση. Όμως η έξαρση των ιώσεων αύξησε τη ζήτηση και είναι δύσκολο να καλυφθεί. Όσο για τις ελλείψεις λόγω ελλείψεων σε πρώτες ύλες ή γενικότερα προβλήματα παραγωγής, σημείωσε ότι έχουν αρχίσει να αγγίζουν και το φάρμακο, πρόσθεσε όμως πως αυτές είναι γνωστές στον ΕΟΦ, καθώς υποχρεωτικά οι ελλείψεις αυτές δηλώνονται. Αναγνωρίζοντας όμως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, τόνισε ότι πράγματι δημιουργείται πρόβλημα για τους χρονίως πάσχοντες.

ιώσεις

Οι ελλείψεις στην υπόλοιπη Ευρώπη

Οι ελλείψεις φαρμάκων απασχόλησαν και την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για τις ελλείψεις, το 48-58% των δηλώσεων ελλείψεων, αφορούν προβλήματα βιομηχανικής παραγωγής, ενώ άλλο ένα 31% που μπορεί να μειωθεί μέχρι και το 18% αφορά προβλήματα εμπορικής διάθεσης. Ένα ποσοστό 9% αποδίδεται σε απρόσμενη αύξηση της ζήτησης, 8% σε προβλήματα διανομής κλπ.

Σύμφωνα με την έκθεση, σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι μόνιμες αποσύρσεις φαρμάκων οι οποίες σε ποσοστό 70% αποδίδονται σε εμπορικούς λόγους, κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα έντονα την τελευταία 12ετία. Οι πιο συνήθεις κατηγορίες φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις διεθνώς, είναι τα αναλγητικά, τα αντιυπερτασικά, τα αντιβιοτικά, τα αντιόξινα και τα κυτταροστατικά. Το 45% των ελλείψεων αφορούν φάρμακα σε μορφή ταμπλέτας και 9% σε μορφή κάψουλας, 23% σε ενέσιμη μορφή, 8% σε μορφή αλοιφής για τοπική εφαρμογή και 7% σε μορφή σιροπιού.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.