Εμβόλιο μπορεί να δώσει τέλος στο αλλεργικό άσθμα

Εμβόλιο μπορεί να δώσει τέλος στο αλλεργικό άσθμα

Η Inserm, με επικεφαλής τους Laurent Reber (Infinity, Toulouse) και Pierre Bruhns (Humoral Immunity, Institut Pasteur, Paris), και η γαλλική εταιρεία NEOVACS έχουν αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να προκαλέσει μακροχρόνια προστασία από το αλλεργικό άσθμα.

Το εμβόλιο θα μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του αλλεργικού άσθματος και θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό «Nature Communications». Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια που πλήττει περίπου 4 εκατομμύρια άτομα στη Γαλλία και 340 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το αλλεργικό άσθμα χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων και την αναπνευστική δυσφορία που προκαλείται από την εισπνοή αλλεργιογόνων, συνήθως ακάρεα σκόνης. Αυτή η έκθεση στα ακάρεα σκόνης και σε άλλα αλλεργιογόνα οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) και κυτοκίνες τύπου 2 (όπως η ιντερλευκίνη-4 [IL-4] και η IL-13) στους αεραγωγούς. Αυτό οδηγεί σε μια σειρά αντιδράσεων, που με τη σειρά τους οδηγούν σε υπερευαισθησία της αναπνευστικής οδού, υπερπαραγωγή βλέννας και ηωσινοφιλία.

Τα εισπνεόμενα δεν είναι επαρκής θεραπεία

Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τον έλεγχο του άσθματος, ωστόσο, σε περίπτωση σοβαρού άσθματος, αυτή η θεραπεία δεν είναι αρκετή. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η χρήση θεραπευτικών μονοκλωνικών αντισωμάτων. Τα φάρμακα αυτά είναι δαπανηρά και απαιτούν μακροχρόνια ή ακόμη και διά βίου χρήση. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, ερευνητές από την Inserm, το Institut Pasteur και την εταιρεία NEOVACS έχουν αναπτύξει ένα εμβόλιο, που ονομάζεται kinoid, συνδέοντας τις ανασυνδυασμένες κυτοκίνες IL-4 και IL-13 με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CRM197 (μη παθογόνος μεταλλαγμένη μορφή της τοξίνης της διφθερίτιδας, που χρησιμοποιείται σε πολλά συζευγμένα εμβόλια).

Τα προκλινικά αποτελέσματα του εμβολίου

Τα προκλινικά αποτελέσματα (σε ζώα) δείχνουν ότι αυτό το εμβόλιο προκαλεί την παρατεταμένη παραγωγή αντισωμάτων που κατευθύνονται ειδικά έναντι των IL-4 και IL-13. Πράγματι, έξι εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου το 90% των ποντικιών παρουσίασαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων. Πάνω από έναν χρόνο μετά την πρωτογενή ανοσοποίηση, 60% από αυτά είχαν ακόμα αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τη δράση IL-4 και IL-13. Το εμβόλιο μπόρεσε να μειώσει έντονα τα επίπεδα IgE, ηωσινοφιλίας, παραγωγής βλέννας και υπερευαισθησίας στους αεραγωγούς. Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας θα πρέπει τώρα να δοκιμαστούν σε περιβάλλον κλινικής δοκιμής.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.