Εμβόλιο – Άλμπερτ Μπουρλά: Τρίτη δόση Pfizer μετά τους 8 μήνες

Εμβόλιο – Άλμπερτ Μπουρλά: Τρίτη δόση Pfizer μετά τους 8 μήνες

Για μία τρίτη δόση του υπάρχοντος εμβολίου πριν τον ετήσιο ο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Πιστεύω ότι θα χρειαστεί μία τρίτη δόση -του υπάρχοντος εμβολίου- στους 9-12 μήνες, αλλά και ότι κατά πάσα περίπτωση μετά την τρίτη δόση θα πάμε σε ετήσιους εμβολιασμούς» είπε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μέχρι στιγμής γνωστές μεταλλάξεις και παρέχουν προστασία τουλάχιστον για 6 μήνες.

Σύμφωνα με τους Νew York Times, η πιθανή εξέλιξη με μία τρίτη ενισχυτική δόση, αποτελεί και τον κρίσιμο παράγοντα πίσω από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Pfizer για την παραλαβή 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων το 2022 και το 2023, ούτως ώστε να προλάβει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Η άρση της πατέντας των εμβολίων

O CEO της Pfizer δε θεωρεί ότι δε θα γίνει άρση της πατέντας των εμβολίων ενώ εξήγησε ότι για τις χώρες με χαμηλό εισόδημα, τα εμβόλια πωλούνται σε τιμές κόστους.

«Ακόμα και αν ελευθερώναμε τις πατέντες, θα χρειαζόταν 2-3 χρόνια για τον οποιονδήποτε να στήσει την απαραίτητη υποδομή και αρκετά δισεκατομμύρια» δήλωσε. «Ο μόνος λόγος που έχουμε τώρα εμβόλια, είναι ότι έχουμε μία εύρωστη φαρμακοβιομηχανία. Αν δεν την είχαμε, θα θρηνούσαμε θύματα. Μία τέτοια πρόταση επιφέρει καίριο πλήγμα σε αυτή την εύρωστη βιομηχανία» 

Το νέο φάρμακο (χάπι) κατά του Covid-19

Όσον αφορά το νέο φάρμακο σε μορφή χαπιού κατά του κορονοϊού είναι αισιόδοξος αν και δεν αποκλείει τίποτα. «η επιστήμη είναι σαν τον έρωτα: μπορεί να σου προσφέρει τη μεγαλύτερη απόλαυση και τη μεγαλύτερη αποτυχία, οπότε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι το τέλος των κλινικών ερευνών, ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ενθαρρυντικά».

Τέλος, σημείωσε ότι ο στόχος της Pfizer για φέτος είναι να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και τα 4 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022, δηλαδή σχεδόν τις μισές από τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων που επαρκούν για τον εμβολιασμό του συνόλου του παγκόσμιου πληθυσμού ετησίως. Υπολογίζεται ότι το σύνολο είναι 10 δισεκατομμύρια δόσεις.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.