fbpx
“Δωρεά οργάνων-ελπίδα ζωής”: Εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ

“Δωρεά οργάνων-ελπίδα ζωής”: Εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ

“Δωρεά οργάνων-ελπίδα ζωής” – Η ζωή αξίζει περισσότερες ευκαιρίες από μία.

Με γνώμονα αυτή την πραγματικότητα, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, διοργάνωσαν απόψε μια ξεχωριστή εκδήλωση- συζήτηση, που στόχο της είχε να εμβαθύνει στο ευαίσθητο θέμα της δωρεάς οργάνων.

Την συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και επίτιμος πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία, Στέφανος Γερουλάνος.

“Δωρεά οργάνων-ελπίδα ζωής”. Λίγο πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τις μεταμοσχεύσεις, τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις, εμπειρίες και απόψεις για τη δωρεά οργάνων και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία και πρώην επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, στο χαιρετισμό του τόνισε σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά στη δωρεά των οργάνων, ότι “υπάρχει πολύμηνη και σκληρή δουλειά πίσω από αυτό το σχέδιο νόμου από επιφανείς επιστήμονες, και αποτελεί για μας τιμή που οι πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας η οποία κατέληξε στο σχέδιο νόμου, είναι σήμερα μαζί μας.

Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος και ο κ. Ιωάννης Μπολέτης. Μαζί μας είναι και ο κ. Στρατούλης για να μοιραστεί μαζί μας μια βιωματική εμπειρία, αφού είναι και ο ίδιος αποδέκτης μοσχευμάτων”.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ,Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, χαρακτήρισε τη δωρεά οργάνων ως “κίνηση απόλυτης ανθρωπιάς” και κάλεσε τους πάντες να γίνουν δότες, γιατί με αυτό τον τρόπο προσφέρουν ένα ελιξίριο ζωής σε έναν ή περισσότερους συνανθρώπους τους. Όπως ανέφερε, με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, η ίδια και οι συνεργάτες της είναι πλέον δωρητές οργάνων.

Η κ. Κουνενάκη τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων παγκοσμίως είναι η έλλειψη μοσχευμάτων, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, διαρκώς διευρύνεται – κάτι που απέδωσε στην έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και στην περιορισμένη ενημέρωση των πολιτών σε αυτό το θέμα.

“Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά δωρεάς οργάνων” τόνισε στο μήνυμά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και συμπλήρωσε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις στοχεύει να καταστεί η Ελλάδα μία από τις πρώτες χώρες στη δωρεά οργάνων και να είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή για όλους, με πρόληψη και σωστή ενημέρωση στο θέμα αυτό.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE και πρώην υπουργός, Ηλίας Μόσιαλος, στην ενότητά του με τίτλο “Μεταμοσχεύσεις: Κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις” παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τη νεφρική ανεπάρκεια και την μεταμόσχευση νεφρών, μη διστάζοντας να το κάνει μέσα και από τη δική του βιωματική εμπειρία, δεδομένου ότι η συζυγός του είναι λήπτρια οργάνου. Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε, ότι στην Αγγλία οι ζώντες δότες είναι πάρα πολλοί, είναι οι αλτρουιστές δότες οι οποίοι κάνουν δωρεά οργάνου χωρίς να γνωρίζουν καν ποιος θα είναι ο λήπτης, χωρίς να τον έχουν συναντήσει ποτέ. Αγγλία και Ολλανδία έχουν πολύ υψηλά ποσοστά στη δωρεά οργάνων: η Αγγλία και Ολλανδία. Εμείς στην Ελλάδα “έχουμε ένα διττό πρόβλημα” επισήμανε ο κ. Μόσιαλος: Δεν έχουμε μεγάλη προσφορά σε δότες – σε ζώντες δότες είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, άρα υπάρχει το πρόβλημα της προσφοράς. Υπάρχει όμως και ένα πρόβλημα ζήτησης: Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια” σημείωσε.

Ο ομότιμος καθηγητής παθολογίας-νεφρολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Γιάννης Μπολέτης, στην ενότητά του “Μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα: Quo vadis domine?” εμφανίστηκε ανήσυχος αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στον τομέα της δωρεάς οργάνων και την πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων, και σημείωσε πως θα πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα και ουσιαστικά στον τομέα αυτό.

Στην προσωπική του περιπέτεια υγείας και στο βιβλίο του με τίτλο “Οταν γεννιέσαι τρεις φορές”, αναφέρθηκε ο συγγραφέας και πρώην υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, τονίζοντας, ότι “το πρώτο που σκέφτηκα όταν βρέθηκα χωρίς πολιτική ιδιότητα, ήταν ότι με βάση την εμπειρία που είχα από τις μεταμοσχεύσεις, πρέπει να κάνω μία προσφορά στη κοινωνία – και θεωρησα ότι η καλύτερη προσφορά ήταν αυτό το βίωμα που έζησα με τις δύο μεταμοσχεύσεις και το πόσο χρήσιμο, το πόσο πολύτιμο, το πόσο δώρο ζωής είναι η δωρεά των οργάνων. Έτσι αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο και να συμβάλω στη διάδοση αυτής της ιδέας” ανέφερε ο κ. Στρατούλης.

Ευχή όλων ήταν η χώρα μας να γυρίσει σελίδα, να αποβάλει τις όποιες προκαταλήψεις και να προχωρήσει ισάξια με τις άλλες ευρωπαικές χώρες στη δωρεά οργάνων, χαρίζοντας στη ζωή μια δεύτερη ευκαιρία.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.