Εκατομμύρια γυναίκες έχουν σκεφτεί πόσο πιο «ελεύθερες» θα ένιωθαν αν η χρήση του σουτιέν δεν ήταν άτυπα «υποχρεωτική». Προς το παρόν δεν υπάρχουν μελέτες οι οποίες δείχνουν πως υπάρχουν οφέλη για την υγεία είτε φορώντας στηθόδεσμο, είτε όχι. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί κοινοί μύθοι που ενώ μπορεί να φαίνονται λογικοί στην πραγματικότητα δεν έχουν ισχύ.

  • Μύθος 1
Το underwire (μπανέλα) προκαλεί καρκίνο του μαστού

Ο λόγος πίσω από αυτό το μύθο είναι ότι το underwire μπλοκάρει το λεμφικό υγρό και μπορεί να αναπτυχθεί όγκος. Ωστόσο δεν υπάρχουν ακαδημαϊκές μελέτες που να δείχνουν τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη καρκίνου και στη χρήση σουτιέν με μπανέλα.

  • Μύθος 2
Τα σουτιέν προκαλούν χαλάρωση

Πριν από μερικά χρόνια ο Γάλλος επιστήμονας Jean-Dennis Rouillon είχε ολοκληρώσει μία μελέτη 15 χρόνων όπου διαπίστωσε πως οι γυναίκες που φορούσαν σουτιέν είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν χαλάρωση στο στήθος.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως ο επιστήμονας δεν είχε δημοσιεύσει αυτά τα ευρήματα, αντιθέτως έγινε viral μιλώντας σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό για τα προκαταρκτικά του ευρήματα! Διάφορες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά δεν θεωρούνται τόσο αξιόπιστες γιατί δεν έχουν ελεγχθεί από άλλους ειδικούς του τομέα για να βεβαιωθούν ότι τα αποτελέσματα είναι ακριβή.

σουτιέν

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι από τις γυναίκες που πήραν συνέντευξη (ο αριθμός των οποίων κυμάνθηκε από 100 σε πάνω από 300, ανάλογα με το μέσο ενημέρωσης που ανέφερε την ιστορία), ήταν όλες κάτω των 35 ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες από αυτές μάλλον δεν είχαν αρχίσει να βιώνουν τη φυσική απώλεια κολλαγόνου και ελαστικότητας του δέρματος που έρχεται με την ηλικία. Η μελέτη επίσης δεν φαίνεται να παρακολουθεί αυτές τις γυναίκες με την πάροδο του χρόνου για να δει αν ο ιστός του μαστού τους είχε αλλάξει από την πρώτη τους συνέντευξη.

  • Μύθος 3
Το να είσαι braless σημαίνει ότι είσαι… άτακτη

Πολλοί άνθρωποι έχουν υποσυνείδητα τη θεωρία πως μία γυναίκα χωρίς σουτιέν στέλνει σεξουαλικά μηνύματα τα οποία περιέχουν μία «ελαφρότητα». Ο τρόπος ντυσίματος όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι μια έκφραση της προσωπικότητάς μας και όχι μια ερμηνεία κάποιου που δεν μας γνωρίζει προσωπικά. Ακριβώς όπως τα ξανθά μαλλιά δεν είναι αντιπροσωπευτικά της νοημοσύνης, τα ρούχα δεν στέλνουν ένα δευτερεύον μήνυμα.

  • Μύθος 4
Μη φορώντας σουτιέν θα βοηθήσετε το στήθος σας να μεγαλώσει

Στην εφηβική ηλικία συνήθως ακούγαμε πως όσες περισσότερες ώρες δεν φοράμε σουτιέν τόσο βοηθάμε το στήθος μας να μεγαλώσει. Φυσικά και δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα σχετικά με το ότι φορώντας στηθόδεσμο το στήθος μας περιορίζεται, αντιθέτως είναι γνωστό πως μπορεί να αναπτυχθεί ή να συρρικνωθεί λόγω της διατροφής και της άσκησης.

Τα οφέλη των αθλητικών σουτιέν

Είναι αλήθεια όμως πως τα αθλητικά σουτιέν έχουν τα οφέλη τους. Είναι θέμα προστασίας του στήθους ώστε να μην διακόπτουν την προπόνησή μας ή να προσθέτουν επιπλέον βάρος με το να είναι ελεύθερα. Ένας αθλητικός στηθόδεσμος μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τη φθορά των θηλών.

σουτιέν

Free the nipple

Το «free the nipple» δεν είναι για πολλές από εμάς μία εύκολη υπόθεση, σίγουρα είναι το πιο άνετο πράγμα για τις γυναίκες μέσα στο σπίτι αλλά το να συνηθίσουμε να βγαίνουμε χωρίς σουτιέν είναι κάτι που μπορεί να πάρει καιρό.

Μπορεί να αισθανθείτε άβολα με το μέγεθος των μαστών σας αλλά πρέπει να θυμάστε ότι εσείς είστε αυτές που αποφασίζετε για το σώμα σας. Μπορείτε επίσης στην αρχή να έχετε τα χέρια σας σταυρωμένα μπροστά στο στέρνο σας.

Μερικές κοπέλες λένε ότι αισθάνονται σαν να τις βλέπει διαφορετικά ο κόσμος επειδή «ξέρει» ότι δεν φορούν σουτιέν! Αυτό βέβαια είναι μόνο στο μυαλό μας. Να θυμάστε πως στην ουσία κανείς δεν νοιάζεται, και αν ορισμένοι διατηρούν κάποιους κοινωνικούς κανόνες, δεν χρειάζεται να τους ακολουθείτε.

Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην φοράμε σουτιέν λόγω του ότι ασκεί πίεση στο δέρμα μας, η οποία διαταράσσει τον ύπνο μας και πιθανώς την κυκλοφορία του αίματος. 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.