fbpx
Γιατί το 4ο κύμα κορονοϊού θεωρείται πιο επικύνδυνο από τα προηγούμενα;

Γιατί το 4ο κύμα κορονοϊού θεωρείται πιο επικύνδυνο από τα προηγούμενα;

Σε μία ακόμη επιχείρηση για την αντιμετώπιση του 4ου κύματος οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, βάζουν ξανά «πλάτη».

Αξιοποιώντας το βασικό «όπλο» που έχουν στη διάθεσή τους για να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία, δηλαδή τα εμβόλια και τα τεστ για τον κορνοϊό, οι αρμόδιοι ξεδιπλώνουν το σχέδιο κατάσβεσης με στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις, είτε σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες είτε κατά τόπους, και υπό εξαιρετικά πιεστικές και αιφνίδιες συνθήκες.

4ο κύμα κορονοϊού – Σύγκριση με τα προηγούμενα 

Όπως επισήμανε χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, χρειάστηκαν μόλις δύο εβδομάδες για να «εκτιναχθεί» ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ενώ τον προηγούμενο χειμώνα και με τον κρύο καιρό «καλό αγωγό» του κορονοϊού χρειάστηκαν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να καταγραφεί τέτοια αύξηση.

Εκτός από την ταχύτητα της εξάπλωσης του κορονοϊού, αυτό το κύμα χαρακτηρίζεται από τις διαγνώσεις που γίνονται κυρίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών και που σχετίζονται με τη νυχτερινή διασκέδαση. Παρόμοιο προφίλ των θετικών στον κορονοϊό, δηλαδή νεότεροι ηλικιακά και με κοινό στοιχείο τη μόλυνση κατά τη διασκέδαση, είχε καταγραφεί και στην έξαρση του δεύτερου κύματος τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο, αλλά με μικρότερο αριθμό διαγνώσεων.

Ο εμβολιασμός αναδεικνύεται στην ειδοποιό διαφορά αυτού του κύματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα. «Ο εμβολιασμός ήδη έχει σώσει δεκάδες συμπολίτες μας από βαριά νόσο και θάνατο και υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα εμβόλια έχουν σπάσει τη σχέση κρουσμάτων- θανάτων που βλέπαμε σε προηγούμενα κύματα. Η εμβολιαστική κάλυψη, προς το παρόν, έχει αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό τη μετάβαση του ιολογικού φορτίου από τις νεότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες και έχει προστατέψει ευπαθείς ομάδες» ανέφερε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. Σημειωτέον όμως ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε σαφής αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών, μια ηλικιακή ομάδα με σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 70%.

Έλεγχος της πανδημίας

Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν πως «ακόμη και σήμερα μπορούμε να ανακόψουμε αυτή την αυξητική πορεία της πανδημίας. Είναι απολύτως στο χέρι μας» όπως είπαν χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση. Το εμβόλιο αποτελεί το «υπερ-όπλο» σε αυτήν την επιχείρηση ανάσχεσης της επιδημίας, ενώ επικουρικά λειτουργεί η τήρηση των μέτρων προστασίας και ο έλεγχος (testing) για κορονοϊό.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, κατά τους ειδικούς, το χρειάζονται άμεσα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων που διατρέχουν κίνδυνο λόγω ηλικίας είτε και λόγω συνοδού νοσήματος, αλλά και οι νέοι καθώς λόγω της κινητικότητας και της κοινωνικότητας που τους χαρακτηρίζει μετατρέπονται σε «εστίες» μετάδοσης.

«Για να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι μας είναι σημαντικό να αυξήσουμε δραστικά και άμεσα την εμβολιαστική μας κάλυψη» απήθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους ανεμβολίαστους πολίτες η κυρία Παπαευγγέλου, εξηγώντας πως «αυτό που σήμερα επείγει πιο πολύ από ο,τιδήποτε άλλο, είναι ο άμεσος εμβολιασμός αυτών που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη. Δηλαδή, όλων των ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας που είναι ηλικίας άνω των 50 ετών».

Κάλεσε επίσης και τους νέους που αποτελούν τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων, πάνω από το 80%, να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές. «Δεν θέλουμε στην επιστροφή τους να μεταφέρουν τον ιό από το νησί στο πατρικό τους και σε ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι, στην παρέα αλλά και στο εργασιακό τους περιβάλλον. Είναι σαφές ότι οι εμβολιασθέντες δύσκολα θα κολλήσουν. Αλλά ακόμη και τότε οι πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να μεταδώσουν τον ιό στις επαφές τους είναι πολύ μικρές» ανέφερε η καθηγήτρια. Σημείωσε ακόμη την ανάγκη της συστηματικής διενέργειας αυτοδιαγνωστικού τεστ, self-test, από όλους όσους έχουν αυξημένη κινητικότητα ή ζουν σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, ώστε να διαγιγνώσκεται έγκαιρα η λοίμωξη και να ελέγχεται η διασπορά.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.