Η καθηγήτρια Α.Κοτανίδου διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής όποιος χρειαστεί κάποιο κρεβάτι στις ΜΕΘ θα μπορέσει να το βρει: «αυτή τη στιγμή προσπαθούμε μέσα από μια κινητοποίηση να δημιουργήσουμε παραπάνω κρεβάτια. Εν ανάγκη θα μετατρέψουμε και άλλες μονάδες σε μονάδες εντατικής θεραπείας για covid-19, ώστε όλοι όσοι χρειαστούν κρεβάτι να βρουν».

Μιλώντας στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να μετατραπούν επιπλέον χώροι σε ΜΕΘ. Δηλαδή μια καρδιολογική μονάδα, μια νευρολογική κ.ά- σε πολυδύναμες μονάδες. «Για παράδειγμα, αν μια καρδιολογική μονάδα έχει αρκετά κρεβάτια κενά, μπορεί να νοσηλεύσει ασθενείς με covid-19. Αυτό θα συμβεί εφόσον τοποθετηθούν ειδικά διαχωριστικά και χωριστεί σε δυο μέρη. Το προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους ασθενείς με covid-19, θα είναι διαφορετικό από το προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους υπόλοιπους ασθενείς».

Επιπλέον υποστήριξε ότι «έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό. Ενδεχομένως αν δούμε ότι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας στις ΜΕΘ για covid-19 γεμίζουν, να διαθέσουμε από την άλλη εβδομάδα άλλα 43 κρεβάτια σε πολυδύναμες μονάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό από ελεύθερα κρεβάτια. Θα αρχίσουμε να ανησυχούμε, εάν βλέπουμε πάνω από 500 κρούσματα για τουλάχιστον τρεις ημέρες»

Με πάνω από 500 για τουλάχιστον τρεις ημέρες θα πρέπει να ανησυχήσουμε

Επισήμανε ότι θα υπήρχε κίνδυνος αν «από όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια που κάνουν το τεστ PCR για τον κορονοϊό, δούμε ένα ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων. Αν δηλαδή τα κρούσματα καθημερινά είναι πάνω από 500 για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση θα αρχίσουμε να ανησυχούμε».

Η καθηγήτρια Α. Κοτανίδου τόνισε επίσης επιτακτική την χρήση μάσκας από όλους τους πολίτες. «Οι πιο μεγάλοι άνθρωποι είναι οι πιο συμμορφωμένοι αυτή τη στιγμή. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα που βλέπαμε τις πρώτες μέρες αυτού του δεύτερου κύματος ήταν νέα άτομα. Αυτά τα νέα άτομα πήγαν στα σπίτια τους και κόλλησαν τους πιο μεγάλους. Έτσι αρχίσαμε να βλέπουμε τελευταία στο νοσοκομείο και πιο μεγάλους ανθρώπους με covid-19».

Τέλος ανέφερε ότι «Συνεχώς ετοιμάζονται άλλες μονάδες. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε και 50 καινούργια κρεβάτια από τη δωρεά της βουλής στο νοσοκομείο «Σωτηρία».  Όσον αφορά τη δωρεά του «Ιδρύματος Στ. Νιάρχος» κάποια από τα 177 θα λειτουργήσουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα άλλα θα ανοίξουν από τον καινούργιο χρόνο»

Στοιχεία από: www.amna.gr