Σε ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση εξακολουθεί να παραμένει η Ελλάδα όσον αφορά την πανδημία του Covid-19 σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους χάρτες που δημοσιεύονται εβδομαδιαίως από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Στον αναθεωρημένο χάρτη αυτής της εβδομάδας η χώρα μας παραμένει με «πράσινες» περιοχές στην Ε.Ε. «Πράσινες» (ασφαλέστερη ζώνη) θεωρούνται η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.

Οι χάρτες αυτοί αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τα νέα δεδομένα που αφορούν τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από τις 21 έως τις 28 Ιανουαρίου.

Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη 

Η Ελλάδα απέναντι στον Covid-19 -μαζί με ελάχιστες άλλες χώρες της Ευρώπης- βρίσκεται ολόκληρη στο «πράσινο» κομμάτι του χάρτη όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας. Το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης όμως Ευρώπης παραμένει στο «κίτρινο».

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του 4%, κάτι που δεν ισχύει για άλλα κράτη της Ευρώπης, με πληρέστερο ‒πολλές φορές‒ σύστημα υγείας.

Ακόμη, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «πορτοκαλί» κομμάτι του χάρτη, όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους. Η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων, όπως και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο κίτρινο χρώμα, που σημαίνει πως έχουν τα λιγότερα κρούσματα το τελευταίο 14ήμερο. Σε παρόμοια καλή κατάσταση βρίσκονται η Κρήτη, η Βορειοδυτική Πελοπόννησος και μέρος της Δυτικής Θεσσαλίας. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους χάρτες, το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη. Αυτό σημαίνει πως έχουν πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία της πανδημίας και των κρουσμάτων από τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της Ε.Ε.), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι χρωματισμοί στους χάρτες γι’ αυτές τις περιοχές.

Στοιχεία από: amna.gr

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.