Π.O.Y.: Ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Ουχάν στις 14 Ιανουαρίου

Π.O.Y.: Ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Ουχάν στις 14 Ιανουαρίου

Ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) θα φτάσει την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στην κινεζική πόλη Ουχάν από τη Σιγκαπούρη, στο πλαίσιο της έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της Κίνας.

Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έχει δηλώσει πως ο Οργανισμός προσβλέπει στη συνεργασία με την Κίνα αναφορικά με την αποστολή για τον εντοπισμό της πηγής του ιού και τον τρόπο διάδοσής του στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Ο ίδιος είχε δηλώσει προηγουμένως πως «απογοητεύτηκε πολύ» όταν απαγορεύτηκε η είσοδος στους εμπειρογνώμονες νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω δύο μέλη της ομάδας. Η Κίνα δήλωσε πως υπήρξε «παρανόηση».

«Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, θα φτάσουν αεροπορικώς από τη Σιγκαπούρη στην Ουχάν στις 14 Ιανουαρίου», δήλωσε σήμερα σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε σε ερώτηση αν η ομάδα θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα μόλις φτάσει και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το δρομολόγιο της αποστολής.

Ο κορονοϊός εντοπίστηκε πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στην πόλη Ουχάν της Κεντρικής Κίνας και έκτοτε έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο, μολύνοντας περισσότερους από 90.500.000 ανθρώπους και στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 2 εκατομμύρια.

Πριν από την επίσκεψη της αποστολής, ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Κίνας Ουάνγκ Γι ανέφερε, απαντώντας στην ερώτηση για το πότε και πού άρχισε η πανδημία, ότι «όλο και περισσότερες μελέτες» δείχνουν ότι ο ιός εμφανίστηκε σε πολλές περιοχές.

Υγειονομικός εμπειρογνώμονας που συνεργάζεται με τον Π.Ο.Υ. είχε δηλώσει προηγουμένως πως οι προσδοκίες ότι η ομάδα θα καταλήξει σε ένα συμπέρασμα από το ταξίδι της στην Κίνα θα πρέπει να είναι «πολύ χαμηλές».

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.