fbpx
Νοσοκομείο κέντρο αναφοράς για ασθενείς με Long Covid – Ποιοι κινδυνεύουν;

Νοσοκομείο κέντρο αναφοράς για ασθενείς με Long Covid – Ποιοι κινδυνεύουν;

Το 30% των ασθενών που θα νοσήσουν από κορονοϊό θα βρεθούν αντιμέτωποι με το σύνδρομο Long Covid, το οποίο απαιτεί ολιστική διεπιστημονική προσέγγιση και εκπαιδευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Υγείας προχωρά στην δημιουργία πρότυπου διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς για ασθενείς με Long Covid στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Καινούργια ή εμμένοντα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς με Covid, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής λοίμωξης από κορονοϊό. Αυτό τόνισαν οι επιστήμονες σε συνέντευξη τύπου, στην οποία παρουσιάστηκε το πρότυπο διεπιστημονικό κέντρο αναφοράς για ασθενείς με Long Covid στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Αντιμετώπιση της Long Covid

Νοσοκομείο θα προσφέρει τα αποτελέσματα των εξετάσεων μέσω υπολογιστή

Το ιατρείο δημιουργήθηκε μετά τις επίμονες διαμαρτυρίες ασθενών για συμπτώματα που εμμένουν μετά την αποθεραπεία τους από τον κορονοϊό, ανέφερε η Παρασκευή Κατσαούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και συντονίστρια του διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς Long Covid.

«Πρώιμα εδώ και 14 μήνες, αναγνωρίζοντας και τις εξωπνευμονικές επιπτώσεις της νόσου και ανταποκρινόμενοι στις κλήσεις των ασθενών, διευρύναμε το post Covid διεπιστημονικό ιατρείο, σε μη νοσηλευθέντες ασθενείς που είχαν νοσήσει και την εξέταση των ασθενών πέρα από το αναπνευστικό σύστημα, δημιουργώντας ιατρική ομάδα με τους καρδιολόγους, τους ενδοκρινολόγους και την ομάδα καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης και σε συνεργασία με την ομάδα ασθενών Long Covid», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι εξωνοσοκομειακοί ασθενείς με Long Covid που έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο είναι 55, με τους μισούς από αυτούς να εμφανίζουν συμπτώματα από το νευρικό σύστημα.

«Καταγράφουμε, ερευνούμε, διαγιγνώσκουμε και αντιμετωπίζουμε ολιστικά τους ασθενείς με Long Covid, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και την Πολιτεία, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε το έργο μας, καθώς ήδη, πάνω από 200 ασθενείς είναι σε αναμονή», σημείωσε η Καθηγήτρια.

Covid-19 και στρες

Τι έδειξε μελέτη για την Long Covid;

Στην αναγνώριση του συνδρόμου Long Covid 12 εβδομάδες μετά τη νόσηση από κορονοϊό, αναφέρθηκε η Παρασκευή Κατσαούνου, η οποία ανέφερε πως «καινούργια ή εμμένοντα  συμπτώματα, πάνω από 200, μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς με Covid ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής λοίμωξης».

Επιπρόσθετα των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν κόπωση,  διαταραχές ύπνου, άγχος, κατάθλιψη, ταχυκαρδίες και νευρολογικά συμπτώματα (δυσαυτονομία, γνωστικά ελλείμματα κλπ). Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι υποτροπιάζοντα και να εκλύονται μετά  από στρες, αφυδάτωση, σωματική κόπωση.

Τι προβλέπουν τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του long Covid;

Μάλιστα, οι γιατροί της κλινικής έχουν δημοσιεύσει τα πρώιμα αποτελέσματα από την εμπειρία τους με τους έλληνες ασθενείς  σε μελέτη που απέδειξε πως όσοι ασθενείς δεν έχουν νοσηλευτεί, έχουν παρόμοια συμπτώματα με τους νοσηλευόμενους, τα οποία όμως υποτροπιάζουν.

«Αν και η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται αρχικά να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για Long Covid σε σύγκριση με τη Δέλτα, επειδή αφορά σε μεγάλο πληθυσμό ατόμων, οι τελικοί αριθμοί ανθρώπων με Long Covid μπορεί να είναι αυξημένοι συνολικά. Οι επιπτώσεις του Long Covid μπορεί να αποτελέσουν σημαντικότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας με σημαντικότατη επιβάρυνση στην οικονομία», κατέληξε.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα επίμονα συμπτώματα της λεγόμενης μακράς Covid-19, τα οποία διαρκούν για μήνες, είναι συχνότερα στις γυναίκες, στους ανθρώπους ηλικίας 50 έως 60 ετών και σε όσους είχαν γενικότερα κακή υγεία πριν την πανδημία, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τους δρες Έλαν Τόμσον και Ντίλαν Ουίλιαμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσαν στοιχεία για 6.907 ανθρώπους με Covid-19 (με βάση δέκα ξεχωριστές δειγματοληπτικές έρευνες), καθώς και ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για 1,1 εκατομμύρια άτομα που είχαν διαγνωστεί με την ίδια νόσο.

Διαπιστώθηκε ότι συμπτώματα για περισσότερο χρόνο από 12 εβδομάδες ανέφεραν – ανάλογα με τη δειγματοληψία – το 8% έως 17% των ανθρώπων, με το 1,2% έως 4,8% από αυτούς να νιώθουν σοβαρά συμπτώματα. Η πιθανότητα μακράς Covid-19 αυξανόταν έως την ηλικία των 70 ετών. Το γυναικείο φύλο, η προπανδημική κακή κατάσταση της σωματικής ή ψυχικής υγείας, η παχυσαρκία και το άσθμα βρέθηκαν να είναι παράγοντες αυξημένου κινδύνου για μακρόχρονη Covid-19.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.