Εξαιρετικά αποτελεσματικό φαίνεται να είναι το εμβόλιο της Pfizer στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, όπως είχαν καταγράψει οι κλινικές δοκιμές, επισημαίνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως προκύπτει, το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ γενικότερα εμφανίζει 92% πραγματική αποτελεσματικότητα εκτός κλινικών δοκιμών.

Στο Ισραήλ περισσότερα από τρία εκατομμύρια πολίτες μέχρι στιγμής έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer, συμπεριλαμβανομένου του 82% των πολιτών άνω των 60 ετών. Επίσης, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Το Ισραήλ άρχισε να εμβολιάζει και ενηλίκους 35 ετών και άνω, με ρυθμό 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Μόσιαλος

Ο εντυπωσιακός ρυθμός των εμβολιασμών στο Ισραήλ συμπορεύεται με μια εξαιρετική απόδοση ανάλυσης των στοιχείων από τους εμβολιασμούς σε πραγματικό χρόνο, τονίζει ο κ. Μόσιαλος.

Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, συνολικά έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό 371 άνθρωποι (0,04% των εμβολιασθέντων) και μόνο 16 από αυτούς χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Επίσης, από σχετική ανάλυση προκύπτει ότι:

– Από 668.100 ανθρώπους άνω των 60 ετών που έλαβαν τη δεύτερη δόση Pfizer περισσότερο από μία εβδομάδα πριν, 473 έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. Από αυτούς, 38 νοσηλεύονται, 14 θεωρούνται σε σοβαρή κατάσταση και δύο έχουν πεθάνει. Συγκριτικά, την περασμένη εβδομάδα σε ανάλυση μεταξύ όλων των πολιτών άνω των 60 ετών, 3.835 διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό, δηλαδή το 0,25% περίπου του συνολικού πληθυσμού άνω των 60 ετών.

– Συγκρίνοντας την πλήρως εμβολιασμένη ομάδα άνω των 60 ετών (δηλαδή, όσους βρίσκονται επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση) με όσους έχουν λάβει μία ή καμία δόση του εμβολίου και είναι σε ηλικία άνω των 60, υπάρχει μείωση 83% στις παρατηρούμενες περιπτώσεις Covid-19 σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

– Μεταξύ των πολιτών κάτω των 60 ετών παρατηρείται ένα παρόμοιο μοτίβο: 226 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 325.301 πολίτες κάτω των 60 ετών, επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου (0,07%). Μεταξύ των μη εμβολιασμένων κάτω των 60 ετών υπάρχουν 41.760 περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (0,57%).

Την περασμένη Πέμπτη οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης της Maccabi ‒ενός από τους τέσσερις δημόσιους φορείς υγειονομικής περίθαλψης της χώρας‒ ανακοίνωσαν αποτελέσματα από την εκστρατεία εμβολιασμού των μελών της. Τα δεδομένα προκύπτουν από τη σύγκριση με ομάδα ελέγχου μη εμβολιασμένων. Για περίπου 248.000 μέλη της Maccabi, την Πέμπτη είχε ήδη περάσει μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.

– Από αυτούς, μόλις 66 μολύνθηκαν από τον ιό, η πλειονότητα των οποίων ήταν άνω των 55 ετών, και περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν υποκείμενα νοσήματα.

– Όλοι αυτοί που μολύνθηκαν παρουσίασαν ήπια μορφή της νόσου και κανένας δεν νοσηλεύτηκε.

– Κατά την ίδια χρονική περίοδο, περίπου 8.250 νέες περιπτώσεις Covid-19 εμφανίστηκαν στην ομάδα ελέγχου των περίπου 900.000 μη εμβολιασμένων ατόμων.

Όσοι δεν εμβολιάστηκαν είχαν 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από την ασθένεια σε σύγκριση με εκείνους που είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο. Αυτό δίνει στο εμβόλιο της Pfizer 92% πραγματική αποτελεσματικότητα εκτός κλινικών δοκιμών (το οποίο εμπίπτει στα διαστήματα εμπιστοσύνης της ανάλυσης των αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής).

Σύμφωνα με τις μελέτες που πραγματοποίησε η Pfizer, η προστασία ξεκινά μία εβδομάδα μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου και το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα περίπου 95%.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ