Πάνω από 100.000 ανθρώπους έχει μολύνει ο Covid19 στην χώρα μας, όπως δήλωσε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. Ακόμη πρόσθεσε ότι η συλλογική ανοσία στη χώρα μας είναι εξαιρετικά χαμηλή, αναλογικά με την πάνω από το 50% του πληθυσμού ανοσία, όπου επιθυμούμε.

Σχετικά με το ποσοστό των ασυμπτωματικών νοσούντων από Covid19, έκανε λόγο για «μια δυναμική κατάσταση που είναι δύσκολο να περιγραφεί διεθνώς». Oι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού κυμαίνονται από 50% έως και 80%. 

Aνοδικές τάσεις στο ρυθμό αύξησης της επιδημίας του κορονοϊού παρατηρούνται την τελευταία εβδομάδα, όπως ανέφερε σήμερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιόρκινης.

O καθηγητής τόνισε ότι το σενάριο της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, φαίνεται να έχει ανασταλεί προς το παρόν στην Ελλάδα. Περιμένει όμως να αυξηθούν τα κρούσματα όσο οι άνθρωποι επιστρέφουν σε κλειστούς χώρους, κάτι που θα συμβεί και στη χώρα μας από τα τέλη του Οκτώβρη.

Αυξάνεται την τελευταία εβδομάδα και ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη.

Συγκεκριμένα ο Μαγιορκίνης δήλωσε ότι προηγούμενη εβδομάδα ήταν κάτω από 70 και τώρα είναι πάνω από 80. Επιπλέον τόνισε ότι εξακολουθεί να παραμένει η Αττική μία επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή όσον αφορά τον Κορονοϊό.

Υπάρχει δυναμική της πανδημίας δυσανάλογη στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η Αττική έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς εκεί καταγράφονται πλέον τα μισά από τα συνολικά κρούσματα.

Τέλος έγινε αναφορά υπέρ μετάδοση κυρίως από ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού. Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο με την συνεπή τήρηση των μέτρων. Η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις είναι επίσης επιβεβλημένος τρόπος για τον περιορισμό της διασποράς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ