Κρυολόγημα, εποχική γρίπη ή covid-19; Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα

Κρυολόγημα, εποχική γρίπη ή covid-19; Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα

Δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί η κάθε ενόχληση που προκαλείται στο αναπνευστικό σας. Διαβάστε και ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να διακρίνετε τα συμπτώματα της Covid-19 από τη γρίπη και το κρυολόγημα.

Επακόλουθο της πανδημίας του κορονοϊού είναι η παραμικρή ανησυχία σε περιπτώσεις που αισθανθούμε αδιαθεσία, κάποια ενόχληση στο λαιμό, λίγο βήχα ή καταρροή, μήπως είμαστε εμείς το επόμενο κρούσμα.

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε τα διάφορα συμπτώματα από κάποια πάθηση του αναπνευστικού μας συστήματος;

Ashish Jha
Ashish Jha, Ιατρός – Αναπληρωτής Καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας.

Ο Δρ. Ashish Jha, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και νυν πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown δίνει μια απάντηση στην παραπάνω εύλογη απορία. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο Δρ. Jha, να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας, ιδίως αν τα συμπτώματα προσιδιάζουν σε εκείνα της γρίπης ή της COVID-19.

 

Covid-19

Η νόσος που προκαλεί ο νέος κορoνοϊός SARS-CoV-2, αποτελεί μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού που μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα, έχει όμως σημαντικά σοβαρότερες επιπτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη νοσηλεία, τις διαρκείς επιπλοκές έως και τον θάνατο.

Tα χαρακτηριστικά του ιού είναι η παύση γεύσης, η ανοσμία και η δύσπνοια. Είναι επίσης ο υψηλός πυρετός, ο βήχας και μυϊκοί πόνοι. Άλλα πιθανά συμπτώματα μπορεί να είναι πονόλαιμος, διάρροια, κεφαλαλγία, κόπωση και απώλεια όρεξης.

Εξαιρετικά σημαντικό ώστε να θυμόμαστε είναι πως οι ασυμπτωματικοί φορείς εξακολουθούν να είναι μεταδοτικοί.

Εποχική γρίπη 

Πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική αναπνευστική λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της γρίπης Α, Β ή Γ. Τα κοινά χαρακτηριστικά της εποχικής γρίπης είναι ο πυρετός, ο βήχας και λοιποί μυϊκοί πόνοι. Άλλα πιθανά συμπτώματα: Πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση ή/και καταρροή, ρίγη, κεφαλαλγία, κόπωση, απώλεια όρεξης.

Η γρίπη είναι στην ουσία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

γρίπη

Ουσιαστικά η διαφορά από την Covid-19 είναι ότι η γρίπη δεν προκαλεί δύσπνοια.

Κρυολόγημα

γρίπηΤο κοινό κρυολόγημα (ιογενής ρινίτιδα) είναι λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού που μπορεί να οφείλεται σε κάποιον από εκατοντάδες διαφορετικούς ιούς. Τα κρυολογήματα είναι ήπιες λοιμώξεις της μύτης και του φάρυγγα που προκαλούνται από περισσότερους από 200 διαφορετικούς ιούς. Ο ρινοϊός είναι η πιο κοινή αιτία και ευθύνεται για το 10% με 40% των κρυολογημάτων. Είναι συνήθως ήπια και υποχωρεί σε μια εβδομάδα. Τα σύνηθες χαρακτηριστικά του κρυολογήματος είναι το αίσθημα συμφόρησης, καταρροή, βήχας και πονόλαιμος. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι τα δέκατα ή χαμηλός πυρετός, πόνοι στους μύες και κόπωση.

Το κρυολόγημα δεν προκαλεί δύσπνοια, πόνους στο σώμα, ρίγη ή απώλεια όρεξης και συνήθως δεν προκαλεί υψηλό πυρετό σε αντίθεση με την Covid-19.

Αλλεργίες 

γρίπηΗ περίοδος από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα περίπου Μαΐου, είναι η ίσως η πιο δύσκολη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Καθώς η άνοιξη κάνει την εμφάνισή της και η φύση βρίσκεται σε πλήρη άνθηση, εμφανίζονται όλο και περισσότερες εστίες που πυροδοτούν ένα φάσμα αλλεργικών αντιδράσεων. Η γύρη, η σκόνη, οι κάμπιες είναι μερικά από εκείνα τα αλλεργιογόνα που την εποχή αυτή προκαλούν μία πληθώρα αλλεργιών σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η εποχική αλλεργία δεν προκαλείται από κάποιον ιό. Προκύπτει από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια αλλεργιογόνο ουσία  όπως η γύρη των φυτών. Οι αλλεργίες είναι συνήθως εποχιακές, διαρκούν για εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με το αλλεργιογόνο στον αέρα. Τα κύρια συμπτώματα είναι ρινική καταρροή, κνησμός στα μάτια, φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση.

Οι αλλεργίες δεν προκαλούν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, μυϊκούς πόνους, πονόλαιμο, διάρροια, ρίγη, πονοκεφάλους, κόπωση ή απώλεια όρεξης.

Άσθμα 

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στους αεραγωγούς οι οποίοι στενεύουν εμποδίζοντας την αναπνοή. Όπως εξηγεί ο Δρ Jha, το άσθμα μπορεί να προκληθεί από κρυολόγημα ή γρίπη, αλλά είναι μια ξεχωριστή κατάσταση. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι η δυσκολία στην αναπνοή, το σφίξιμο στο στήθος και ο επίμονος βήχας. Μια σοβαρή κρίση άσθματος μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, αύξηση των παλμών, εφίδρωση και μελάνιασμα στα χείλη και τα νύχια.

Το άσθμα δεν προκαλεί πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονόλαιμο, διάρροια, συμφόρηση, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, ρινική καταρροή, ρίγη, κεφαλαλγία, κόπωση ή απώλεια όρεξης.
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.