fbpx
Ανατροπή στο διάστημα που ο κορονοϊός παραμένει μολυσματικός στον αέρα

Ανατροπή στο διάστημα που ο κορονοϊός παραμένει μολυσματικός στον αέρα

Μέσα σε 20 λεπτά από τη στιγμή που θα βρεθεί στον αέρα, ο κορονοϊός χάνει το 90% της ικανότητάς του να μολύνει τον άνθρωπο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αποδυνάμωσης του συμβαίνει μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά, δείχνει έρευνα βρετανών επιστημόνων.

Τα ευρήματα, που συνιστούν τις πρώτες προσομοιώσεις για το πώς επιβιώνει ο ιός στον εκπνεόμενο αέρα, επιβεβαιώνουν το πόσο σημαντική για τη διάδοση του ιού είναι η μετάδοση από κοντινή απόσταση.

Κορονοϊός και μέτρα προστασίας

Δείχνουν ακόμη, σημειώνει ο «Guardian», ότι η τήρηση αποστάσεων και οι μάσκες είναι πολύ παράγοντες πολύ σημαντικοι για την πρόληψη της μόλυνσης – σε μικρότερο βαθμό και ο εξαερισμός.

Οι υποθέσεις μας για τον χρόνο επιβίωσης του ιού σε μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σταγονίδια βασίζονταν σε μελέτες που περιλάμβαναν τον ψεκασμό του ιού σε σφραγισμένα δοχεία τα οποία ονομάζονται τύμπανα Goldberg και περιστρέφονται για να διατηρούν τα σταγονίδια στον αέρα. Αμερικανοί ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι ο ιός μπορούσε να ανιχνευθεί έπειτα από τρεις ώρες.

Τώρα, οι ερευνητές από το Μπρίστολ έφτιαξαν μια συσκευή που τους επέτρεπε να παράγουν αριθμό μικροσκοπικών ιικών σωματιδίων και να τα αφήνουν να αιωρούνται ελέγχοντας παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία ακόμη και η ένταση του φωτός.

Διαπίστωσαν ότι τα ιικά σωματίδια, όταν αφήσουν τις σχετικά υγρές και πλούσιες σε διοξείδιο του άνθρακα συνθήκες των πνευμόνων, στεγνώνουν ενώ η μετάβαση σε χαμηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα  (πιο καθαρός αέρας) σχετίζεται με ταχεία αύξηση του pH.

Και οι δύο παράγοντες διαταράσσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τον άνθρωπο. Στον σχετικά ξηρό αέρα, λ.χ. ενός γραφείου, ο ιός έχασε το μισό της μεταδοτικότητας σε πέντε δευτερόλεπτα, ενώ η πτώση ήταν πιο αργή αλλά σταθερή στη συνέχεια. Στον πολύ υγρό αέρα, λχ του μπάνιου, η πτώση ήταν πιο σταδιακή. Επιπλέον η θερμοκρασία του αέρα δεν είχε διαφορά στη μολυσματικότητα του ιού, σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η μετάδοση του ιού είναι χαμηλότερη σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ο κόσμος, εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα ο Τζόναθαν Ράιντ, καθηγητής στο Μπρίστολ και βασικός συντάκτης της έρευνας, είναι επικεντρωμένος στους χώρους που δεν αερίζονται καλά ή στη διάδοση μέσα σε ένα δωμάτιο. «Δεν λέω ότι αυτό δεν συμβαίνει, αλλά νομίζω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος έκθεσης είναι όταν βρίσκεσαι κοντά σε κάποιον», επισήμανε.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.