Κατ’ οίκον εμβολιασμός για τα άτομα με κινητικά προβλήματα

Κατ’ οίκον εμβολιασμός για τα άτομα με κινητικά προβλήματα

Toν εμβολιασμό ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μετακινηθούν θα αναλάβουν ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό των ανθρώπων αυτών. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος.

Toν κατ’ όικον εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μετακινηθούν προτίθενται να αναλάβουν ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής, διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο Υγείας τα εξειδικευμένα κλιμάκιά τους, προκειμένου να συμβάλουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Πρόκειται για δύο ασθενοφόρα και 10 κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι, στελεχωμένες με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Ο εμβολιασμός των ατόμων με κινητικά προβλήματα και των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μετακινηθούν είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως, καθώς πρόκειται για μια ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού που κινδυνεύει από τις επιπλοκές της Covid-19 λοίμωξης και θα πρέπει να προηγηθεί στον εμβολιασμό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια και ο ΙΣΑ προτίθενται να διαθέσουν στο υπουργείο Υγείας τα εξειδικευμένα κλιμάκιά τους και δύο ασθενοφόρα, προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και να πραγματοποιηθεί άμεσα και με ασφάλεια ο εμβολιασμός της ευαίσθητης αυτής ομάδας του πληθυσμού.

Πότε θα εμβολιαστεί αυτή η ομάδα του πληθυσμού;

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου, δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για τον εμβολιασμό των ανθρώπων αυτών. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αφού πρόκειται για ένα θέμα τελείως επιχειρησιακό. Σίγουρα οι άνθρωποι θα εμβολιαστούν, ωστόσο γίνονται σκέψεις για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, μέσω κινητών μονάδων.

Κοινό πρόβλημα που αφορά και τα ΑμεΑ

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα, αλλά χιλιάδες ακόμη συμπολίτες μας με αναπηρία. Κάποια από τα εμβολιαστικά κέντρα ενδέχεται να μην είναι καν προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο, οπότε η αγωνία κορυφώνεται και γι’ αυτή την κατηγορία του πληθυσμού.

Το πρόβλημα έγκειται επίσης στο ότι κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ατόμων με κινητικά προβλήματα που θα κληθούν να απαντήσουν στο μήνυμα που θα αποσταλεί από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Υπουργική δέσμευση

Ο κατ’ οίκον εμβολιασμός είναι αναγκαίος για τους κατακεκλισμένους ασθενείς. Ήδη ο πρόεδρος και τα μέλη της ΕΣΑμεΑ έχουν στείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με σκοπό τη λύση του ζητήματος.

Ο υπουργός Υγείας έχει διευκρινίσει ότι στους πολίτες που δεν μπορούν διαπιστωμένα να μεταβούν για εμβολιασμό, όπως οι άνθρωποι με αναπηρία, θα πηγαίνουν σε αυτούς κινητές ομάδες.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.