fbpx
Covid-19: Self test ή rapid test παραδόθηκαν στα φαρμακεία;

Covid-19: Self test ή rapid test παραδόθηκαν στα φαρμακεία;

Τα τεστ που παραδόθηκαν στα φαρμακεία δεν είναι self test αλλά rapid test, όπως κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι OPEN, o ίδιος είπε πως πρόκειται για συσκευασίες των 25 τεμαχίων και όχι ατομικές. «Για μένα έχει γίνει γκέλα και χοντρή γκέλα. Περιμέναμε κιτ αυτόνομα, αλλά βλέπουμε rapid test κι όχι self test. Μας έχουν δώσει συσκευασία με 25 κιτ. Κανονικά πρέπει να επιστραφούν αυτά. Θα τα δώσουμε ένα – ένα, αν τα αφήσουν. Θα το κάνουμε αναγκαστικά, αλλά δεν είναι ασφαλές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Στα φαρμακεία τα πρώτα self test

Από νωρίς το πρωί αναφέρεται πως έχει ξεκινήσει η παράδοση των self tests στα φαρμακεία όλης της χώρας από τις φαρμακαποθήκες, ενώ με βάση τον σχεδιασμό αλλά και τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν ουσιαστικά από αύριο, Πέμπτη, να τα παραλαμβάνουν.

Από σήμερα τα self tests είναι διαθέσιμα για τους πολίτες στα φαρμακεία των αστικών κέντρων, ενώ από την Παρασκευή θα ακολουθήσει και η περιφέρεια.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, η πρώτη από τις δύο εταιρείες από τις οποίες προμηθεύεται η χώρα τα ρινικά τεστ παρέδωσε ήδη την πρώτη παρτίδα και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες. Εξήρε μάλιστα την εξαιρετική συνεργασία των εμπόρων και των φαρμακαποθηκών στη διαδικασία διανομής των συσκευών.

Άλλωστε, τα περίπου 11.000 φαρμακεία όλης της χώρας αναμένεται να λάβουν στο σύνολό τους τις πρώτες παρτίδες προς το τέλος της εβδομάδας.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, δικαιούχοι σε πρώτη φάση είναι οι μαθητές του λυκείου από 16 έως 18 ετών αλλά και οι εκπαιδευτικοί, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα λύκεια από τις 12 Απριλίου. Θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα self tests από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του.

  • Η μπατονέτα μπαίνει στη μύτη περίπου στα 4 εκατοστά.
  • Γίνεται περιστροφή για 15 δευτερόλεπτα.
  • Αν εμφανιστούν δύο κόκκινες γραμμές στα γράμματα C, T, το τεστ είναι θετικό.
  • Αν εμφανιστεί κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα C, τότε το τεστ είναι αρνητικό.
  • Αν εμφανιστεί κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα Τ, σημαίνει ότι το τεστ δεν έχει γίνει σωστά.

Αν το τεστ βγει θετικό…

Self test Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται SMS για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική.

 

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test, και εφόσον είναι αρνητικό, θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι ‒και οι εκπαιδευτικοί‒ για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους. Τονίζεται ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Πληροφορίες από: opentv.gr

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.