fbpx
Η ευρώπη βάζει τέλος στην πανδημία

Η Ευρώπη «σηκώνει τα μανίκια» ‒ Μητρώο με πολίτες αρνητές

Η Ευρώπη «σηκώνει τα μανίκια»! Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, ξεκίνησαν σήμερα τις εκστρατείες του εμβολιασμού κατά του Covid-19.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech παραδόθηκαν χθες στην Ιταλία. Η Ιταλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ε.Ε., με 71.000 νεκρούς, «ξυπνά και πάλι», σχολίασε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο Twitter, τονίζοντας ότι η σημερινή ημέρα «θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την έναρξη των εμβολιασμών, που «θα βοηθήσει να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονική ζωή μας». Διαβεβαίωσε επίσης ότι σύντομα θα υπάρχουν αρκετές δόσεις για όλους, αλλά πρώτα θα προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι.

«Σηκώστε Μανίκια»

Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία άνοιξαν τον «χορό» το περασμένο Σάββατο, μία ημέρα νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες. Τις επόμενες ημέρες στη Γερμανία θα ξεκινήσει και μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με το σλόγκαν «Σηκώστε Μανίκια», με την οποία θα προτρέπονται οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. Αναμένεται συνέχεια από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το εμβόλιο αναμενόταν με ανυπομονησία στη Γαλλία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 62.500 ανθρώπους. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν επίσης στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία. Στην Τσεχία ο πρώτος που έκανε το εμβόλιο ήταν ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. «Χθες είδα στην τηλεόραση μια γυναίκα να λέει ότι περιμένει να με δει να εμβολιάζομαι. Αποφάσισα επομένως να δώσω το καλό παράδειγμα», τόνισε.

Μητρώο με πολίτες αρνητές στην Ισπανία 

Οι ισπανικές αρχές θα τηρήσουν ένα μητρώο με τους πολίτες που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν κατά του Covid-19, το οποίο θα μοιράζονται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο δεν θα δημοσιοποιηθεί, ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας.

Βάσει της τελευταίας μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα από το Κέντρο Κοινωνιολογικής Έρευνας, ένα ινστιτούτο δημοσκοπήσεων εξαρτώμενο από την κυβέρνηση, το ποσοστό των Ισπανών που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί μειώθηκε εντυπωσιακά, από το 47% τον Νοέμβριο στο 28% τον Δεκέμβριο. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, το ποσοστό των Ισπανών που δηλώνει έτοιμο να κάνει το εμβόλιο αυξήθηκε από το 36,8% στο 40,5%.

Εξαπλώνεται η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Βρετανία

Πριν από την Ε.Ε., πολλές άλλες χώρες είχαν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς για τον Covid-19. Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει μολύνει περισσότερους από 80 εκατομμύρια ανθρώπους και από αυτούς οι 1.758.026 πέθαναν, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μολονότι ο εμβολιασμός αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας, ανησυχίες προκαλεί τις τελευταίες ημέρες η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του SARS-CoV-2. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί, εκτός από τη Βρετανία, στον Καναδά, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ιαπωνία. Σήμερα, η Νορβηγία και η Ιορδανία ανακοίνωσαν ότι αυτή η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε σε τέσσερα άτομα (δύο σε κάθε χώρα) που επέστρεψαν πρόσφατα από ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Νορβηγία, όπως και πολλές άλλες χώρες, έχουν διακόψει την αεροπορική σύνδεσή τους με τη Βρετανία, για να αποτρέψουν την εισαγωγή αυτού του νέου στελέχους, που θεωρείται πιο μολυσματικό.

Νέα μετάλλαξη και στην Ιταλία

Σύμφωνα με την Iταλική Εταιρεία Ιολογίας, εντοπίστηκε στη χώρα μετάλλαξη του κορονοϊού, παρόμοια με τη βρετανική. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, το εμβόλιο κατά του Covid-19 αναμένεται να είναι αποτελεσματικό και στην περίπτωση της ιταλικής μετάλλαξης. H Ευρώπη βρίσκεται σε σύγχυση.