Οι πυροσβέστες και οι ιατροί στη Νέα Υόρκη, είχαν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid19 σε σύγκριση με το ευρύ κοινό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ERJ Open Research.

Η μελέτη, περιλαμβάνει 15.000 εργαζόμενους πρώτης γραμμής του Πυροσβεστικού Τμήματος της Πόλης της Νέας Υόρκης (FDNY). Παρουσίασε οι εργαζόμενοι που είχαν βιώσει επιδείνωση της υγείας των πνευμόνων τους πριν από την πανδημία, ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν μια σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον David Prezant, Διευθυντή Ιατρικής του FDNY και καθηγητή Ιατρικής στο Albert Einstein College of Medicine. Τον Michael Weiden, Medial Officer στο FDNY και καθηγητή Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

5.175 εργαζόμενοι πρώτης γραμμής βρέθηκαν θετικοί στον Covid19

Η μελέτη περιελάβανε 14.290 εργαζόμενους πρώτης γραμμής FDNY. Από αυτούς, 10.789 ήταν πυροσβέστες και 3.501 ήταν πάροχοι ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Όλοι είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις για να αξιολογήσουν την υγεία των πνευμόνων τους τουλάχιστον δύο φορές πριν από την πανδημία.

Από τις αρχές Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου, συνολικά 5.175 εργαζόμενοι πρώτης γραμμής FDNY επιβεβαιώθηκαν είτε ότι είχαν τον ιό με θετικό τεστ Covid19. Αυτό αντιστοιχεί στο 36,2% του προσωπικού της πρώτης γραμμής του FDNY, σε σύγκριση με το ποσοστό του 2,4% του γενικού πληθυσμού της πόλης κατά την ίδια χρονική περίοδο. Εξήντα δύο εργαζόμενοι ταξινομήθηκαν ως πάσχοντες από σοβαρή λοίμωξη Covid19 και τέσσερις πέθαναν από λοίμωξη. Το ποσοστό σοβαρής νόσου και θανάτου, ήταν χαμηλότερο από τον γενικό πληθυσμό της πόλης. Oι ερευνητές εικάζουν ότι θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της καλής τους υγείας.

Πέντε φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή μόλυνση οι ιατροί έκτακτης ανάγκης

Σε σύγκριση με τους πυροσβέστες, οι ιατροί έκτακτης ανάγκης, ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή μόλυνση από το Covid19. Ο κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης ήταν επίσης υψηλότερος μεταξύ των εργαζομένων που είχαν είχαν πρόβλημα στην υγεία των πνευμόνων τους. Αυτό μετρήθηκε από την ποσότητα αέρα που κάθε εργαζόμενος μπορούσε να εκτοξεύσει από τους πνεύμονές του σε ένα δευτερόλεπτο. Ο Δρ Prezant δήλωσε: “Η μελέτη μας υπογραμμίζει τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης για τους ανταποκριτές του FDNY.  Παρόλο που όλο το προσωπικό ακολουθεί το ίδιο πρωτόκολλο, είναι πιο εκτεθειμένοι οι ιατροί έκτακτης ανάγκης στο Covid19 από τους πυροσβέστες. Αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους, καθώς συναναστρέφονται με ασθενείς και νοσούντες.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της προστασίας των εργαζομένων έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο. Η διατήρηση της ικανότητας των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μας σε περίπτωση επακόλουθων κυμάτων της πανδημίας. Αυτό σημαίνει την εξασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης θα λαμβάνουν αντιγριπικά εμβόλια και το εμβόλιο του Covid19, όταν θα είναι διαθέσιμο.

Η φύση της εργασίας τους, δεν τους αφήνει να αποφύγουν επικίνδυνες συνθήκες

Η καθηγήτρια Anita Simonds, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας, σημείωσε: “Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η ομάδα είναι κυρίως άνδρες. Γνωρίζουμε ότι οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από Covid19. Aυτή η μελέτη υπογραμμίζει τον κίνδυνο μόλυνσης που αντιμετωπίζουν οι ιατροί έκτακτης ανάγκης, αλλά και οι πυροσβέστες.

Η φύση της εργασίας τους δεν τους αφήνει να αποφύγουν την είσοδο σε σπίτια ή την στενή επαφή με το κοινού και συναδέλφους. Όπου κι αν ζούμε στον κόσμο, βασιζόμαστε σε αυτούς τους εργαζόμενους. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τους προστατεύσουμε.

Στοιχεία από: medicalxpress.com