fbpx
Covid-19: Νέοι βιοδείκτες αίματος προβλέπουν ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο βαριάς λοίμωξης

Covid-19: Νέοι βιοδείκτες αίματος προβλέπουν ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο βαριάς λοίμωξης

Νέοι βιοδείκτες στις εξετάσεις αίματος και νέες μέθοδοι πρόβλεψης επιτρέπουν να ξεχωρίσουν έγκαιρα ‒κατά την εισαγωγή των ασθενών Covid-19 στο νοσοκομείο– ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο με σοβαρή νόσο, εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατο σε σχέση με εκείνους που είναι πιθανότερο να αναρρώσουν ταχύτερα.

Δύο αμερικανικές επιστημονικές ομάδες ανακοίνωσαν: 1) νέους βιοδείκτες στις εξετάσεις αίματος και 2) νέες μεθόδους πρόγνωσης.

  1. Νέοι βιοδείκτες αίματος

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Blood Advances» της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας, βρήκαν ότι πέντε πρωτεΐνες (ρεζιστίνη, λιποκαλίνη-2, HGF, IL-8 και G-CSF) που σχετίζονται με τα ουδετερόφιλα, έναν τύπο λευκών κυττάρων του αίματος, είναι αυξημένες στους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που αργότερα θα εμφανίσουν σοβαρή επιδείνωση. Ορισμένες από αυτές τις πρωτεΐνες είχαν προηγουμένως συσχετιστεί με την παχυσαρκία, αλλά όχι με την Covid-19 ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

«Οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα αυτών των βιοδεικτών είναι πολύ πιθανότερο να χρειαστούν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διασωλήνωση ή να πεθάνουν εξαιτίας της Covid-19», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Χιουνγκ Τσουν. Kανένας άλλος δείκτης έως τώρα δεν μπορεί να προβλέψει τόσο πειστικά ποιοι ασθενείς με κορονοϊό τελικά θα βρεθούν σε κρίσιμη κατάσταση προτού εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα, επισήμανε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν εξονυχιστικά και συνέκριναν δείγματα αίματος από 100 ασθενείς με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας νόσου Covid-19. Τα δείγματα είχαν όλα συλλεχθεί κατά την πρώτη μέρα εισαγωγής στο νοσοκομείο. Παράλληλα, αναλύθηκαν κλινικά στοιχεία από περίπου 3.000 νοσηλευόμενους ασθενείς.

Η πρώτη ομάδα βιοδεικτών που μπορεί να προβλέψει την τελική εισαγωγή στη ΜΕΘ

Διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι πρωτεϊνικοί βιοδείκτες των ουδετερόφιλων ήταν αυξημένοι πριν από την εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων σε όλους τους ασθενείς που τελικά κατέληξαν σε ΜΕΘ, ενώ παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα σε όλους τους ασθενείς που δεν νόσησαν σοβαρά. Κανένας ασθενής με χαμηλούς αυτούς τους βιοδείκτες δεν πέθανε κατά τη νοσηλεία του.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας Άλφρεντ Λι του Γέιλ δήλωσε ότι «πρόκειται για την πρώτη ομάδα βιοδεικτών στο αίμα των ασθενών Covid-19 που μπορεί να προβλέψει την τελική εισαγωγή στη ΜΕΘ, προτού καν οι ασθενείς αυτοί αρρωστήσουν σοβαρά».

Οι δείκτες ενεργοποίησης ουδετερόφιλων (RETN, LCN2, HGF, IL-8, G-CSF) συγκαταλέγονται μεταξύ των ισχυρότερων διαχωριστών της κρίσιμης ασθένειας στον COVID-19.
Οι δείκτες ενεργοποίησης ουδετερόφιλων (RETN, LCN2, HGF, IL-8, G-CSF) συγκαταλέγονται μεταξύ των ισχυρότερων διαχωριστών της κρίσιμης ασθένειας COVID-19
Παχυσαρκία, ουδετερόφιλα, θρομβώσεις και Covid-19

Με δεδομένο ότι η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19, προσέθεσε ότι, επειδή τα ουδετερόφιλα κύτταρα προδίδουν φλεγμονή, έχει νόημα να είναι αυξημένα τόσο στην περίπτωση της παχυσαρκίας (που συνεπάγεται χρόνια χαμηλής έντασης φλεγμονή), όσο και της Covid-19 που προκαλεί υπερφλεγμονή στις περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις. «Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ουδετερόφιλα μπορεί να συμμετέχουν στη θρόμβωση του αίματος», ανέφερε ο κα. Άλλο ένα πιθανό επικίνδυνο χαρακτηριστικό της Covid-19.

2. Μοντέλα – μέθοδοι πρόγνωσης

Παχυσαρκία, ουδετερόφιλα, θρομβώσεις και Covid-19

Με δεδομένο ότι η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19, πρόσθεσε ότι, επειδή τα ουδετερόφιλα κύτταρα προδίδουν φλεγμονή, έχει νόημα να είναι αυξημένα τόσο στην περίπτωση της παχυσαρκίας (που συνεπάγεται χρόνια χαμηλής έντασης φλεγμονή) όσο και της Covid-19, που προκαλεί υπερφλεγμονή στις περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις. «Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ουδετερόφιλα μπορεί να συμμετέχουν στη θρόμβωση του αίματος», ανέφερε ο καθηγητής. Άλλο ένα πιθανό επικίνδυνο χαρακτηριστικό της Covid-19.

  1. Μοντέλα – μέθοδοι πρόγνωσης

Στη δεύτερη μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «EClinicalMedicine» («The Lancet») οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη ανέπτυξαν δύο νέες μεθόδους υπολογισμού, που προβλέπουν ποιοι εισαγόμενοι ασθενείς με Covid-19 κινδυνεύουν περισσότερο να χρειαστούν ΜΕΘ και διασωλήνωση ή να πεθάνουν.

Τα νέα μοντέλα πρόγνωσης VICE (Ventilation In Covid Estimate) και DICE (Death In Covid Estimate) συνδυάζουν στοιχεία από το ιατρικό ιστορικό, βιοδείκτες και αποτελέσματα εξετάσεων κατά τη στιγμή της εισαγωγής στο νοσοκομείο. Η ανάπτυξή τους βασίστηκε στη μελέτη 1.042 ασθενών με κορονοϊό που εισήχθησαν σε πέντε νοσοκομεία.

Κατηγοριοποίηση ασθενών

Παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, το ιστορικό διαβήτη ή στεφανιαίας νόσου, το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα, οι βιοδείκτες φλεγμονής (π.χ. C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) και άλλοι (π.χ. αριθμός αιμοπεταλίων) από κοινού δημιουργούν ένα «προφίλ» για κάθε ασθενή μόλις μπαίνει στο νοσοκομείο. Αυτό επιτρέπει στους γιατρούς να κατηγοριοποιούν –με ακρίβεια άνω του 80%– τους ασθενείς ανάλογα με την αναμενόμενη σοβαρότητα κάθε περίπτωσης. Έτσι, μεταξύ άλλων, υπάρχει εκ των προτέρων μια καλύτερη εκτίμηση για τις ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ.

Το μοντέλο δίνει πιθανότητα επιβίωσης μόνο 15% σε διασωληνωμένους ασθενείς άνω των 84 ετών. Επίσης, έξι στους δέκα ασθενείς (59%) ηλικίας 25 έως 34 ετών χρειάζονται πάνω από 14 μέρες διασωλήνωσης, ανάλογες με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Ένα άλλο εύρημα είναι η μικρότερη πιθανότητα θανάτου για τους νοσηλευόμενους ασθενείς Covid-19 που έπαιρναν στατίνες για καιρό.

Το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης έχει καταστήσει διαθέσιμα τα μοντέλα κινδύνου VICE και DICE για κάθε ενδιαφερόμενο υγειονομικό.

 

Επιστημονικές εργασίες:

Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.