Σύμφωνα με νέα έρευνα, το ηλιακό φως φαίνεται πως μπορεί να αδρανοποιεί τον κορονοϊό, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.

Ο Paolo Luzzatto-Fegiz, μηχανολόγος μηχανικός στη Σχολή Santa Barbara του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, μαζί με συναδέλφους του, παρατήρησε ότι ο κορονοϊός απενεργοποιήθηκε οκτώ φορές ταχύτερα σε πειράματα σε σύγκριση με τον χρόνο που είχε προβλέψει ένα θεωρητικό μοντέλο.

«Η αδρανοποίηση συμβαίνει επειδή η ακτινοβολία UVB χτυπάει το RNA του ιού, παραλύοντάς το» εξήγησε ο μηχανικός. Ωστόσο, πρόσθεσε, «η ασυμφωνία μεταξύ θεωρητικού μοντέλου και πειραμάτων δείχνει κάτι περισσότερο και, αν το καταλάβουμε, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας Covid-19».

Το υπεριώδες μέρος του φάσματος (υπεριώδες φως) απορροφάται εύκολα από συγκεκριμένες βάσεις νουκλεϊκών οξέων στο RNA και το DNA. Αυτό μπορεί να κάνει αυτές τις βάσεις να προσκολληθούν με τρόπους που είναι δύσκολο να διορθωθούν.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι μορφές υπεριώδους φωτός ίδιες. Η ακτινοβολία UVA δεν έχει επαρκή ενέργεια για να προκαλέσει προβλήματα. Αντιθέτως, τα κύματα UVB είναι κυρίως υπεύθυνα για την καταστροφή των βακτηρίων και τον κίνδυνο ηλιακής βλάβης των κυττάρων.

Τα κύματα UVC είναι ιδανικά για τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα της μελέτης, Julie McMurry, από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, «τα κύματα UVC είναι ιδανική ακτινοβολία για νοσοκομεία». Ωστόσο, σε άλλα περιβάλλοντα, όπως σε κουζίνες ή στο μετρό, τα κύματα UVC θα αλληλεπιδρούσαν με σωματίδια και θα δημιουργούσαν επικίνδυνο όζον.

Το 2020, μια ερευνητική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Journal of Infectious Diseases» κατέδειξε τις επιπτώσεις του υπεριώδους φωτός στον ιό SARS-CoV-2.

Βρήκαν ότι ο κορονοϊός απενεργοποιήθηκε όταν εκτέθηκε στο ηλιακό φως για 10 έως 20 λεπτά. Οι ερευνητές της μελέτης συμπέραναν ότι το φυσικό φως του ήλιου μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό απολυμαντικό μέσο για μη πορώδεις επιφάνειες.

Στη νέα μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό, η ομάδα του Luzzatto-Fegiz συνέκρινε τα αποτελέσματα με μια θεωρία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το ηλιακό φως πέτυχε την αδρανοποίηση του κορονοϊού. Ως αποτέλεσμα, είδαν ότι τα μαθηματικά δεν συνέβαλαν σε αυτό.

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 ήταν τρεις φορές πιο ευαίσθητος στο υπεριώδες φως του ήλιου σε σύγκριση με τη γρίπη Α.

Συγκεκριμένα, το 90% των σωματιδίων του κορονοϊού αδρανοποιούνται έπειτα από μόλις 50% χρονικής έκθεσης στο ηλιακό φως (μεσημεριανές ώρες, το καλοκαίρι) σε σχέση με τη γρίπη Α.

«Φωτοχημικά κατεστραμμένα» κύτταρα RNA

Οι περιβαλλοντικοί υπολογισμοί που πραγματοποίησε μια διαφορετική ερευνητική ομάδα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μόρια RNA του SARS-CoV-2 καταστρέφονται φωτοχημικά απευθείας από τις ακτίνες του ηλιακού φωτός.

Αυτό επιτυγχάνεται πιο έντονα από τα μικρότερα μήκη κύματος, όπως τα UVB και UVC. Καθώς η ακτινοβολία UVC δεν φτάνει στην επιφάνεια της Γης, οι συγγραφείς της μελέτης βασίζουν τους υπολογισμούς τους σχετικά με την έκθεση στο φως του περιβάλλοντος στο μεσαίο κύμα του φάσματος UV.

Ο Luzzatto και οι συνάδελφοί του έγραψαν ότι η πειραματική αδρανοποίηση του ιού στο σάλιο είναι περισσότερο από οκτώ φορές πιο γρήγορη απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς θεωρητικά. Ως εκ τούτου, ο μηχανολόγος μηχανικός σχολίασε ότι «οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα ιδέα τι συμβαίνει»!

Οι ερευνητές της μελέτης υποψιάζονται πως είναι πιθανό ότι, αντί να επηρεάζει άμεσα το RNA, η υπεριώδης ακτινοβολία UVA μπορεί να αλληλεπιδρά με μόρια στο σάλιο με τρόπο που να επιταχύνει την αδρανοποίηση του ιού.

Ακτινοβολία UVA και λύματα 

Κάτι παρόμοιο έχει παρατηρηθεί στην επεξεργασία λυμάτων, όπου υπάρχει αντίδραση από την ακτινοβολία UVA μαζί με άλλες ουσίες για την παραγωγή μορίων που επηρεάζουν τους ιούς.

Εάν η UVA μπορεί να συνδεθεί για την καταπολέμηση της Covid-19, οι χαμηλού κόστους και ενεργειακά αποδοτικές πηγές φωτός γι’ αυτό το μήκος κύματος μπορεί να είναι χρήσιμες για την ενίσχυση των συστημάτων φιλτραρίσματος αέρα με συγκριτικά χαμηλό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Αναφερόμενος στα ευρήματά τους, ο Luzzatto-Fegiz κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανάλυσή τους επισημαίνει την ανάγκη για περισσότερα πειράματα πάνω στις επιδράσεις συγκεκριμένων μηκών κύματος φωτός ξεχωριστά καθώς και της μέσης σύνθεσης.

Τέλος, με την ικανότητα του κορονοϊού να παραμένει αιωρούμενος για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, το ασφαλέστερο μέσο για την αποφυγή της Covid-19 σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση εξακολουθεί να είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση κοινωνικής απόστασης.

Πηγή: pubs.acs.org