Λιγότερες περιπτώσεις σοβαρής Covid-19 και μείωση των συμπτωμάτων δείχνουν τα στοιχεία από το Ισραήλ επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech «δουλεύει» τόσο καλά όσο είχε φανεί στις δοκιμές του, μειώνοντας κατά 94% τα περιστατικά εκδήλωσης συμπτωματικής Covid-19, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από το μαζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ.

Το ερευνητικό ινστιτούτο του μεγαλύτερου ισραηλινού ταμείου υγείας Clalit ανέλυσε τα θετικά για κορονοϊό τεστ σε 600.000 εμβολιασμένους και άλλους τόσους μη εμβολιασμένους με παρόμοια ηλικία και κατάσταση υγείας. Σύμφωνα με την έρευνα βρέθηκαν 94% λιγότερες λοιμώξεις με συμπτώματα στην ομάδα των εμβολιασμένων με δύο δόσεις, σύμφωνα με το BBC και το CNN.

Το εμβόλιο αποδεικνύεται άκρως αποτελεσματικό στην αποτροπή της λοίμωξης και της σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δήλωσε ο καθηγητής δημόσιας υγείας Χαγκάι Λιβάιν.  Μεταξύ των εμβολιασμένων υπήρχαν 92% λιγότερες περιπτώσεις σοβαρής Covid-19, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους.

Προς το παρόν παραμένει ασαφές ποιο ποσοστό του ισραηλινού πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί, προτού αρθούν οι περιορισμοί, επεσήμανε ο καθηγητής «Δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι η επίπτωση του εμβολίου στη μετάδοση του ιού. Πάντως μπορούμε να πούμε ότι είναι χρήσιμο για προσωπική προστασία», ανέφερε.

«Πρέπει να βγούμε από το λοκντάουν μας πολύ επιφυλακτικά» είπε ο καθηγητής Έραν Σίγκαλ, ο οποίος αναλύει τα εμβολιαστικά δεδομένα για λογαριασμό του ισραηλινού Υπουργείου ΥγείαςΗ μείωση στα κρούσματα στη χώρα, παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς, συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό του αναμενομένου, ίσως επειδή η πιο μεταδοτική «βρετανική» παραλλαγή Β.1.1.7 του κορονοϊού έχει πλέον γίνει κυρίαρχη στο Ισραήλ.

 

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ